Chronopia, den medeltida staden
"Chronopia är ju ett fiasko, en så stor stad på medeltiden?"
De flesta brukar vara överens om att ca 1200 efter Kristus är medeltid - det är i alla fall samtida med Ivanhoe, och det brukar ju vara någon slags allmän referensram på medeltid.
Vi tar och följer med Ivanhoe på en resa österut till det Heliga Landet för att spöa muselmaner, gulla med kung Rikard och så vidare. Och medan vi ändå är på G så kan vi ju ta en kort sightseeing i
kejsarstaden Konstantinopel, huvudstaden i det byzantiska imperiet (även kallat Östrom av någon jefla anledning).
Till att börja med, Konstantinopel ligger i världens mitt, mitt på Bosporen. Ungefär samtliga kända kulturer möts där - västerländska pilgrimer brukar stanna där innan de fortsätter mot det Heliga Landet. Staden är också den enda egentliga handelskonkurrenterna till Venedig, Neapel och Genua i hela medelhavsområdet (och förmodligen rikare än de tre ihop), så dessa brukar komma dit för att handla. Muslimer från hela Arabien kommer dit för att handla, liksom sjöfarare från Ryssland och till och med vikingar från det fjärran Skandinavien. Kejsaren har till och med ett eget livgarde av vikingar, det så kallade Väringagardet. Dessutom, staden är den västra änden av den beryktade Sidenvägen. Kort sagt, alla som
vill ha något finns i Konstantinopel.
Detta läge, den konstanta handeln och de fjärran platserna gör att Konstantinopel blomstrar! Det är förmodligen världens rikaste stad vid det här laget, och här bor närmare en miljon (!) människor. Dessutom är staden åtråvärd - turkarna har upprepade gånger försökt ta staden. Senast det hände (ca femtio år innan Ivanhoe tog vägen förbi) anlitade kejsaren en magnifik ingenjör för att bygga ett försvarsvapen som kunde stoppa turkarna. Hans lösning på problemet var en båt med en pump, som pumpade grekisk eld över en pilotlåga. Med denna båt kunde Konstantinopel bränna varenda båt som turkarna använde för att försöka korsa Bosporen.
Staden är också ett centra för kunnande och vetande. Eldkastaren ovan är bara en applikation av allt detta kunnande från den klassiska eran, kombinerat med allt det kunnande som araberna hade vid tillfället (och vid det laget var de vetenskapligt överlägsna västerlänningarna). Här har till exempel all den kunskap i arkitektur som romarna samlade på sig koncentrerats och bringats till perfektion. Katedralen Hagia Sofia, en stor fyrkantig kyrkobyggnad med en av världen största kupoler, är ett magnifikt stycke på arkitektkonst som först kunnat överträffas omkring 1500 år efter att den uppfördes.
...är det bara jag som tycker att denna medeltida stad, förutom lite magi och alver och bjäfs, är förvånansvärt lik Chronopia?
- Krille
<A HREF="
http://www.foxtail.nu" target="_new">
http://www.foxtail.nu</A>