Är bosättningen permanent - eller utnyttjas den säsongsvis, medan brytningen pågår, för att sen ligga i malpåse över vintern?
En permanent bosättning är gissningsvis större. Då finns det mer utrymme för familjer som driver gårdar, odlar mat mm. samt kanske tom för någon hantverkare som inte är direkt involverad i gruvdriften.
Om det är en mer tillfällig bosättning (även om kanske ett par, tre familjer är bofasta?) så finns det nog mindre infrastruktur och annat.
Bosättningen ligger antagligen en bit från gruvhålen (eller om det är dagbrott?). De ligger där det är a) någorlunda skyddat från extremt väder och b) om bosättningen är bofast, där det finns odlingsbar mark! Gruvhålen kan vara någon kilometer bort. (Det kan dessutom vara fråga om mer än ett - det kan vara en hel rad mindre hål, om malmkroppen ligger ytligt. Det ger mycket avkastning per arbetad timme, så det var väldigt vanligt att öppna många hål vid den tiden. Ju djupare hål, desto mer arbete och därmed minskad avkastning - ganska snabbt behövs det pumpar och annat för att hålla gruvan torr. Då behövs hästar, och hästar kräver mycket foder osv.)
Gruvdrift innan dynamiten uppfinns, kräver mycket ved. Ved måste antagligen transporteras till platsen, om den ligger i fjällen. Hur ordnas det? (Vad jag kunnat se från Nasafjäll, så verkar det ha ingått i slädtransporterna som var tvångstjänstgöring för den samiska befolkningen...)
Om du vill gå in på detaljer - hur ren är malmen och hur mycket bearbetas den på plats, innan transport?
(Ju mer, desto större bosättning...)
Det senare verkar dock ha varit ganska ovanligt - "rå" arbetskraft var billigt, det var enklare att transportera malmen i slädar vintertid. Det utnyttjades inte bara i fjällen, utan även tex vid Dannemora gruvor i Uppland, ända fram till 1800-talet. Bönderna tjänade extra per transport under vintermånaderna. När isen lagt sig utnyttjades sjöarna som "vägar" för transporterna. Allt material för kommande säsong lagrades upp vid hyttorna (som i sin tur transporterade tackjärnet vidare till bruken runt om i Uppland under nästa vinter...)
Jag skulle gissa att en mindre del av befolkningen är bofast - en tillsyningsman, några av de äldre arbetarna som tagit med sina familjer och är "stadgade". (De kanske rent av är delägare i konsortiet som bearbetar gruvan? Vid 1700-talet hade bergslagen börjat "bolagiseras" på kommission. Då bor de antagligen där för att se till sin investering, bevaka orterna mot tjuvbrytning osv. - och siktar på att köpa större gårdar om en tio år och dra sig tillbaka...)
Säsongsarbetarna är nog till stor del ungkarlar. De bor antagligen i större byggnader som är lite mer "barrack-lika". Dessa ligger invid de centrala byggnaderna - vid förråden, ladorna, redskapsskjul mm - medan de bofasta har sina gårdar i ytterområdet, så de kan ha djurstallar mm och odlingslotter utanför.