D&D!
Dungeons and Dragons, populärt förkortat D&D är helt enkelt det de flesta associerar till när man nämner ordet Rollspel. Ok, i Sverige är det kanske mer känt med Drakar och Demoner eller på senare tid Eon, men för huvuddelen av den icke svensktalande befolkningen är de D&D som gäller.
Från början var D&D en mycket enkel produkt som dock snabbt skaffade sig marknadsledning inom rollspelsbranschen (de var bland de allra första). I USA har D&D banat väg för hela rollspelsindustrin. I Sverige blev aldrig D&D en lika stor succé, kanske för att systemet Basic Roleplaying hann före i de större kommersiella sammanhangen via spelet Drakar och Demoner (som dock verkade ha försökt glida lite på D&D genom namnet).
I filmen E.T. och Nightmare on Elmstreet 2 spelade man D&D. Namnet som sådant är så pass väl etablerat i USA att man så gott som överallt vet vad det är. Detta kan man inte säga om något annat rollspel.
Strax innan D&D försvann från TSR (de som drog igång alltihopa) hade man publicerat D&D, även kallat Basic D&D, advanced D&D (AD&D) i två utgåvor (många spelar fortfarande AD&D2nd), ett brädspel specifikt med namnet D&D samt ett antal varianter med andra namn, datorspel i flera av D&D-produkternas kampanjvärldar samt en tecknad TV-serie (som riktade sig till barn).
Eftersom D&D blev så stort och spritt (översatt till minst ett dussin språk) är det inte konstigt att många on-linespel som poppat upp under internets barndom har hämtat inspiration från D&D. Man ska heller inte glömma bort det stora underlag av noveller och bokserier som utspelar sig i någon av kampanjvärldarna till D&D.
Summering: D&D är inte ett rollspel, det är ROLLSPELET.