Jag tänker att mycket av "basfödan" i en megastad baseras på jäst, soya och, alger och sjögräs. De flesta av dessa kräver så klart i sin tur någon form av odling att utgå ifrån som sker i stora växthus och hydroponiska odlingar.
Det mest grundläggande och billigaste födan är typ "meal bars" och gelékuber gjorda av dessa substanser, med nån form av grundläggande smaksättning och kanske vitamintillskott. För mer pengar får man så klart bättre kvalitet, med mer varierade konsistenser och bättre smaksättning.
Fisk används ofta som en del av hydroponisk odling för gödsel och filterering, så sånt finns självfallet också. Framförallt i form av fiskmjöl gjort på allt fiskrens och ben som ingår i meal bars:en. Men har man råd att spendera lite mer kan man få faktiska filéer.
Framodlat kött låter coolt och cyberpunkigt, så självfallet finns det stora "meat vats" som producerar sånt i olika kvaliteteer.
Mycket av det här gör sig så klart "bäst" som ingredienser i tungt prossessade livsmedel. Fiskpinnar, burgare, chilies och grytor som finns tillgängliga i varenda kvartersbutik som färdigförpackade portioner att värma. Många gatustånd är i praktiken bara kringrullande värmeskåp som prånglar ut förvärmda förpackningar för de som inte vill stå i kö till microvågsugnarna eller vänta tills de kommer hem.
Det här är för "den breda massan" så klart. Det finns så klart små specialiserade producenter av allt ifrån naturkött till odlade grönsaker. Dessa råvaror är verkligen svindyra (rysk kaviar-priser och uppåt), och köps framförallt upp av tokexklusiva restauranger där vanliga arbetare inte en har en chans att reservera bord och en måltid hade kostat minst en årslön för dem om de hade lyckats.
En del sånt letar sig så klart ut på svarta marknaden till priser som även vanligt folk kanske skulle kunna ha råd med någon gång ibland, men man bör vara mycket försiktigt med sånt. Flera smygfarmer har slagits upp i hårt förorenade områden som dömts ut för alla former av matproduktion, och sånna råvaror kan vara rent giftiga, och om inte annat ge upphov till långsiktiga hälsoproblem.
Det är inte ovanligt för nya popuprestaraunger med exklusiva menyer till överkomliga priser att slå upp, bara för att några dagar senare försvinna spårlöst när häslovårdsnämndens (tungt beväpnade) agenter börjar snoka runt, och bara lämna efter sig en epedemi av matförgiftning, strålningssjuka och döda.