Re: Som sagt - Kina var först med allt
En ännu ballare figur var Wang Mang, kejsare ett drygt sekel senare (år 0-23 e.vt). I traditionell kinesisk historieskrivning framställs han mest som en bindgalen usurpator som i befängt högmod grundade en egen kejsardynastin (Xin). I moderna ögon ser det helt annorlunda ut, dock - Wang Man genomförde en uppsjö direkt socialistiska reformer där han lät förstatliga all jord, förbjuda slavhandel och jordhandel och införde statsmonopol på salt, spritdrycker, järn och annat. En riksbank inrättades och (10%:ig) inkomstskatt infördes, sannolikt för första gången i historien. De som försökte påskinna att de saknade inkomst drabbades istället av lättjeskatt.
Wang Mans idéer låg inte direkt i tiden, dock - han lyckades aldrig skapa många anhängare till sin politik, och mördade år 23, varvid en ny Hánkejsare tog tronen. Men han är hursomhelst en mycket rolig och tämligen bisarr figur i historien. (Och Kina har många sådana).
Men vill du läsa in dig på Kina har jag inte helt lätt att rekommendera bra litteratur - min kunskap kommer från en uppsjö olika ställen. Jag brukar rekommendera 'Bonniers Världshistoria 4: Österns storriken' av den framstående sinologen Göran Malmqvist som introduktion, och 'Kejsare, dynastier och konstskatter'. Sedan får man söka sig till mer ämnesspecifik litteratur - en bok jag vågar tro att du skulle gilla är en 50 år gammal avhandling om konkubiner, kurtisaner och smaskiga hovintriger under Tangdynastin, Kinas absoluta blomstringsepok, av den sedan länge kolade amerikanske sinologen Howard S Levy, men jag vågar dessvärre också tro att den är helt omöjlig att få tag på. :-(
Jag vet dock att allas vår gamle Tolkienöversättare Åke Ohlmarks har skrivit en ganska gedigen bok där
alla kinesiska kejsare någonsin beskrivs i kronologisk ordning - du kan ju slå på 'Hán Wen Di' och 'Hán Wu Di'. Annars återstår för mig bara att rekommendera tämligen smal icke-svenskspråkig facklitteratur - det mesta som finns utgivet på svenska, om än ofta bra, behandlar den kinesiska historien lite väl översiktligt. Jag vet två böcker som specifikt behandlar Hándynastin - "Chinese ideas of life and death: faith, myth and reason in the Han-period (292 BC-AD 220)" av Michael Loewe skulle jag själv vilja lägga vantarna på, åtminstone. Sedan finns Michelé Pirazzolis "The Han civilization of China", som säkert tar upp det du intresserade dig för, förstås.
Nåja. Hoppas det kunde hjälpa dig en bit på vägen. Jag försäkrar dig att ett brinnande Kinaintresse är den enda sanna vägen
Däremot tänker jag undvika någon form av politiska ställningstaganden i den här diskussionen. Det borde du kanske också göra i dina inlägg? Det sporrar så lätt till tråkig politrukdiskussion, och det vill vi undvika här på forumet.
Men vem är Rand, btw?
- Ymir, sinofil