GIMP kan i princip samma saker som Photoshop, men är inte lika strömlinjeformat och lite struligare kanske att komma in i till en början. Högre inlärningströskel. Och som det ofta är med opensourceprogram så har man minst lika kompetenta programmerare, men brister när det gäller själva gränssnittsdesignen. Lite bökigare att jobba med, även om man kan programmet.
Jag håller inte med dig på någon punkt där. The GIMP är inte svårare, men det använder en annan gränssnittsparadigm än Photoshop, så en Photoshopanvändare kommer inte att känna igen sig och tycker därmed att det känns lite knöligt. Å andra sidan kommer någon som börjat med The GIMP att känna likadant inför Photoshop. Båda är dock lika lättarbetade.
Att Open Source har sämre AGS än Closed Source program är ren bullshit. Open Source-utvecklare lägger ner mycket mer arbete och entusiasm för att de faktiskt gör det för sin egen användning och för sitt eget rykte, till skillnad från de som jobbar åtta timmar om dagen för att de ska få en peng när månaden är slut. De vet att folk kommer att granska deras grejor ända ner på källkoden, och om någon inte är nöjd så kommer de att göra en bättre variant.
Några exempel:
Webbrowsers. Jämför Microsofts crash-and-burn i Internet Explorer med i stort sett vilken öppen browser som helst, oavsett hur liten och udda den är.
Mediaspelare. Titta på Microsofts Mediaplayer, som ser ut som ett bombat utedass. Den liknar inte ens ett Windowsprogram och har en massa hinder för användaren. Jämför den med elegansen (och respekten för "Windows User Interface Style Guide Reference" (tror jag fick den titeln rätt, har den inte här)) och den lättare användningen hos MPC eller VLC.
IM. Jämför Microsofts clunkiga MSN som är strulig att använda (inget stöd för standardprotokoll, fungerar bara med MS eget nät, kräver att man skaffar MS Passport (vilket jag inte kan tolka som annat än att man erkänner MS som en nation)) med den betydligt mer lättanvända Miranda-IM. Miranda-IM har stöd för alla protokoll, inklusive standardprotokoll som Jabber, vilket underlättar för användare som slipper bry sig om enstaka leverantörers krumbukter. Den har också stöd för någonstans kring 20-30 andra protokoll. Den behöver ingen installation, så man kan alltid ha med den på en USB-pinne och därmed ha med sig sådant som kontaktlista och meddelandehistorik. Den är enkelt utbyggbar med plugins för de som vill utöka den. Den ser ut som ett Windowsprogram, något som inte kan sägas om MSN. Den har inga underliga licensvillkor (MSN hade ett tag ett villkor som sade att allt som skickades via den var Microsofts egendom). Och den är enklare och smidigare att använda.
Filsystem. Titta på nästan alla kommersiella filsystem. De är enligt den gamla paradigmen där allt utgår från volymer som finns på maskiner. De tar inte speciellt mycket data och hur mycket de kan ta utökas med 2-5 gånger varje gång det ökas. Jämför det med det öppna ZFS. ZFS har ett nätverksöverspännande fillsystem, där man inte längre behöver se var en disk finns. Man bara sätter in en disk till och så får man en lite högre lagringskapacitet totalt, och som användare ser man vare sig disken eller maskinen som egna entiteter. Om en eller ett par diskar dör i NTFS eller de flesta andra filsystem så tappar man data. Man kan ha diverse hårdvarulösningar som minskar risken, men det kostar pengar. Man kan ha mjukvarulösningar, men de är ganska så verkningslösa. ZFS har en mjukvaruRAID som direkt fixar problem när de inträffar så att användaren inte ens märker att det varit problem. ZFS har ett stensäkert transaktionshanteringssystem som gör att filer inte kvaddas om nätverk eller program går ned under skriving. ZFS hanterar ungefär 16 miljarder gånger så mycket data som NTFS. Med andra ord, man döljer en massa onödiga svårigheter så att användaren aldrig ens behöver ta ställning till dem, de bara fixas, vilket är det bästa användargränssnittet.
Hårdvara. Titta hur struligt det är att installera drivisar för en kamera i Windows. För min ena Canon råkade jag plugga in kameran/installera drivis i fel ordning, vilket slutade med att det inte funkade. Det gick inte ens att avinstallera och börja om, så nu är jag tvungen att köra den på en annan dator. Programmen som skickas med för att tömma kameran (Olympus och Canon) är klumpiga, ointuitiva och struliga att ha att göra med. De kraschar för minsta felhantering (tex att byta minneskort medan kameran är ansluten) och låser då upp något så illa att man måste starta om datorn. Jämför med hur enkelt man i KDE, utan drivrutiner, hanterar det. Bara plugga in kameran, och ett fönster poppar upp och frågar om du vill bläddra bilderna eller om den automatiskt ska kopiera dem till den lokala disken. Det här är alltså inte kameror med stöd för USB Storage Class, men det bara funkar ändå.
Filhämtning. Titta på Microsofts ynkliga lilla fönster, som bara tigger om att få en oavsiktlig tryckning på 'Avbryt' om man råkar trycka enter eller mellanslag när förnstret tar fokus. Den har inget stöd för resume, så om man fuckar upp så är det bara att börja om. Dess tidsskattningar duger bara som lyteskomik. Titta då på tex Opera, som har fixat alla dessa brister. Eller titta på de moderna svärmande protokollen som finns i fildelningsprogrammen, som inte bara ger bättre prestanda, säkerhet och integritet, utan också avlastar den som servar filen genom att de som laddar ner den också hjälper till, vilket ger vanligt folk möjlighet att dela med sig av sina alster på ett sätt som inte är ekonomiskt hållbart på grund av trafikmängden i MS paradigm.
Filpackning. Zip är klumpigt, långsamt, har usel packning, usel datasäkerhet och sårbart mot brute force-attacker mot lösenorden. Jämför med öppna format som RAR, ACE och 7z, som alla är effektivare på alla punkterna ovan, plus att de har bättre och enklare klientprogramvaror.
De här exemplen är antagligen några av de vanligaste användningsområdena för datorer som folk har, och Open Source dominerar totalt användningsvänligheten. Det ser likadant ut på andra områden. Visst, det finns Open Source som är kasst, men det gäller även för Closed Source. Sturgeons lag gäller i båda världarna. Poängen är att i toppskiktet, de 10% som inte är skit i respektive värld, där leder Open Source.