Gawuoal!
Jag råkar på det här alldeles för ofta på jobbet (jag är bibliotekarie); någon kommer och ställer frågan "Kan du rekommendera en bra bok?"
Vafan gör man?
OK, here goes:
Ray Bradbury skriver inte SF längre, och en del skulle hävda att han alltid skrivit antingen "seriös" litteratur eller någon sorts skum fantasy, ofta med skräckinslag. Men jag tycker Invasion på Mars (The Martian Chronicles) är SF, och jäkligt bra sådan. Bradbury skriver ingen action, även om många av hans historier är rena skräckisar, och han föredrar noveller kring samma tema (som kolonisationen av Mars i samlingen ovan) framför tegelstensromaner.
Orson Scott Card har bl.a. skrivit en serie SF-böcker som börjar med Enders spel (Ender's Game). De handlar bl.a. om kampen mot fientliga utomjordingar, och träningen av de som skall leda kampen. Om de bara handlade om det skulle jag aldrig rekommendera den (våld är bäst på bio!) men Card är en jävel på att skildra inte bara människor utan rena övermänniskor så man tror på dem, hur fantastiska grejer de än gör.
Jag är inte så förtjust i "hard SF", SF som baserar sig på teknologiska spekulationer i första hand, men Hal Clement får en kaka i alla fall, för han har hisnande idéer. Hans Uppdrag av vikt (A Mission of Gravity) utspelas på en planet som har mycket underlig gravitation etc, vilket påverkar livet för de infödda. Clement berättar två historier, dels om hur ett gäng äventyrare från planeten utför historiens första världsomsegling, dels om ett skepp från jorden som får kontakt med just de äventyrarna när de skall utforska planeten (där en människa dör på sekunden utan avancerade skydd).
Phil José Farmer blev känd någon gång före Dackefejden för att ha introducerat sex som ett ämne för SF; själv tycker jag det finns bättre orsaker att läsa honom (sex är bäst på Internet!). Hans Flodvärlden (Riverworld) är en serie med minst sagt märkliga premisser; i en avlägsen framtid har Någon återupplivat alla människor som någonsin levat och placerat dem i en sorts "reservat", en värld som tyckes bestå av en enda enorm floddal. Det börjar som en spännande överlevnadshistora där folk ömsom bygger upp civilisationer, ömsom river ned andras, men snart börjar Modiga Män och Kvinnor (baserade på historiska figurer, förstås) bestämma sig för att hitta VEM som återskapade alla... och VARFÖR? Tyvärr finns nog bara den första boken, To Your Scattered Bodies Go, på svenska.
Harry Harrison skriver olika sorters historier, men mina favoriter är de om Slippery Jim D'Griz, alias Stålråttan ("the Stainless Steel Rat"), en brottsling i en framtid där man eliminerat alla andra orsaker till brottsliget än att man känner för det. Alla de historierna känns som bästa sortens rollspelsäventyr! Barney Tidfarares saga (minns inte engelska titeln) är en annan höjdare; de enda som vill sponsra en uppfinnares tidsmaskin är några som vill göra världens mest realistiska historiska äventyrsfilm... genom att filma på plats när Leif Eriksson upptäcker Amerika.
Clifford D. Simak, slutligen, har ibland sagts skriva "pastoral" SF. Hans hjältar tenderar att komma från landet och inte från stan, helt enkelt, och hans framtida utopier har ganska många trän i sig, liksom. Simak berättar om det vanliga - robotar, rymdinvasioner, människor med psykiska krafter - men ofta med en twist. I De var som människor (They Walked Like Men).har t.ex. utomjordingarna bestämt sig för att erövra jorden genom att... köpa upp den bít för bit genom bulvaner! Hjälten kommer dem på spåren, och naturligtvis kan han inte få leva... Låter corny, men funkar, och blir till och med skrämmande.
Nä, jag började jobba för tio minuter sedan.
Hej,
Nightowl