Efterforskningar i bibliotek

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
2,075
Location
Linköping
Varning, mycket bakgrund innan vi kommer till regelimplmentationerna :)

Vår nyligen påbörjade kampanj cirkulerar kring två magiker, minotauren Niami och ankan Jebat. Det är båda uppväxta vid Kopparhavets sydvästra kust (i olika städer) i skuggan av Hadasht. Med medel från sina familjer (ännu inte klarlagt om de skickades likt romarna skickade sina förstfödda till retoriker i Grekland eller om de rymde med "ett förskott på arvet") har de studerat hos magrix Sitmut (i sin tur medlem av Ordo magii) i Krilloan. Det var där de möttes och insåg att de hade gemensamma intressen. Jebat hade läst om templet på golwyndazigguraten där de tänkande arterna under guldåldern fortfarande kunde tala direkt med gudomar, deras följeslagare och dessas handgångna. En plats där flera halvgudomar, barn av odödlig och dödlig, gick för stiga till skyn för att leva med de odödliga när det var dags att lämna Athos yta. Även en del hjältar tog sig hit och fick sina vingar och togs upp till de odödligas skara. Niami hade även hon hittat fragment i gamla skrifter om guldåldern. Vid denna mytiska tid presiderade alltid en repressentant för solguden eller Nanshe, ibland från båda vid rättegångar. Dessa kunde nämligen en nu förlorad sanningsbesvärjelse med vilken de kunde besvärja deltagarna att tala sanning och enbart sanning. Retorik var förvisso fortfarande viktigt då rätt frågor måste ställas och svar kan formuleras på många vis men guldåldern hade en sedan dess aldrig skådad rättsäkerhet. Inte ens under imperierna Jorpagna, Krun eller Efaro uppnåddes en dylik Det är oklart när dessa förlorades men förmodligen tappades kontakten med gudomarna redan vid inträdet i silveråldern men sanningsbesvärlelsen kanske överlevede ändå till bronsåldern. Golwyndazigguraten har troligen till största delen sjunkit med i någt av de träsk som uppstått i Golwyndaravinen. Trots detta, nog måste väl både sanningsbesvärjelsen och golwyndazigguraten gå att återfinna och degenerationen som pågår stoppas? Åtminstone är Jebat och Niami övertygade om att så är fallet.

Detta leder till en kampanj med mycket efterforskningar i bibliotek så jag funderade lite kring hur man ska implementera regler för efterforskningar i just biliotek. Jag ser många problem med tidens biliotek som är främmande för oss med bibliotekskataloger åtkomliga och över Internet, fjärrlån och lån av elektroniska böcker.

Det finns inget ett sorteringssystem. Varje biliotek har sitt uppbyggt av skaparen och sedan säkerligen modifierat mer eller mindre konskvent av medhjälpare och efterföjare. Papyrusrullar degenererar snabbt under användning och liggande i klimat med växlande temperaturer och fuktighet. Alla skriver med sin handstil. Det finns inga stavnings- eller skrivreformer (i vår version håller dock Solkonungen på att driva en sådan á la Karl den store). Kopior bär med sig fel som uppstått genom århundranden och årtusenden. De flesta rullar eller codexar har inte titlar så som vi ser det. Undantag finns i enordstitlar á la Odysseén, Illiaden, Historia. Ja, många historiker kallade sin historiabok Historia utan att ange över vem eller vilka. Det har vi lagt till i våra moderna titlar. I stället refereras skrifter, rullar och codexar, till via det första eller de få första orden i första meningen i första stycket (har för mig att många av Bibelns böcker fått sitt namn så, exempelvis Genesis). Rullar är ömtåliga och bökiga att läsa. Codexar är betydligt lättare att läsa och hitta i men fortfarande mycket otympliga jämfört med noderna pocketböcker. Man står inte och bläddrar lite snabbt vid hylla och kollar om man verkar hittat rätt bok utan man får ta med den till ett bord eller pulpet. Tydligen förvarade man dessutom ofta codexar liggandes med ryggen inåt. om de ens stod någon "titel" på ryggen. På framsidan gjorde det det men det ser man ju inte förrän man lyft ut den. Informaitonsinnehållet är magert med moderna mått mätt. Varje sång i Odysséen är en skriftrulle. Den lilla pocketboken är alltså tjugofyra skriftrullar. Varje bok i Biblen var en skrift i sin egen rätta från början. Pergamient är tjockt, av kalvskinn lite bättre, men fortfarande fantastiskt för det går att binda i codexar och man kan skriva på båda sidor. Till råga på allt är många bibliotek privata och troligen än mer så när biblioteken och/eller deras innehåll förfaller när inga stora resursrika imperier upprätthåller dylikt vid exempelvis badhus och parker längre. Codexar är något relativt nytt och gamla skrifter kanske enbart finns i sönderfallande rullar.

Så, lite regler.

Första steget är att tillbringa en vecka med att förstå biblioteket. Det är en utmaning med Viljestyrka, Språk, Lärdom. Om det är relevant kan man byta en färdighet mot status, kanske kan man till exempel få hjälp av någon annan på grund av beteende och rykte.
Förstå bibliotek. Detta slås för varje nytt bibliotek. Återvänder man till ett bibliotek efter lång tid kan man avkrävas en utmaning öppnad två steg.
0: undermålig - fortsätt försöka nästa vecka med utmaningen öppnad två steg, om en tredje vecka öppna fem steg
1: begränsad - kläm på biblioteket på en vecka
2: god - kläm på biblioteket på fem dagar
3: överlägsen - kläm på biblioteket på fem dagar och steg två som görs i följd öppnas två snäpp.

Andra steget är att göra efterforskningar inom ett brett ämne (slutmålet kan dock vara något mer specifikt). Detta är en veckas utmaning med Viljestyrka, Språk och en av Lärdom, Lagkunskap eller Legender beroende på vad man söker. Kanske kan även andra ämnesfärdigheter komma på tal i specifika situationer. Om relevant kan Viljestyrka eller Språk ersättas av Status. Ett exempel på bredare ämne kan vara "tempel och gudakontakt i guldåldern".
0: undermålig - hittar inget, kan dock fortfarande finnas i biblioteket.
1: begränsad - hittar grundläggande kunskap
2: god - hittar mer än grundläggande kunskap eller grundläggande kunskap på fem dagar
3: överägsen - hittar utförlig kunskap eller mer än grundläggande på fem dagar

Tredje steget är mer specialiserad efterforskning kring sitt specifika mål. Detta hanteras som steg två. Det specifika målet kan vara exempelvis "den mytiska golwyndazigguraten".


Vi brukar i sådana här situationer köra med att SL försöker berätta men även att spelarna får frisedel att å sina rollers vägnar fråga "Stid det något om X beträffande Y som läste om i NN:s biliotek?" vid senare tillfälle. Om det verkar rimligt berättar SL detta då. Delvis för att göra det lättare för SL att inte behöva hitta på allting på en gång och för att man kanske inte kommer att tänka på ågot man lsäte förrän längre fram i någon given situation eller något klickar till längre fram.


Ankmagus Jebat och minotaurmagrix Niami? Jodå, Jebat fick snabbt koll på biblioteket i Hadasht. Det var lite bökigare för Niami trots att Jebat försökte hjälpa till. Det slutade med att Jebat försökte förklara för Niami medan detnför minotaurer inte så stora men för människo- och ankskrivare ändå bastanta Niami gick runt och blängde på folk medan hon sorterade om rullar och codexar i biblioteket till de började hitta vad de sökte.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,062
Coola idéer. Jag undrar vad som finns i den golwyndiska zigguraten nu ;)

Vad gäller dina funderingar runt bibliotek så låter det som att du har mycket utmärkt historisk inspiration där. I Athos finns tryckkonst, men den är relativt ny, och det är rimligt att historiska samlingar fortfarande är handskrivna. Riktigt gammalt material kan rent av vara på lertavla!

Offentliga bibliotek finns inte heller i Athos, utan det rör sig antingen om privata samlingar eller någon organisations arkiv. I rosens namn är utmärkt inspiration. I Hadasht kan det nog finnas ett centralt Stadsarkiv, antingen organiserat av en orden eller direkt under Sufeternas översyn. Kopparhavets främsta bibliotek är dock Krönikörernas arkiv i Krilloan.

Vad gäller reglerna skulle jag nog rekommendera att slå samman utmaningarna. Det går utmärkt att täcka flera separata element i samma utmaning.

Jag skulle föreslå följande: utmaning mot Språk, Lärdom, Status/Viljestyrka och en ämnesfärdighet som Legender, Lagkunskap, Trolldom, Musik el dyl. Du kan stänga slaget för Språk ett par snäpp om biblioteket är främmande eller särskilt ogenomträngligt.

Undermålig: Rollpersonerna tillbringar dagar och veckor utan att hitta någonting. Alternativt skadar de verk ur samlingen och blir utkastade/ersättningsskyldiga.
Låg: Det tar flera veckor att hitta det rollpersonerna letar efter och verket är ofullständigt och informationen bristfällig.
Begränsad: Rollpersonerna hittar informationen de letar efter efter flera dagars sökande. Något viktigt element saknas eller så är verket skrivet på ett språk RP inte förstår.
God: Rollpersonerna hittar verket de letar efter på bara någon dag. Det är fullständigt och fullt läsligt - om det är på ett främmande språk hittar de en översättning.
Utmärkt: Rollpersonerna hittar verket nästan omedelbart. Verket har utförliga, hjälpsamma anteckningar i marginalen eller en medföljande kommentar. Rollpersonerna hittar information i flera verk.

De här utfalletän bör förstås justeras beroende på omständigheterna. Om det inte är tidspress är tidsåtgången kanske inte så viktig. Utfallen kan varieras beroende på om RP söker ett visst verk eller information mer allmänt.
 
Joined
17 May 2000
Messages
1,301
Jag skissade på en variant av utmaning när rollfigurerna agerar under tidspress. Kanske det generellt inte är "tidspress" när man letar efter kunskap i bibliotek, mer än tidsgränsen för när man inte orkar gå runt där och bläddra längre, eller bibliotekets ägare tröttnar på gästerna.
I mitt fall var varje dag viktig för rollfigurerna, så jag lät dem slå tre slag första dagen. Om de inte ville lägga mer än en dag på utmaningen kunde de alltså som mest få tre lyckade. Varje extra dag de lade på utmaningen fick de slå 1 extra slag, eller slå om ett tidigare slag. De fick alltså göra en avvägning mellan hur många dagar de ville lägga på utmaningen och hur bra resultat de ville ha.
Vid biblioteksletande kanske det är tidsintervall på flera dagar, eller olika långa intervall beroende på om de får hjälp eller inte.
De visste hur många lyckade slag de slagit, men inte exakt vad resultatet innebar, förrän de bestämde sig för att nöja sig med vad de fått, och jag berättade vad detta antal lyckade innebar.
Jag tror att jag också satte resultaten på 6 nivåer (0-5 st lyckade slag) i stället för grundreglernas 5.
Ovanstående innebär att resultatet inte har någon påverkan på hur lång tid utmaningen tar, utan bara hur bra resultatet blir och hur mycket "bonusar" (extra kunskap, hjälpsamma kontakter, osv) man kan få. Det kan då finnas en poäng med att senare återvända till ett bibliotek för att fortsätta utmaningen. Kanske bibliotekets ägare tycker att de kan börja hjälpa till med saker när de bott där en vecka?
 

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
2,075
Location
Linköping
Coola idéer. Jag undrar vad som finns i den golwyndiska zigguraten nu ;)
Vi får väl se om Jebat och Niami hittar dit och kan ta sig in utan att drabbas av gudomarnas vrede - och om de berättar. Kanske finner de att de är de enda värdiga att tala direkt med gudomarna 😬

Det är roligt för det här kom från spelarna i slutet av rollskapandet. Sedan tog jag förvisso det och sprang emd det men ändå, det var spelarna som födde det.
 

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
2,075
Location
Linköping
Vad gäller dina funderingar runt bibliotek så låter det som att du har mycket utmärkt historisk inspiration där. I Athos finns tryckkonst, men den är relativt ny, och det är rimligt att historiska samlingar fortfarande är handskrivna. Riktigt gammalt material kan rent av vara på lertavla!

Offentliga bibliotek finns inte heller i Athos, utan det rör sig antingen om privata samlingar eller någon organisations arkiv. I rosens namn är utmärkt inspiration. I Hadasht kan det nog finnas ett centralt Stadsarkiv, antingen organiserat av en orden eller direkt under Sufeternas översyn. Kopparhavets främsta bibliotek är dock Krönikörernas arkiv i Krilloan.
Ja, jag fick känslan av det var så med tryckkonsten. Jag landade i att det är blocktryck som finns tillgängligt men minns inte om det nämndes någonstans i boken eller det enbart var en tolkning. Med den teknologinivån kommer väl troligen enbart verk i stora upplagor vara värd investeringen i att skapa tryckblock? De mindre upplagor kommer fortfarande en tid vara utelänade till handkopiering?

Hmm, jag tänkte att det kunde finnas rester av offentliga bibliotek från imperiernas tid som även mindre makter i någon mån omhuldar för ärans skull. Jag har dock sett dem som tragiska rester där det mesta hunnit degenerera. Det känns ju dock rimligt att de behöver ha tagits över av någon form av organisationer. Lertavlor hade jag glömt bort. Klart de ska behöva trilskas med sådana också :) Rollerna har lite av ett skrift- och läsproblem också så de kommer behöva lära sig och troligen hyra/övertyga andra att hjälpa till. Osså måste de ju leva också.

Kanske skulle se om I rosens namn också.

Yep, Krönikörernas arkiv i Krilloan är rollernas mål att återvända till. Förutom att samla information är ett syfte med äventyrandet att göra sig ett namn som förhoppningsvis kan ge dem tillgång till fler bibliotek, exempelvis Krönikörernas.
 

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
2,075
Location
Linköping
Jag skulle föreslå följande: utmaning mot Språk, Lärdom, Status/Viljestyrka och en ämnesfärdighet som Legender, Lagkunskap, Trolldom, Musik el dyl. Du kan stänga slaget för Språk ett par snäpp om biblioteket är främmande eller särskilt ogenomträngligt.

Undermålig: Rollpersonerna tillbringar dagar och veckor utan att hitta någonting. Alternativt skadar de verk ur samlingen och blir utkastade/ersättningsskyldiga.
Låg: Det tar flera veckor att hitta det rollpersonerna letar efter och verket är ofullständigt och informationen bristfällig.
Begränsad: Rollpersonerna hittar informationen de letar efter efter flera dagars sökande. Något viktigt element saknas eller så är verket skrivet på ett språk RP inte förstår.
God: Rollpersonerna hittar verket de letar efter på bara någon dag. Det är fullständigt och fullt läsligt - om det är på ett främmande språk hittar de en översättning.
Utmärkt: Rollpersonerna hittar verket nästan omedelbart. Verket har utförliga, hjälpsamma anteckningar i marginalen eller en medföljande kommentar. Rollpersonerna hittar information i flera verk.

De här utfalletän bör förstås justeras beroende på omständigheterna. Om det inte är tidspress är tidsåtgången kanske inte så viktig. Utfallen kan varieras beroende på om RP söker ett visst verk eller information mer allmänt.
Ja, det känns onekligen mer i linje med övriga regler än mitt utkast. Vi fick dock ut lite roligt rollspel av det när den frustrerade mintauren klövade runt och flyttade böckerna till en för henne bättre ordning medan människor och ankor lite lamt prosterade några gånger innan de gav inför hennes blickar och fnysanden :)
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,062
Ja, jag fick känslan av det var så med tryckkonsten. Jag landade i att det är blocktryck som finns tillgängligt men minns inte om det nämndes någonstans i boken eller det enbart var en tolkning. Med den teknologinivån kommer väl troligen enbart verk i stora upplagor vara värd investeringen i att skapa tryckblock? De mindre upplagor kommer fortfarande en tid vara utelänade till handkopiering?
Nja, det är inte definierat, men vår teknologinivå är ju lite löst sent 1400-tal/tidigt 1500-tal så det finns inget som säger att vi inte har rörliga typer. Det gäller isf i Krilloan, Pendon och kanske en handful storstäder till. Å andra sidan är det nog precis som du säger att det är stora upplagor som gäller.

Hmm, jag tänkte att det kunde finnas rester av offentliga bibliotek från imperiernas tid som även mindre makter i någon mån omhuldar för ärans skull. Jag har dock sett dem som tragiska rester där det mesta hunnit degenerera. Det känns ju dock rimligt att de behöver ha tagits över av någon form av organisationer. Lertavlor hade jag glömt bort. Klart de ska behöva trilskas med sådana också :) Rollerna har lite av ett skrift- och läsproblem också så de kommer behöva lära sig och troligen hyra/övertyga andra att hjälpa till. Osså måste de ju leva också.
Ja, coolt! Det finns defintivt ett ruttnande bibliotek någonstans under Grivelas ruiner! Den här typen av reliker och gömda hemligheter kan du strössla fritt med
 
Last edited:

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
2,016
Kalvskinn som pergament i all ära.
Men sanna yndariter använder pergament från vargmän.
Hur stort är ett drakfjäll? Kan man rista in runor på dessa?
Blyplåtar med inristade bokstäver.
Stavar av bok med inristade bokstavar.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,062
Kalvskinn som pergament i all ära.
Men sanna yndariter använder pergament från vargmän.
Brrr..

Inte oväntat från yndariterna, men det sägs att de äldsta skrifterna i Hadahsts stadsarkiv är skrivna på kalv-pergament från Taurokratertiden som inte riktigt är kalv...

Hur stort är ett drakfjäll? Kan man rista in runor på dessa?
Hur långt är ett snöre? Ett skimm
Hur stort är ett drakfjäll? Kan man rista in runor på dessa?[/QUOTE]

Hur långt är ett snöre? Ett skimmrande mushussafjäll är nog inte större än ett björklöv, medan den väldige Krakatus hårda plattor är stora som en lertavla.

Hur stort är ett drakfjäll? Kan man rista in runor på dessa?
Blyplåtar med inristade bokstäver.
Stavar av bok med inristade bokstavar.
[/QUOTE]

Givet - de senare kanske i nargur?
 
Top