Nekromanti Färdigheter

oscis

Veteran
Joined
12 Dec 2002
Messages
11
Location
Gbg
Är det tänkt att man ska ha 15 i nästan alla yrkes färdigheter?

Jag och mina kompisar brukar köra med att man får börja med högst 8.
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,228
Location
Göteborg
Tänkt och tänkt, men är framgångsrik så är det väl rimligt att man har 15 i åtminstone någon/några yrkesfärdigheter. Är man för ung eller misslyckad så kanske man kan börja med något annat. Men åtta är lite väl lågt enligt mig, då man med hyfsat höga attribut i RÖR, PSY och PER (14-16) har sju eller åtta i nästan alla färdigheter (iaf av de som skrivs till vänster på formuläret).
 

kalas

Veteran
Joined
18 Oct 2000
Messages
96
Location
Västerås, Sverige
Uhm, beror nog på vilken SL har och vilket yrke du valt.

Skulle nog inte tycka att det är speciellt kul dock, att vara exempelvis någon typ av hantverkare som inte kan använda sina fördigheter (tänkte på det du skrev om att man startar med högst 8).

Väljer du ett yrke som vapenmästare är det inte så värst konstigt, om du har 15 i alla yrkesrelaterade färdigheter. Eftersom en lyckad karriär ger 150 enheter i yrkesfärdigheterna.

Du ska komma ihåg att vid 15 i en färdighet räknas det som att man är expert på den (färdighet man valt att höja) och visst det kanske inte är troligt att man har 15 i allt. Har du det bör du nog se efter hur du räknat.

// John "Darki" Mattsson (mannen som hatar att spela rollspel med koboldkaraktärer)
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
Krille postade en gång en måttstock för färdighetsvärden.

Senare postade han den här - det är dock nästan samma sak.

Ett utdrag från den senare:

"9-12 - Gesäll. Man kan göra något på egen hand utan en övervakande tomte.
13-16 - Mästare (i skrå- eller gillesbetydelsen). Man klarar sig helt själv, och kan till och med lära upp själv.
17-18 - Erfaren mästare. Man har ett gott rykte om sin färdighet.
"

Så mitt svar blir nog 12-14 i de viktigaste färdigheterna, någon färdighet på 15 och ett gäng på 10-11, beroende på hur lyckad man är.
 

Mäster Atrion

Warrior
Joined
24 Nov 2002
Messages
243
Location
Piteå, Norrbotten
Nej det kan omöjligt vara att man skall ha så högt direkt i alla yrkesfärdigheter när man skapar Rpn. Ett medelmåttigttal är ju vid 10-11 men då är man som sagt en medelmåttare, men det måste man ju vara i något ämne. Och när du säger att ni brukar starta med 8 så är det för lågt om ni inte vill ha riktigt dåliga Rp. Tänk dig bara om du gör en Riddare med 8 i vapenfärdighet då är han i klass med en stråtrövare ungefär. Så på vissa ( de mesta ) personer borde man ha lite högre än 8.
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Ni börjar med 8?
Jag har haft karaktärer med grundchanser som var högre (ine ofta, men dom har funnits).
8 är i mitt tycke ganska rejält dåligt. Det motsvarar väll ungefär eny nyss påbörjad amatör-hobby, tex så långt du kommit i Bågskytte efter att ha tränat en vecka ungefär..

Betänk att grundsvårighet är ob3t6, på 8 klarar man inte av handlingarna ens hälften av tiden. Lite dåligt om en smed tillexempel måste kasera över hälften av alla hästskor han gör...
 

kalas

Veteran
Joined
18 Oct 2000
Messages
96
Location
Västerås, Sverige
Hmm håller nog med om den saken. Dock ska vi inte glömma att en karaktär i DoD har värre fast han inte ens är Amatör utan Utövare.

// John "Darki" Mattsson (mannen som tycker att en karaktär ska vara kul att spela med)
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Vi gör så här.

Våran spelgrupp gör så här.

Man får skaffa precis vilket värde man vill i vad man vill från början. Har man FV 15 så är man "riktigt duktig" på det man gör.
Fast folk har en tendens att skaffa sig 8-10 i en massa färdigheter, 11-13 i några färdigheter, och sedan 14-15 i ett par utvalda färdigheter som är centrala för karaktärens yrke.

8 är ganska lite. Vi brukar säga, att om man har 8 i någonting så har man precis bemästrat grunderna.

/Naug
 

Cainite

Veteran
Joined
19 Jan 2002
Messages
28
Location
Norrköping, Östergötland, Sweden
Vi gör som Naug sade i vår spelgrupp också. Att man får sätta ut poängen hur man vill. Oftast så blir det att man är svinbra(15) i några få och sedan allmänt lagom bra på resten, och suger i de färdigheter som blir över... :gremgrin:

- Cainite
 

Slarn

Excentriker
Joined
6 Dec 2002
Messages
278
Location
Lund
Hos oss ses 8 som riktigt kasst, det är ungefär den nivån som fyllon/gûrder/övrig kanonmat brukar ha på sina vapen. Hittills har inte en enda Rp hos oss haft under 15, specialiserat naturligtvis, på något vapen eller någon stridskonst. Vilket kanske säger mer om oss än om vad som är normalt...
Men om ni nu vill börja med högst 8 i alla färdigheter, skulle ju Rp:na kunna spela gesäller eller lärlingar, och inte få så många färdighetspoäng från början. Då gäller det att tänka i högre grad än att slåss, och kampanjen kan bli ganska intressant, förutsatt att alla tänker till och rollspelar bra.
 

kalas

Veteran
Joined
18 Oct 2000
Messages
96
Location
Västerås, Sverige
Hmm, man spelar inte DoD med level-system. Man tar bort de regler som står för lvl-systemet så funkar det, med en viss modifiering.

// John "Darki" Mattsson (mannen som kopplar om kopplandet)
 

litleme

Warrior
Joined
23 Jun 2001
Messages
279
Location
örebro
Re: Färdigheter OT

ja har tänkt lite på det där i min spel grupp så var det en rp somm hadde 15 i sin svärds färdighet han var kanske 20-25 år gammal och sen var det en sanari alv som hadde 15 i sina mystiska färdigheter som var över 5000 år gammal och bara lidande (altså inte inåtvänd ännu men på väg)

ja menar vist tar det lång tid att lära sig magi men inte så lång tid !! =)
 
Top