Nekromanti Fyra veckor till Vintervände...

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
...och jag orkar inte göra någon dag-för-dag-kalender, men jag hade tänkt ge mig Vulps på att få in ett inlägg varje adventssöndag.

Dagens ämne:

Vastus Magnus
Jag har en Vastus Magnus-modul som ligger på hårddisken. Tanken var att publicera den någon gång samtidigt som Abyssos. Den är alltså av modul-storlek redan. Vad som fattas av själva utvecklingsarbetet är i princip ett introäventyr och en kort sudd regler för lite nya företeelser. Själva beskrivningen, 80% av texten, är klar.

Här har ni ett smakprov.

Det Forna Chor
Exakt hur gammalt Chor är vet ingen idag, men det uppstod definitivt långt innan de daladhiska och azuliska högkulturerna. Många lärde antar att Chor enades omkring 2000 år före Kejsareran, ungefär samtidigt som Chu. Andra hävdar att detta bara är ett antagande baserat på den bland akademiker populära ”cykliska teorin” (enligt vilket världen utvecklas i enlighet med historiska cykler som är desamma världen över, oavsett inbördes kontakt) och gissar snarare på något i stil med 600 till 400 år innan Kejsareran.

Chor började tydligen som en union av stadsstater längs randen av Vastus Magnus. De enades för att bättre kunna utnyttja de underjordiska vattenresurserna i ett annars kargt landskap – fast allt tyder på att Vastus Magnus var mycket gästvänligare under den här tiden. Landet styrdes av någon sorts prästkonungar med gudomlig auktoritet – jämförelser med Stjärnans Söner i Chu är oundvikliga. Under dessas ledning konstruerade man Elkanat, det enorma underjordiska kanalnät som genomkorsar Vastus Magnus. Genom detta kunde man öka bördigheten hos Vastus Magnus randområden, och även odla upp dess redan då ökenartade inre territorier. Rikets huvudstad kallas i nuvarande vastomagniska legender för Aàd och skall ha legat inne i Corda Vastuu, fast ingen vet idag var.

Tydligt är att man också kände till geomantiska konster som i dag är okända. Det finns ännu i dag ett förvånande stort antal permanenta nexus i Vastus Magnus, och om det inte var för dessa och de ännu fungerande resterna av Elkanat skulle inte det vara lika befolkat som det är. De vanligaste spekulationerna säger att Chors magiker på något sätt kunde skapa permanenta nexus medvetet och sammanbinda dem. Ingen nu levande vet dock hur detta gick till. Över huvud taget är Chor populärt som ämne för metafysisk spekulation. Vissa påstår t.ex. att geomantin uppfanns här och spreds vidare till Daladh och Dodjab först senare. Andra påstår att Profeten skall ha lärt sig hemligheter av betydelse när han passerade riket på sin flykt till Daladh.

Det är inte bara Elkanat som tyder på att Chor hade ingenjörer och byggmästare vars kunskaper vida överträffade dagens. Som nämnts vimlar Vastus Magnus, i synnerhet dess inre, av monumentala ruiner av statyer, städer, tempel och nekropoler.

De senare är värda ett eget kapitel. Chorerna begravde tydligt sina döda i gravar uthuggna ur berget, och för deras härskare och andra stormän innebar det oerhörda underjordiska gravkomplex, rena labyrinterna. Det faktum att de fortfarande var åtkomliga har fått folk att anta att man dyrkade de döda stormännen, som enligt de fåtaliga fynden brukade mumifieras för att bevaras till eftervärlden. Enkelt folk brukade också bevaras, oftast genom att man torkade ut deras lik med natronsalt.

Många av dessa gravar har under åren plundrats så grundligt att man antar att chorerna själva startade traditionen. Andra är ännu begravda under sanddynerna eller lämnade i otillgängliga områden. Vastomagnerna hävdar att gravkomplexen är hemsökta av spöken, onda djinner, och annat oknytt, och att de skyddas av mäktig svartkonst. Det hindrar inte att det ännu förekommer gravplundring. Samtidigt som de ville undvika gravplundrare var tydligen chorerna som nämnts måna om att kunna besöka de döda, som del av någon förfäderskult. För de stoltaste gravarna innebär detta ibland dolda fällor eller lönndörrar, eller falska gravar, avsedda att lura plundrare. Ett tecken på Chors storhet är att en del av dessa ännu fungerar.

Väggarna i gravarna är fyllda med mer eller mindre konstfärdigt målade bilder, som föreställer scener ur livet såväl som vad som tycks vara gudavärlden. I icke plundrade gravar finns även den dödes ägodelar med, vilket ofta inkluderar mängder av små statyetter, kallade ushapti av de lärde, som föreställer djur, människor och sagoväsen som fåglar med människohuvud.

På vissa ställen kan man också finna kolosser, enorma statyer, oftast uthuggna ur en klippsida, men ibland flyttade ut i öknen. Dessa tycks föreställa antingen gudar eller mäktiga konungar – det är svårt att avgöra. I andra fall är det enorma pelare eller obelisker som skapats på detta vis. Rester av byggnader, brunnar och vägar förekommer också – ibland hela palatskomplex. Dessa är ibland även de uthuggna ur klippan, och har ofta egna källor – kanske de var fästningar.

Från gravarna och monumenten har man funnit att chorerna använde sig av en bildskrift som vidoniska lärde döpt till kryptoglyfer (”hemliga tecken”). Det finns nämligen ingen idag som kan tolka dem, även om både moderna vastomagner och vidonier försökt. En del präster i inlandets gamla stadsstater har memorerat vissa passager i sina tempel, men de kan inte säga vilket tecken som betyder vad. Eftersom det verkar vara en stiliserad bildskrift, har man utgått från att det är något i stil med den skrift som används i Chu, där varje tecken står för ett ord. Vissa har t.o.m. spekulerat i att det är samma språk, eller åtminstone besläktade, och att Chus variant bara har blivit mer stiliserad med åren, eftersom den levat kvar.
Glad advent på er!

Nightowl
 

Axelsson

Warrior
Joined
9 Jun 2000
Messages
336
Location
Munkedal, Bohuslän
Jag bara måste ha en beskrivning av dess nuvarande kultur! Beduiner på kameler? Feta sultaner? Eunucker med kroksablar? Beslöjade magdanserskor? Karavaner som rastar vid oaser? Vitnande ben i solen? Sand i kalsongerna?

/Mattias – som försöker glutta lite under nästa lucka.
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Det som är mest likt myt-Arabien är nomaderna - de är väl en 50% beduiner, 25% berber och 25% Nightowls febriga fantasi. Och själva öknen, förstås.

Finns inga eunucker eftersom det inte finns någon haremskultur. Men om du menar 'biffiga vakter' i största allmänhet stämmer det. Bland stadsborna är en envåldshärskare en maliik, en 'kung', men en sådan kan väl mycket väl vara en tjockis :gremwink:. Och ingen anständig kvinna skulle visa sig halvnaken på det där viset, i synnerhet med främmande karlar i närheten.... men man kan säkert hitta oanständiga kvinnor i städerna om man letar! :gremblush:

Mer citerat (ur inledningen):
Vastus Magnus betyder ”Stora Öknen”, och det är just vad det är: Gondicas största öken. Dess innevånare säger Elsààr Elkebir, vilket betyder precis samma sak. Vastus Magnus täcker större delen av området mellan Zaggro-bergen i norr och Kordi-bergens östra utlöpare. Den sträcker sig ända ut till havet.

I sann Gondica-tradition är Vastus Magnus inspirerat av jordiska kulturer och naturförhållanden. Arabiska halvön och Nordafrika är som synes de främsta källorna till sådan inspiration. Det finns sämre sätt att utveckla området för den enskilde spelledaren än att leta upp information om dessa regioner på biblioteket, eller bara läsa Tusen och en natt. Det kan dock vara lämpligt att ta upp några saker som verkligen skiljer sig, för det är fortfarande bara inspiration – Vastus Magnus är inte Arabien.

För det första har aldrig Vastus Magnus enats av en religion på samma sätt som profeten Muhammed enade folk från Indien i öst till Spanien i väst.

Vastomagnerna ser inte sig själva som vastomagner i första hand; de ser sig som medlemmar av en stam eller stadsstat. De agerar inte som en enhet, och har heller inte gjort så på flera saeculum. De flesta är inte monoteister, och de som är det är anhängare av termalisk ekomanti.

För det andra finns det i verkligheten mycken gammalt groll mellan Västerlandet och länderna i Mellanöstern, och det har en mängd orsaker, men har ofta varit färgat av religiösa konflikter. Samma förhållanden (och därav följande fördomar) existerar inte mellan Vidonia och Vastus Magnus. Det har varken funnits något jihad eller några korståg. Vidonierna ser visserligen gärna vastomagnerna som hedniska barbarer, men de startar inga krig för den sakens skull, och vastomagnerna själva kunde inte bry sig mindre över att konstiga främlingar långt borta har en annan världsbild än dem.

Det har heller inte funnits några politiska eller ekonomiska skäl att erövra varandra (även om Imperium Azul erövrade ett par av Vastus Magnus kuststäder vilket märks än idag).

För det tredje är Vastus Magnus nuvarande kulturer långt mer primitiva än de jordiska motsvarigheterna. Det är först på senare århundraden som Västerlandet ”sprungit om” sina kusiner i öst. Många vetenskapliga framsteg gjordes t.ex. först av arabiska filosofer.

Vastus Magnus, å andra sidan, har inte varit ett område för högkultur sedan den choriska civilisationen gick under. Man har – i synnerhet i de kosmopolitiska kuststäderna – istället importerat kunskap och teknologi från Dodjab eller Vidonia.

På liknande sätt är Chor, den urgamla civilisation som en gång fanns i Vastus Magnus, mycket lik en urgammal civilisation från verkligheten, faraonernas Egypten. Chor spelar också på många sätt samma roll för termalierna som Egypten gör för oss västerlänningar. Men Chor är inte Egypten. Chors ytliga kultur är i mycket lik deras – deras döda blev mumifierade, de använde en symbolskrift som liknade hieroglyfer, många ”choriska” ord är baserade på egyptiska dylika, osv. Chorerna är ändå inte egyptier.

Framförallt byggde de inga pyramider, det finns inget som motsvarar Nilens viktiga roll, och deras religion var mycket annorlunda. Trots detta kan en SL på jakt efter inspiration vilja läsa om egyptiska och andra gamla högkulturer i östra Medelhavet, eller se om Jakten på den Försvunna Skatten eller Mumien, och det är inte helt fel.
Nightowl, som inte tror det blir Vastus Magnus i nästa lucka, för övrigt. Lite omväxling får det vara.
 
Top