Bonden Bob Jansson
eller när bonden Bob Jansson bestämmer sig för att bygga ett hus ute på en slätt men snabbt upptäcker att han inte besitter kunskaperna eller orken att bygga huset själv utan måste hyra in folk att hjälpa honom med det?
Jag kan nästan garantera att bonden Bob Jansson kan bygga huset själv; se det har hans far lärt honom. Och orkar han inte bygga det själv så orkar han inte bli bonde heller. Det som kostar är marken; arbetet står han och hans familj för själv, plus grannarna, och materialet fixas lokalt på det gamla hederliga sättet: man hämtar själv.
Det typiska huset tillverkas ungefär så här: man gräver ut en grund och fyller den med grövre sten. Eventuellt sätter man i stolpar för taket vid samma tillfälle, men det är inte säkert. Stolparna reses genom att man gräver en grop, sätter i bottenstenar i gropen, sätter i stolpen och fyller igen runt om med grus så att den står lodrätt.
Sen bygger man väggarna på grunden. En vanlig metod är att ta sten som man hittar och lägga på varandra i ett ytter- och innerlager och fylla mellanrummet med grus och jord. När man når önskad höjd så är väggen klar. Då lägger man en taknock mellan gavlarna, eventuellt på stolparna om man har sådana. Därefter lägger man takreglar ner från nocken till utanför husväggen så att man får ett utfall, och därefter horisontella reglar tvärs över taket. För stadga lägger man slanor eller plankor tvärs över taget mellan de horisontella reglarna.
Slutligen isolerar och tätar man taket med torv eller halm. Torv ligger kvar av sig själv och kommer så småningom att växa ihop till en tät matta, medan halm måste tyngas ner med stenplattor eller slanor för att ligga kvar. Tricket är att taket ska sträcka sig utanför husväggen, så att regnvatten faller av taket utan att komma mot väggen. Så länge som grunden och taket är torrt så håller väggen hur länge som helst.
När man har kommit så långt så har man en ordentlig fest för att fira läggandet av taket (därav taklagsfest, föregångaren till vår inflyttningsfest).
För att ytterligare vattentäta huset gör man en puts genom att bränna kalksten i en ugn och sedan blanda med vatten; denna puts lägger man sedan på ytter- och innervägg. Samma puts med lite sand blir en ypperlig cement som man kan använda om man vill mura väggen också, då väggen blir ännu tåligare. Men det är faktiskt inget krav att mura - väggen rör inte på sig i första taget.
En annan metod för att bygga väggen är att väva slanor och packa jord. Man slår ner störar i marken längs med inner- och yttervägg, och flätar in slanor på tvärsen mellan dem till en fots höjd från marken. Sen fyller man mellanrummet med jord och stampar och bankar tills det är hårt packat. Sen höjer man på med mer slanor och fyller på ännu ett lager jord som packas, tills man når önskad höjd. Taket läggs i stort sett på som tidigare, och puts kan även läggas på (det rekommenderas, till och med, eftersom jordväggar är känsliga för vattenerosion).
De där metoderna lämpar sig bäst för ganska öppna landskap (tänk Skåne eller England). I skogrika miljöer så har man ett annat material att tillgå, nämligen timmer. Då kan man roa sig med att timra väggen istället. Man tar en rak stock, barkar den och får bort de värsta skavankerna. Sedan hyvlar man den så att den blir någorlunda slät på över- och undersida. I stockens ändar gör man en urgröpning som är lika lång som stocken är bred, och lika djup som hälften av stocken. Dessa läggs på grunden, först två stycken på varje långsida av huset. För kortsidans första lager används en stock kluven på längden. Nästa lager börjar man på kortsidan, därefter långsidan, kortsidan osv, lager för lager tills man når önskad höjd.
För med stadga kan man borra ett hål genom stocken och låsa fast den i lagret under med en plugg. Tätar gör man med bark, halm och tjära, och tjära får man som biprodukt när man gör träkol.
Ingen av dessa metoder kräver en timmerman. Det kräver bara en någorlunda bonnig bonde, som lärt sig att vara bonde av sin far. Det krävs lite familj också, men det har man garanterat i form av fru, barn, pigor och drängar. Dessutom kan man alltid ta grannar till hjälp - du kommer få hjälpa dem med deras husbygge också, så det jämnar ut sig.
Det här arbetet sysslar för övrigt Bob Jansson med hela tiden. Är det inte boningshus som han bygger så här så är det uthus, stior, skjul, lador eller dagsverken på länsherrens hus, uthus, stior, skjul och lador. Eller så är det en granne som vill ha hjälp med samma sak. Så tro mig, Bob Jansson kan bygga hus. Det ingår i bondeyrket.