Nekromanti Gatumat och snacks

Conan

انتفاضة
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,164
Vad för gatumat och snacks sälj i Mundana och vad kostar det?
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Eftersom det inte finns någon kylning, så räkna med att nästan allt kött som säljs på det viset är härsket och/eller ruttet, ibland uppiffat med ett yttre lager av lite mindre härsket kött och flott.

Å andra sidan det nog ganska billigt!
 

Conan

انتفاضة
Joined
15 Aug 2000
Messages
2,164
Kan det inte tänkas att den kan vara torkat eller saltat eller så?

Annars borde en hel del snacks vara vegetariska. Snacks och gatumat i många u-länder är ofta helt vegetariska så det borde krängas en hel del vegetariska rätter för en billig koppar?
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Det finns ju många sätt att hålla mat ätbar utan kylskåp. Så det kan vara en massa smarriga saker som säljs. Om det nu finns god mat i Mundana, det vet jag inte.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Det finns ett gammalt romerskt recept: man tar hackat kött, hackade pistagenötter och fisksås, blandar till en smet, plattar ut till en biff, grillar i panna, och serverar i en ituskuren brödbulle. Perfekt snabbmat efter dagens gladiatorföreställning!
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
18,532
Kolla History i den här artikeln: http://en.wikipedia.org/wiki/Street_food

Varken härsket eller ruttet verkar det som :)

Small fried fish were a street food in ancient Greece,[SUP][4][/SUP] although Theophrastus held the custom of street food in low regard.[SUP][5][/SUP] Evidence of a large number of street food vendors were discovered during the excavation of Pompeii.[SUP][6][/SUP] Street food was widely utilized by poor urban residents of ancient Rome whose tenement homes did not have ovens or hearths,[SUP][7][/SUP] with chickpea soup being one of the common meals,[SUP][8][/SUP] along with bread and grain paste.[SUP][9][/SUP] In ancient China, where street foods generally catered to the poor, wealthy residents would send servants to buy street foods and bring meals back for their masters to eat in their homes.[SUP][7][/SUP]
A traveling Florentine reported in the late 1300s that in Cairo, people carried picnic cloths made of raw hide to spread on the streets and eat their meals of lamb kebabs, rice and fritters that they had purchased from street vendors.[SUP][10][/SUP] In Renaissance Turkey, many crossroads saw vendors selling "fragrant bites of hot meat", including chicken and lamb that had been spit roasted.[SUP][11][/SUP]
Aztec marketplaces had vendors that sold beverages such as atolli ("a gruel made from maize dough"), almost 50 types of tamales (with ingredients that ranged from the meat of turkey, rabbit, gopher, frog, and fish to fruits, eggs, and maize flowers),[SUP][12][/SUP] as well as insects and stews
 

Oden

Veteran
Joined
1 Nov 2009
Messages
97
Gatumat
I hamnstäder kan du garanterat alltid (under säsong iaf) få tag på fiskrätter som Torkade fiskskinn, fisk på pinne etc.
Väldigt vanlig med soppor. Serveras med torrt bröd, vilket inte spelar så stor roll eftersom du doppar det i soppan och använder som sked.
Vår grupp kör en relativt modern fantasy så grillat är vanligt, annars hade vår lokala militanta köttätare säkert lämnat gruppen.
Överlag kan det mesta serveras mellan två skivor bröd, alternativt inlindat i tunt böjligt bröd liknande dagens hamburgare eller pita. Dessa fungerar då som både mat och tallrik.
Även i slumkvarteren serveras alltid kötträtter på exempelvis spett. Fråga bara inte vilket slags kött.

Snacks
Nötter och bär.
Torkad sav från fantasy träd.
Det mesta rostat, saltat, torkat överlag.
Frukter både färskt, torkat och övermogen kvalitet.
Sötat eller kryddat bröd. Detta kan vara lite torrare eller gammalt bröd då det är kryddorna som säljer det.

Lyx
Lämnar vi gatumaten och går inomhus hittar vi det lite finare.
Vaxkakor drypande med honung.
Bakverk och kakor.
Sega kolor och annat vi ofta ser som modernt godis.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Evokee;n57803 said:
Vad för gatumat och snacks sälj i Mundana och vad kostar det?
Det här med snabbmat och att äta ute var faktist betydligt mera utbrett och vanligare än vad man kan tro i städerna. Har bl.a. nämnts i Historieätarna i nåt avsnitt. De gamla Romarna var väldigt bra på det också. I dagens urbana Asien finns det folk som nästan bara äter ute hela tiden om man har råd med det, eftersom det är billigare och mer tillgängligare än i vårt fattiga Sverige där det är svindyrt. Ex. så var det vissa som öppnade upp sina hem/gårdsplaner/kök för gästande matköpare.

http://www9.vgregion.se/vastarvet/gulp/Sv/restMedS.html
http://www.engr.psu.edu/mtah/articles/fast_food.htm
http://ancientstandard.com/2007/08/11/mcroman’s-happy-meal-fast-food-in-ancient-rome-1st-c-ad/
http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_food#History
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
Snacks som är hyfsat troliga:
1. Kanderat kött. Doppas saker i honung eller socker och grillas, skapar ytan en konservering som är oerhört effektiv.
2. Lövinlindad mat. Tjocka löv isolerar käket, och håller det fräscht.
3. Tortellini.
4. Nötblandningar, möjligen slagna till kakor.
5. Chockladkakor i bröd. Nutellasmörgåsar är det närmaste gammal chockladtradition vi kommer i norden, om den inte dricks.
6. Som sagt, pajer och piroger. En god variant att pröva med kan göras genom att köpa kyld smördeg, lägga i en bit rostbiff och (eller) en bit leverpastej och (eller) en liten aning brie, möjligen med äpple eller oliv till, göra pyttesmå knyten runt fyllningen av deg, pensla med ägg och låta stå i ugn tio minuter på ca 100c.
7. Fruktkaka, av den amerikanska (spritkonserverade) varianten.
8. Fruktkaka, av den knäckartade varianten.
9. Honungskaka, dvs. faktiska biceller, med kvarvarande honung efter slungning. Blir ett sött och samtidigt fräscht tuggummi, och hade samma sociala stigma då.
10. Småfiskar i olja och kryddor, äts hela.
11. Pizza.
12. Grillad frukt eller grönt med färskost eller hårdost.
13. Boll ricotta/motsvarande.
14. Kokt get, pulled. Get klarar av någon anledning värme bättre än det mästa.
15. Jamon Serano-motsvarigheter.
16: Gul ärtsoppa med bacon, serverad i kopp, med sprit i.
17: Grön ärtsoppa med bacon och kryddor, serverad i kopp.
18: Löksoppa med ost, serverad i kopp.
19: Bröd med hårdost inbakad, i bästa fall hånungskanderad.
20: Marmelad i mjöl, smakar ungefär som fazers gröna kulor.


I länder med tillräckliga (varma) odlingar och rikedomar tillkommer:
1: Risotto med ost och svamp, serverat på smörgås.
2: Vindolmar, dvs. vinlöv med risotto i, dränkta i vin.
3: Färsk svamp, hackad med kött och ost, stekt och serverad i tunnbröd
4: Örtkarameller, sötade med honung. Består av kryddblandningar, ofta med mynta eller citronmeliss som bas.
5: Aprikoser, persikor, bär, och andra blandade frukter, krossade till sylt och serverade som dryckessorbet
6: Hårdgrillad bacon med vinkokt oxkind och persilja rullad runt, med honungsdip.

okokt sallad är något nytt, som äts av de förnäma, vilka använder den istället för tallrik.
 

en_müller

Veteran
Joined
16 Aug 2012
Messages
35
Location
Skåne
Jag kan ha fel, men om jag inte minns fel från latjolajban (ett barnprogram som gick när jag var liten) så gjorde grottmäniskor en typ av förråd genom att lägga kött i en grop som var täck av varma stenar så det blev ca 60-80 grader varmt (antagligen) vilket lede till att köttet inte blev helt sönder bränt men inte blev helt ruttet heller detta kunde man ha i ca 3 dagar

Men som sagt min källa är ett barnprogram
 

Brynolf

Dum fan
Joined
11 Oct 2003
Messages
4,653
Location
Stockholm
Saltat kött ska hålla rätt bra, eller i värsta fall inte smaka ruttet även om det skulle vara det. Men det smakar då väldigt... salt. Detta avhjälps lämpligen med peppar för att göra det ätbart. Peppar var fett dyrt i vår värld, men i Mundana kanske det finns mer tillgång på sånt.
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,613
Location
Umeå
Rökt kött håller sig sjukt bra. Likaså Tjälknöl, exempelvis. Jag hade med mig en tjälknöl inlindad i papper i ryggsäcken i nästan två veckor en gång. Den blev inte dålig på något sätt.

I Asharien kan man säkert köpa mirunkorv i olika varianter. I byn Kloptok på ön Katharsis kan man naturligtvis köpa grillade barnarmar eller spädbarnsstuvning, som serveras i skål tillsammans med knäckebröd.
 

obak

Hero
Joined
17 Jul 2013
Messages
1,251
Kebab, fårhjärna i tunnbröd, friterad deg i honungslag, surströmmingsrullar, fritterad korv på pinne, gräshoppor, grillade, marinerade innälvor på pinne, brännvin, kvass (inte kvasr)
 
Top