"Jag läste lite i den nerstängda tråden och då funderade jag på vad man får göra och inte göra med kopieringsskyddat material [snippeti] även vad man får göra med upphovsrättskyddat material och vilka rättigheter och skyldigheter får man när man har gjort en text till exempel ?"
Du får göra väldigt lite med en text som inte är din. Principen är att du måste ha upphovsmannens tillstånd för att få göra något med den. Några få undantag finns, men de är ytterst få: du kan citera för att stärka en punkt i ett eget verk (till exempel en forskningsrapport, artikel om, eller recension av). Utöver undantagen får du inte göra ett jota med någon annans text.
Med en egen text får du göra vad du vill. Du har inga förpliktelser - du äger verket. Punkt. Du behöver inte ens sätta ut ett © i det. Observera att även om du ger någon rätten att publicera verket så äger du det fortfarande. Det är skillnad på upphovsrätten (rätten man har som upphovsman att äga och kontrollera verket) och publiceringsrätten (rätten att publicera verket).
"Sedan undrar jag ifall det funkar juridiskt sett att göra en text och säga att "folk får göra vad de vill med den, så länge de inte tar besittning av rättigheterna till texten" ?
Jopp. Du kan ställa upp lite olika villkor när du publicerar en text. Du kan till exempel säga att verket får kopieras fritt men inget annat, eller till och med ge bort det till allmänheten. Ett typexempel är Gnu Public License (GPL), som säger att vem som helst får göra vad som helst med verket som ligger under GPL, utom att äga det.