DENNA RECENSION KOMMER INNEHÅLLA SPOILERS! INGA SPOILERS SOM FÖRSTÖR SERIEN, MEN SMÅ-SPOILERS!
Mellan Oktober till April sändes 20 avsnitt av en ny superhjälte tv-serie, döpt efter sin huvudkaraktär Supergirl. Det är inte särskilt konstigt eftersom tv-serier med superhjältar har varit extremt populära ända sedan Marvel lyckades göra spandex och trikåer till något icke-töntigt tack vare sina grymt framgångsrika filmer. Nu finns serier som Jessica Jones, The Flash, Daredevil etc. och de tjänar fett med cash till sina bolag medan de plockar på sig poänger på någonstans mellan 80-90% på de flesta recensioner.
Det gick inte lika bra för Supergirl. Denna serie landar på 6.4/10 på imdb, 3.1/5 viewer opinion på rotten tomatoes (men noterbara 7.5/10 samt 97%!!! av kritikerna). Serien har dock förlängts till en ny säsong och köpts upp av ett bolag som historiskt gör bättre grejer än CBS, så någon/några med dyra kostymer tycker att det här är värt att satsa på, vilket inte är så konstigt med tanke på att serien låg på runt tio miljoner tittare.
Vad tror jag detta beror på? Tror jag att tittare blir arga när de ser en stark kvinna på skärmen? Kanske. Men Jessica Jones rullar runt med skithöga recensioner och jag ser ingen som bashar den serien för allt vad deras kropp och själ orkar. Jag tror där finns två "problem" för tv-serien Supergirl. 1: Folk gillar inte Superman (and hence, by association, Supergirl). Superman är en tråkmåns med tråkiga krafter som inte är dark and brooding som Batman, Daredevil, Jessica Jones och en tolv miljon till superhjältar (trots ett tappert och fundamentalt misslyckat försök i de senaste filmerna att göra Superman dark and brooding) så är det inte vad S:et på magen står för. Det står för hopp och en slags glättig, nästan sockersöt natur som skulle framställas på en propaganda-bild till ett politiskt parti snarare än att reflektera verkligheten. Och det är vi moderna människor, i vår bittra, surmulna kultur, alldeles för coola för att uppskatta. Vi vill ha Batman, gärna som alkoholist och med ett destruktivt förhållande med någon som kommer dö, snarare än någon som ler vänligt och lyfter bort betongblocket som råkats landa över någon när byggnaden föll samman.
Kombinera detta med att hon ger sig ut på osäkert vatten för a) Hon är en kvinna och b) hon (och flera karaktärer i serien) inser och tycker att världen behandlar kvinnor sämre än män (och även behandlar män dåligt på grund av vår kultur) och kommer också påpeka det med jämna mellanrum. Vill mig minnas att där är en scen där en karaktär beskriver en annan som "The face of white privilege". Kombinera detta med en rabid rörelse av arga kränkta män online och du kommer att ragga upp helt fantastiska poäng för dina avsnitt, oavsett story, karaktärer, effekter osv. Med andra ord, ta populära "öppna" röstningar, såsom imdb, med en nypa salt och förlita dig med på proffsen, som critic reviews på rotten tomatoes.
Så, nu är bakgrunden avklarad, då hoppar vi på själva materialet...
Eftersom det är tjugo avsnitt gånger 40 minuter så vore det lite orättvist att bara pang slänga upp en poäng bara för att. Så istället delar vi upp det i lite sektioner (och det gör serien väldigt snällt åt mig också).
Märk väl att jag har läst NADA serietidningar som liten, eftersom jag var upptagen med att spela datorspel, spela rollspel och titta på terminator filmerna. Jag var ingen nörd som ni, serietidningsnördar! HAHAHAhahahaha... hulk-snyft.
Således bedömmer jag inte efter serie-tidningar och vad som var i en seriet-tidning och vad som inte var. Jag bedömer utifrån hur bra det passar i den här tv-serien, inget annat!
Huvudkaraktären: Supergirl aka Kara Denvers aka Kara Zor-El.
Supergirl har jordnamnet Kara, men precis som sin kusin är hon från Krypton. Hon skulle egentligen med från Krypton till jorden för att skydda sin hjälplösa bebis-kusin (hon var typ tio) men på grund av en olycka så skickades hennes skepp fel och hamnade i Deux ex Machina-zone (även känd som The Phantom zone) och när hon väl kom till jorden var hennes kusin var han redan vuxen, för tiden är typ fast i the phantom zone. Hon bestämmer sig för att försöka leva ett normalt liv som vilken liten tös som helst, adopteras av en snäll familj, får en halvsyster och blir vuxen utan att använda sig av sina krafter eller springa runt i capé.
En dag sker en olycka och hon ser sig skyldig att hoppa in för att rädda dagen vilket leder till att hon tillkännager sig själv som en superhjälte (och blir sedermera kallad Supergirl).
Skådespelerskan som lirar Supergirl heter Melissa Benoist och hon är skicklig nog för att lira en huvudkaraktär i en tv-serie. När hon får en välskriven dialog blir hon väldigt övertygande och när de ger henne dåliga grejer att jobba med så... så blir det dåligt. Med det sagt är hon talangfull och ser ut som jag förväntar mig att Supergirl ska se ut.
Som nämt ovan är Supergirl/Superman inte en hjälte som står på tak i mörkret och tycker synd om sig själva, Supergirl/Superman är båda "the very embodiment of the goodness of human nature" och de är inte rädda för att visa det. Kara och hennes alias som Supergirl, är båda glada, kreativa, framåt-personer som kommer ha tuffa situationer, absolut, men de kommer att försöka lösa dem och de kommer att ta de rätta beslutet (™) tillsist. För det ligger i deras natur. Gillar du inte upplägget med en riktig SUPERHJÄLTE så kommer du förmodligen ha svårt för att gilla Supergirl eller någon av de gamla Superman filmerna. Då är Batman din grej (och det är okey).
Så vad är bra med Supergirl?
+ Hennes "vanliga" liv är bra. Jag gillar Kara Denvers. Jag gillar hennes relationer till människor, till världen, till familjen. Jag gillar hennes arbetsplats, jag gillar hennes kollegor och vänner, jag gillar när hon blir kär och när hon blir ledsen blir jag också ledsen.
+ Hennes hemliga identitet, senare kallad Supergirl, är FANTASTISKT JÄVLA BRA. Och då menar jag när hon faktiskt får vara Supergirl, dvs, när hon flyger in från himlen och räddar någon i en brinnande bil eller när hon räddar en skolbuss från att trilla ned i en flod eller stoppar ett bankrån genom att bara ställa sig framför gevärspipan.
Här är en scen på exakt vad jag menar: Spoiler avsnitt 7.
Det här, för mig, är Supergirl. Även om hon fortfarande haft sin superstyrka och snabbhet hade hon inte flugit in och slått den här killen genom väggen, för det är inte vad Supergirl gör. Hon tror på godheten i människor och tror inte på behovet att straffa folk eller bryta deras ben och armar (typ Daredevil eller Batman). Hon representerar ett ideal och jag skulle blåljuga om jag inte snyftade till under scenen ovan. Inte för att jag blev ledsen över något, utan för att jag tycker det är fint.
Med det sagt, så finns det saker som inte är så bra med Supergirl, men jag anser inte att de är hennes fel direkt utan snarare storyn som är skriven. Med det sagt känner jag behov av att nämna dem här...
Vad är dåligt med Supergirl?
- Hennes krafter är totalt över hela jäkla kartan. De har gjort henne EXTREMT svag när storyn vill det och ibland är hon precis så stark som behövs. Jag hade fattat det om det var ett par avsnitt i början för hon måste lära sig bemästra sina krafter, men detta är inte fallet i serien. Hennes krafter har ingen referenspunkt överhuvudtaget, för ibland knäpper hon med fingrarna, ibland är allting svårt att lösa.
- När hon får dålig dialog skådespelar hon därefter. Det blir riktigt dåligt i vissa scener, speciellt när hon ska spela sitt onda jag. Det blir riktig jävla cringe i soffan, typ gömma ansiktet i kudden-dåligt.
Summa summarum?
Supergirl som huvudkaraktär får 5 av 5. Hon ser ut, pratar som, beter sig som och tänker som Supergirl. Det vore rimligt att dra ned henne för ovan nämnda problem, men det är inte hennes "fel", det är storyn som är skrivet kass helt enkelt. Med det sagt...
Supergirls vänner och allierade
Ingen hjälte är fullständig utan deras sidekicks, deras vänner och deras stöttepelare. Här är det blandad kompott som gäller.
Det finns egentligen två sociala grupperingar av vänner och allierade. En grupp tillhör Supergirls vanliga liv, hennes syster, hennes chef, hennes medarbetare på jobbet, etc. Den här gruppen är, i det stora hela, grymt bra. Jag gillar hennes relation till hennes syster, jag gillar hennes arbetskamrater (även om man undrar varför en datanörd som är så in i helvetes deus ex grym som Winslow någonsin skulle jobba kvar där och inte typ, starta Googlefacebookyoutube och ta över hela världen...)
Framför allt står Katherine Grant högst upp på en pelare. Hon är så jäkla in i helvetes grym alltså, jag garvade nästan varje gång hon är på scen.
Cat Grant är beviset för att dessa manusförfattare vet vad fan de håller på med. Hon kan vara empatisk, hon kan vara stödjande, hon kan vara brutal, hon kan vara rolig. Hon kan lyfta Supergirl när hon har det tufft ekonomiskt och hon kan titta döden i vitögat och fråga varför de slösar med hennes tid, hon har trots allt en middag att gå på om en halvtimme där hon ska intervjua Kanye West. Hon är awesome, helt enkelt. Om du har sett Djävulen bär prada så är inte karaktären särskilt nyskriven, men med all tid som hon får i filmen och med den otroligt talangfulla Ally Mcbeal med rollen så blir det underhållning varje gång kameran är på henne.
Med det sagt... så finns det också en dålig sida av sidekicks.
Hela plotlinen med DEA (vilket är en superhemlig organisation som jagar aliens på jorden, tänk typ Men in Black) är... otroligt fattig. Problemet ligger dock inte i karaktärerna. Hennes syster är som sagt en trevlig karaktär, både på jobbet och utanför (även om det känns som om hon verkligen gör allt hon kan för att försöka vara Black Widow. Hennes chef på DEA vill jag inte spoila för mycket, men vi kan säga såhär... Om du INTE är helt investerad i serien så kommer du flina öronen av dig varje gång du försöker beskriva vem han är, vem hans konflikt var med och varifrån han kommer. Det är helt enkelt så satans töntigt så det kan klämmas in i en Loony Toons sketch. MED DET SAGT, så gillar jag karaktären och skådespelaren gör vad han kan med rollen.
Mer problembart är Lucy Lane som i princip bara är tröttsam från början till slut. Skådespelaren gör inget vidare jobb, hon lider av syndromet "tittaren vet sen avsnitt ett, hon ska dalta på i tio avsnitt till om det" och hennes story från militär advokat till där hon hamnar i slutet är extremt otrolig, även för att vara en serietidningsstory.
Sidekicks: 4/5. Sidokaraktärerna är för det mesta trevliga, sympatiska och intressanta. Speciellt Kat Grant, James Olsen och Supergirls syster, Alex Danvers är för det mesta kul.
Antagonisterna och Skurkarna
Världen runt om Supergirl bebos av intergalatiska skurkar som hon måste besegra. Detta beror på att i närheten av National city (ett namn som på något sätt lyckas låta dummare än Metropolis) har ett rymdskepp krashat från The Phantom Zone, och det innehåll en massa skurkar, för det var ett fängelseskepp. Majoriteten av fångarna ombord blev ditsända av Supergirls mamma, eftersom hon var en dommare hemma på Krypton. Förståeligt har de ingen jättefin relation till Supergirl på grund av detta, eftersom de snabbt räknar ut att det är hennes dotter.
Där finns en hel drös med skurkar eftersom TV-serien länge kör med "villain of the week"-konceptet, där de introducerar en ny skurk varje avsnitt som Supergirl prompt besegrar efter att först ha fått nit på någon vänster. Detta blir extremt drygt, särskilt eftersom skurkarna för det mesta a) endast får ett avsnitt att introducera sig själva på samt b) är ungefär lika intressanta som en söndersmulad skiva ost.
Skurkarna är under all kritik i hur ointressanta, tråkiga och gäspningsframkallande de är, och det spelar ingen roll om de är Red Tornado eller Non. De är skådespelade på ett sätt som gör att du inte orkar bry dig, deras motivationer är antingen höjda i totalt dunkel eller består i något så enkelt och tråkigt som "Jag hatar världen och vill mörda den, bweheheh!".
Där finns två skurkar som inte lider av detta, Maxwell Lorde och Supergirls moster, Astra Zor-El. Maxwell Lorde är mer intressant för han är en skurk men ändå inte, han hjälper till ibland, jävlas ibland, och hans motivation är något som går att relatera till: Han är rädd för de fruktansvärda krafter som Supergirl besitter. Den andra skurken börjar ganska svagt men återhämtar sig med seriens gång och Astra är den mest intressanta skurken i serien, mycket på grund av hennes relation till barndoms-Supergirl.
Så, då är alltså slutsatsen att serien har två okey skurkar. Av typ femton.
De andra skurkarna ser så förbannat löjliga ut, har löjliga krafter, beter sig extremt tråkigt och det värsta är? ALLA tre deras kvinnliga skurkar förutom Astra är i princip samma karaktär.
"Jag är ond och sexig och talar på ett sexigt sätt medan jag gör onda saker! Nämnde jag att vi ställde in rösten på 110% sultry och vår enda motivation är att vi är onda?"
Gud, jag ville sätta chipsskålen över huvudet så jag inte kunde se eller höra vad de sa varje gång de var framför kameran. Och nej, Bizzaro räknas inte för hon är inte en skurk.
Dessutom kryllar serien av grunkor som de uppfinner titt som tätt för att Supergirl inte ska mosa sina motståndare bara genom att titta på dem.
Min absoluta favorit att hata är The Toymaker som är en rip-off på Jokern från Batman, aka, en helt jävla vanlig människa. Och han utgör ett hot mot Supergirl för att manusförfattarna bara hittar på lite skit och helt glömmer bort vilka krafter Supergirl har.
Okey motherfucker. Vill du veta vad som händer när någon från Krypton möter en vanlig människa i en strid? Ja just det.
Jag hatar när de nerfar hennes krafter eller hittar på något skit som de drar ut mellan skinkorna som förklaring till varför Supergirl är vanlig dödlig/suger just nu. Kryptonite verkar vara vanligare än cigaretter i National city, för övrigt. BOO-shit!
Någon satt ned med alla tagningar de gjorde och tyckte att den här, de var den bästa de fick fram med Livewire. Det får mig att vilja betala pengar för att få se vad de slängde iväg. Det måste ju vara komedi på hur uselt det är.
Med det sagt? Villains från 1 av 5 och de räddas enbart av Astra från att bli en noll av fem. Maxwell är inte bra, han går att tolerera.
Supergirl gör sig bäst när hon stoppar naturkatastrofer som bränder, fallerande broar och störtande flygplan, inte när hon slåss med hammy sexy dialog-damer.
Story and writing
Den här behövs inte göras så himla lång, för den följer ungefär samma trend som ovan. Har den med DEA eller med superskurkar att göra, är chansen mycket god att storyn går från tolererbar till dålig till usel. Har den med Supergirl räddar flicka från brinnande hus, till Supergirls image, till hennes jobb, vänner och familj, så går den från bra till intelligent till tänkvärd.
Den överhängande storyn innehåller inga jättetwists men det vill jag inte ha från en serie som handlar om Supergirl, jag vill att den ska vara trogen till Supergirl och vad hon står för och de lyckas de väldigt bra med.
Story får 3 av 5. Vad som blir dåligt är ofta DEA och annat mög åt det hållet (ofta sammanlänkat med ointressanta/fattiga skurkar). Min förhoppning är att de som jobbade med att skriva manus till Karas liv får behålla sina jobb och de som skrev allt om super-grejerna får skriva annat och att ett nytt team kommer in som tar hand om skurkar och dylikt. Det är ganska talande att det sämsta skådespelet från Supergirl och hennes syrra båda är när de ska vara skurkar och jag skyller det helt på regissör och manusförfattare.
Specialeffekter
Det är väl vida känt även bland de som inte sett serien själva att specialeffekterna lämnar en del att önska... Med det sagt så får vi påminna oss om att de med en budget skulle göra en serie om Supergirl, bokstavligen talat den mest super av alla superhjältinnor vad det gäller specialeffekter, och de skulle slå ut det på tjugo 40-minuters avsnitt. Med vad de har tillgängligt så är effekterna helt okey. Tv-serier som Jessica Jones och Daredevil har inga problem med specialeffekter, för ingen ska skjuta laser ur ögonen, lyfta en fallande byggnad och bokstavligen talat boxa en skurk ut i rymden.
Dock är detta endast en förklaring, inte en ursäkt.
Specieleffekter får 3 av 5. Det är inte Xena dåligt, men det är inte Game of Thrones bra.
Summa summarum
Om vi slår tillsammans alla ratings jag har gett tv-serien så hamnar vi någonstans på... 5+4+1+3+3 = 17/25 eller 80/100.
Tyckter du jag gav för mycket eller för lite?
Come at me Krånk!
Mellan Oktober till April sändes 20 avsnitt av en ny superhjälte tv-serie, döpt efter sin huvudkaraktär Supergirl. Det är inte särskilt konstigt eftersom tv-serier med superhjältar har varit extremt populära ända sedan Marvel lyckades göra spandex och trikåer till något icke-töntigt tack vare sina grymt framgångsrika filmer. Nu finns serier som Jessica Jones, The Flash, Daredevil etc. och de tjänar fett med cash till sina bolag medan de plockar på sig poänger på någonstans mellan 80-90% på de flesta recensioner.
Det gick inte lika bra för Supergirl. Denna serie landar på 6.4/10 på imdb, 3.1/5 viewer opinion på rotten tomatoes (men noterbara 7.5/10 samt 97%!!! av kritikerna). Serien har dock förlängts till en ny säsong och köpts upp av ett bolag som historiskt gör bättre grejer än CBS, så någon/några med dyra kostymer tycker att det här är värt att satsa på, vilket inte är så konstigt med tanke på att serien låg på runt tio miljoner tittare.
Vad tror jag detta beror på? Tror jag att tittare blir arga när de ser en stark kvinna på skärmen? Kanske. Men Jessica Jones rullar runt med skithöga recensioner och jag ser ingen som bashar den serien för allt vad deras kropp och själ orkar. Jag tror där finns två "problem" för tv-serien Supergirl. 1: Folk gillar inte Superman (and hence, by association, Supergirl). Superman är en tråkmåns med tråkiga krafter som inte är dark and brooding som Batman, Daredevil, Jessica Jones och en tolv miljon till superhjältar (trots ett tappert och fundamentalt misslyckat försök i de senaste filmerna att göra Superman dark and brooding) så är det inte vad S:et på magen står för. Det står för hopp och en slags glättig, nästan sockersöt natur som skulle framställas på en propaganda-bild till ett politiskt parti snarare än att reflektera verkligheten. Och det är vi moderna människor, i vår bittra, surmulna kultur, alldeles för coola för att uppskatta. Vi vill ha Batman, gärna som alkoholist och med ett destruktivt förhållande med någon som kommer dö, snarare än någon som ler vänligt och lyfter bort betongblocket som råkats landa över någon när byggnaden föll samman.
Kombinera detta med att hon ger sig ut på osäkert vatten för a) Hon är en kvinna och b) hon (och flera karaktärer i serien) inser och tycker att världen behandlar kvinnor sämre än män (och även behandlar män dåligt på grund av vår kultur) och kommer också påpeka det med jämna mellanrum. Vill mig minnas att där är en scen där en karaktär beskriver en annan som "The face of white privilege". Kombinera detta med en rabid rörelse av arga kränkta män online och du kommer att ragga upp helt fantastiska poäng för dina avsnitt, oavsett story, karaktärer, effekter osv. Med andra ord, ta populära "öppna" röstningar, såsom imdb, med en nypa salt och förlita dig med på proffsen, som critic reviews på rotten tomatoes.
Så, nu är bakgrunden avklarad, då hoppar vi på själva materialet...
Eftersom det är tjugo avsnitt gånger 40 minuter så vore det lite orättvist att bara pang slänga upp en poäng bara för att. Så istället delar vi upp det i lite sektioner (och det gör serien väldigt snällt åt mig också).
Märk väl att jag har läst NADA serietidningar som liten, eftersom jag var upptagen med att spela datorspel, spela rollspel och titta på terminator filmerna. Jag var ingen nörd som ni, serietidningsnördar! HAHAHAhahahaha... hulk-snyft.
Således bedömmer jag inte efter serie-tidningar och vad som var i en seriet-tidning och vad som inte var. Jag bedömer utifrån hur bra det passar i den här tv-serien, inget annat!
Huvudkaraktären: Supergirl aka Kara Denvers aka Kara Zor-El.
Supergirl har jordnamnet Kara, men precis som sin kusin är hon från Krypton. Hon skulle egentligen med från Krypton till jorden för att skydda sin hjälplösa bebis-kusin (hon var typ tio) men på grund av en olycka så skickades hennes skepp fel och hamnade i Deux ex Machina-zone (även känd som The Phantom zone) och när hon väl kom till jorden var hennes kusin var han redan vuxen, för tiden är typ fast i the phantom zone. Hon bestämmer sig för att försöka leva ett normalt liv som vilken liten tös som helst, adopteras av en snäll familj, får en halvsyster och blir vuxen utan att använda sig av sina krafter eller springa runt i capé.
En dag sker en olycka och hon ser sig skyldig att hoppa in för att rädda dagen vilket leder till att hon tillkännager sig själv som en superhjälte (och blir sedermera kallad Supergirl).
Skådespelerskan som lirar Supergirl heter Melissa Benoist och hon är skicklig nog för att lira en huvudkaraktär i en tv-serie. När hon får en välskriven dialog blir hon väldigt övertygande och när de ger henne dåliga grejer att jobba med så... så blir det dåligt. Med det sagt är hon talangfull och ser ut som jag förväntar mig att Supergirl ska se ut.
Som nämt ovan är Supergirl/Superman inte en hjälte som står på tak i mörkret och tycker synd om sig själva, Supergirl/Superman är båda "the very embodiment of the goodness of human nature" och de är inte rädda för att visa det. Kara och hennes alias som Supergirl, är båda glada, kreativa, framåt-personer som kommer ha tuffa situationer, absolut, men de kommer att försöka lösa dem och de kommer att ta de rätta beslutet (™) tillsist. För det ligger i deras natur. Gillar du inte upplägget med en riktig SUPERHJÄLTE så kommer du förmodligen ha svårt för att gilla Supergirl eller någon av de gamla Superman filmerna. Då är Batman din grej (och det är okey).
Så vad är bra med Supergirl?
+ Hennes "vanliga" liv är bra. Jag gillar Kara Denvers. Jag gillar hennes relationer till människor, till världen, till familjen. Jag gillar hennes arbetsplats, jag gillar hennes kollegor och vänner, jag gillar när hon blir kär och när hon blir ledsen blir jag också ledsen.
+ Hennes hemliga identitet, senare kallad Supergirl, är FANTASTISKT JÄVLA BRA. Och då menar jag när hon faktiskt får vara Supergirl, dvs, när hon flyger in från himlen och räddar någon i en brinnande bil eller när hon räddar en skolbuss från att trilla ned i en flod eller stoppar ett bankrån genom att bara ställa sig framför gevärspipan.
Här är en scen på exakt vad jag menar: Spoiler avsnitt 7.
Det här, för mig, är Supergirl. Även om hon fortfarande haft sin superstyrka och snabbhet hade hon inte flugit in och slått den här killen genom väggen, för det är inte vad Supergirl gör. Hon tror på godheten i människor och tror inte på behovet att straffa folk eller bryta deras ben och armar (typ Daredevil eller Batman). Hon representerar ett ideal och jag skulle blåljuga om jag inte snyftade till under scenen ovan. Inte för att jag blev ledsen över något, utan för att jag tycker det är fint.
Med det sagt, så finns det saker som inte är så bra med Supergirl, men jag anser inte att de är hennes fel direkt utan snarare storyn som är skriven. Med det sagt känner jag behov av att nämna dem här...
Vad är dåligt med Supergirl?
- Hennes krafter är totalt över hela jäkla kartan. De har gjort henne EXTREMT svag när storyn vill det och ibland är hon precis så stark som behövs. Jag hade fattat det om det var ett par avsnitt i början för hon måste lära sig bemästra sina krafter, men detta är inte fallet i serien. Hennes krafter har ingen referenspunkt överhuvudtaget, för ibland knäpper hon med fingrarna, ibland är allting svårt att lösa.
- När hon får dålig dialog skådespelar hon därefter. Det blir riktigt dåligt i vissa scener, speciellt när hon ska spela sitt onda jag. Det blir riktig jävla cringe i soffan, typ gömma ansiktet i kudden-dåligt.
Summa summarum?
Supergirl som huvudkaraktär får 5 av 5. Hon ser ut, pratar som, beter sig som och tänker som Supergirl. Det vore rimligt att dra ned henne för ovan nämnda problem, men det är inte hennes "fel", det är storyn som är skrivet kass helt enkelt. Med det sagt...
Supergirls vänner och allierade
Ingen hjälte är fullständig utan deras sidekicks, deras vänner och deras stöttepelare. Här är det blandad kompott som gäller.
Det finns egentligen två sociala grupperingar av vänner och allierade. En grupp tillhör Supergirls vanliga liv, hennes syster, hennes chef, hennes medarbetare på jobbet, etc. Den här gruppen är, i det stora hela, grymt bra. Jag gillar hennes relation till hennes syster, jag gillar hennes arbetskamrater (även om man undrar varför en datanörd som är så in i helvetes deus ex grym som Winslow någonsin skulle jobba kvar där och inte typ, starta Googlefacebookyoutube och ta över hela världen...)
Framför allt står Katherine Grant högst upp på en pelare. Hon är så jäkla in i helvetes grym alltså, jag garvade nästan varje gång hon är på scen.
Cat Grant är beviset för att dessa manusförfattare vet vad fan de håller på med. Hon kan vara empatisk, hon kan vara stödjande, hon kan vara brutal, hon kan vara rolig. Hon kan lyfta Supergirl när hon har det tufft ekonomiskt och hon kan titta döden i vitögat och fråga varför de slösar med hennes tid, hon har trots allt en middag att gå på om en halvtimme där hon ska intervjua Kanye West. Hon är awesome, helt enkelt. Om du har sett Djävulen bär prada så är inte karaktären särskilt nyskriven, men med all tid som hon får i filmen och med den otroligt talangfulla Ally Mcbeal med rollen så blir det underhållning varje gång kameran är på henne.
Med det sagt... så finns det också en dålig sida av sidekicks.
Hela plotlinen med DEA (vilket är en superhemlig organisation som jagar aliens på jorden, tänk typ Men in Black) är... otroligt fattig. Problemet ligger dock inte i karaktärerna. Hennes syster är som sagt en trevlig karaktär, både på jobbet och utanför (även om det känns som om hon verkligen gör allt hon kan för att försöka vara Black Widow. Hennes chef på DEA vill jag inte spoila för mycket, men vi kan säga såhär... Om du INTE är helt investerad i serien så kommer du flina öronen av dig varje gång du försöker beskriva vem han är, vem hans konflikt var med och varifrån han kommer. Det är helt enkelt så satans töntigt så det kan klämmas in i en Loony Toons sketch. MED DET SAGT, så gillar jag karaktären och skådespelaren gör vad han kan med rollen.
Mer problembart är Lucy Lane som i princip bara är tröttsam från början till slut. Skådespelaren gör inget vidare jobb, hon lider av syndromet "tittaren vet sen avsnitt ett, hon ska dalta på i tio avsnitt till om det" och hennes story från militär advokat till där hon hamnar i slutet är extremt otrolig, även för att vara en serietidningsstory.
Sidekicks: 4/5. Sidokaraktärerna är för det mesta trevliga, sympatiska och intressanta. Speciellt Kat Grant, James Olsen och Supergirls syster, Alex Danvers är för det mesta kul.
Antagonisterna och Skurkarna
Världen runt om Supergirl bebos av intergalatiska skurkar som hon måste besegra. Detta beror på att i närheten av National city (ett namn som på något sätt lyckas låta dummare än Metropolis) har ett rymdskepp krashat från The Phantom Zone, och det innehåll en massa skurkar, för det var ett fängelseskepp. Majoriteten av fångarna ombord blev ditsända av Supergirls mamma, eftersom hon var en dommare hemma på Krypton. Förståeligt har de ingen jättefin relation till Supergirl på grund av detta, eftersom de snabbt räknar ut att det är hennes dotter.
Där finns en hel drös med skurkar eftersom TV-serien länge kör med "villain of the week"-konceptet, där de introducerar en ny skurk varje avsnitt som Supergirl prompt besegrar efter att först ha fått nit på någon vänster. Detta blir extremt drygt, särskilt eftersom skurkarna för det mesta a) endast får ett avsnitt att introducera sig själva på samt b) är ungefär lika intressanta som en söndersmulad skiva ost.
Skurkarna är under all kritik i hur ointressanta, tråkiga och gäspningsframkallande de är, och det spelar ingen roll om de är Red Tornado eller Non. De är skådespelade på ett sätt som gör att du inte orkar bry dig, deras motivationer är antingen höjda i totalt dunkel eller består i något så enkelt och tråkigt som "Jag hatar världen och vill mörda den, bweheheh!".
Där finns två skurkar som inte lider av detta, Maxwell Lorde och Supergirls moster, Astra Zor-El. Maxwell Lorde är mer intressant för han är en skurk men ändå inte, han hjälper till ibland, jävlas ibland, och hans motivation är något som går att relatera till: Han är rädd för de fruktansvärda krafter som Supergirl besitter. Den andra skurken börjar ganska svagt men återhämtar sig med seriens gång och Astra är den mest intressanta skurken i serien, mycket på grund av hennes relation till barndoms-Supergirl.
Så, då är alltså slutsatsen att serien har två okey skurkar. Av typ femton.
De andra skurkarna ser så förbannat löjliga ut, har löjliga krafter, beter sig extremt tråkigt och det värsta är? ALLA tre deras kvinnliga skurkar förutom Astra är i princip samma karaktär.
"Jag är ond och sexig och talar på ett sexigt sätt medan jag gör onda saker! Nämnde jag att vi ställde in rösten på 110% sultry och vår enda motivation är att vi är onda?"
Gud, jag ville sätta chipsskålen över huvudet så jag inte kunde se eller höra vad de sa varje gång de var framför kameran. Och nej, Bizzaro räknas inte för hon är inte en skurk.
Dessutom kryllar serien av grunkor som de uppfinner titt som tätt för att Supergirl inte ska mosa sina motståndare bara genom att titta på dem.
Min absoluta favorit att hata är The Toymaker som är en rip-off på Jokern från Batman, aka, en helt jävla vanlig människa. Och han utgör ett hot mot Supergirl för att manusförfattarna bara hittar på lite skit och helt glömmer bort vilka krafter Supergirl har.
Okey motherfucker. Vill du veta vad som händer när någon från Krypton möter en vanlig människa i en strid? Ja just det.
Jag hatar när de nerfar hennes krafter eller hittar på något skit som de drar ut mellan skinkorna som förklaring till varför Supergirl är vanlig dödlig/suger just nu. Kryptonite verkar vara vanligare än cigaretter i National city, för övrigt. BOO-shit!
Någon satt ned med alla tagningar de gjorde och tyckte att den här, de var den bästa de fick fram med Livewire. Det får mig att vilja betala pengar för att få se vad de slängde iväg. Det måste ju vara komedi på hur uselt det är.
Med det sagt? Villains från 1 av 5 och de räddas enbart av Astra från att bli en noll av fem. Maxwell är inte bra, han går att tolerera.
Supergirl gör sig bäst när hon stoppar naturkatastrofer som bränder, fallerande broar och störtande flygplan, inte när hon slåss med hammy sexy dialog-damer.
Story and writing
Den här behövs inte göras så himla lång, för den följer ungefär samma trend som ovan. Har den med DEA eller med superskurkar att göra, är chansen mycket god att storyn går från tolererbar till dålig till usel. Har den med Supergirl räddar flicka från brinnande hus, till Supergirls image, till hennes jobb, vänner och familj, så går den från bra till intelligent till tänkvärd.
Den överhängande storyn innehåller inga jättetwists men det vill jag inte ha från en serie som handlar om Supergirl, jag vill att den ska vara trogen till Supergirl och vad hon står för och de lyckas de väldigt bra med.
Story får 3 av 5. Vad som blir dåligt är ofta DEA och annat mög åt det hållet (ofta sammanlänkat med ointressanta/fattiga skurkar). Min förhoppning är att de som jobbade med att skriva manus till Karas liv får behålla sina jobb och de som skrev allt om super-grejerna får skriva annat och att ett nytt team kommer in som tar hand om skurkar och dylikt. Det är ganska talande att det sämsta skådespelet från Supergirl och hennes syrra båda är när de ska vara skurkar och jag skyller det helt på regissör och manusförfattare.
Specialeffekter
Det är väl vida känt även bland de som inte sett serien själva att specialeffekterna lämnar en del att önska... Med det sagt så får vi påminna oss om att de med en budget skulle göra en serie om Supergirl, bokstavligen talat den mest super av alla superhjältinnor vad det gäller specialeffekter, och de skulle slå ut det på tjugo 40-minuters avsnitt. Med vad de har tillgängligt så är effekterna helt okey. Tv-serier som Jessica Jones och Daredevil har inga problem med specialeffekter, för ingen ska skjuta laser ur ögonen, lyfta en fallande byggnad och bokstavligen talat boxa en skurk ut i rymden.
Dock är detta endast en förklaring, inte en ursäkt.
Specieleffekter får 3 av 5. Det är inte Xena dåligt, men det är inte Game of Thrones bra.
Summa summarum
Om vi slår tillsammans alla ratings jag har gett tv-serien så hamnar vi någonstans på... 5+4+1+3+3 = 17/25 eller 80/100.
Tyckter du jag gav för mycket eller för lite?
Come at me Krånk!