Nekromanti Grund idéer del I

Anders Sand

Veteran
Joined
9 Aug 2004
Messages
4
Nu under sommarlovet har jag varit på min årlig visit hos mina föräldrar långt uppe i Norge (nej, jag är inte norsk, de bara jobbar här). Ganska snart hade jag fiskat ut alla närliggande sjöar och älvar och fick som vanligt alldeles för mycket fritid. Så i början på denna helg började jag klura på en rollspels värld. Innan jag faktiskt orkar arbeta lite med världen känner jag att jag på nåt sätt behöver någon slags konfirmation om att idén i alla fall är värd att arbeta lite med.
Som ni snart kommer märka är den ganska löst/fritt baserat på faktisk historia som utspelat sig kring Östersjön, ja i alla fall lite svensk historia. Som ni kommer märka är som sagt inspiration från Norden och kringliggande länder och jag låter namnen från verkligheten ligga kvar. Jag har ritat en karta och det är mer eller mindre Norden, dock är den lagd på sidan. Norge är längst åt söder, Skåne och Danmark åt öst och Ryssland och Finland i norr.
Det utspelar sig framförallt i Sverige men Norge, Holland, Danmark, Ryssland (i framtiden kallat Turkiet då mer inspiration kommer härifrån och det enda som igentligen gör det ryskt är det geografiska läget), Preussen och Baltikum är närliggande länder. Norge är tämligen iförminskat men innefattar även Island och är mest en fiske nation. Baltikum är inget land utan ett område med olika skilda grevskap som har blivit påverkade från olika land, Preussen är det starkaste av dessa grevskap. Finland är inget eget land utan ägs av både Ryssland/Turkiet och Sverige i olika delar av historien. Stora delar av västra Sverige och Finland (i verkligheten Norra) blir kallat Lappland och är vildmark. Jag har lite speciella idéer om detta område men får se hur jag gör.

Men äsch, jag sätter helt enkelt igång att skriva på grundidéerna (kom ihåg, strunta totalt och fullständigt i alla namn. De finns bara än så länge till jag hittar på bättre och används här för att ni kan veta var jag hämtat inspirationen och jag behöver, förhoppningsvis, därför beskriva mindre):

Historia
Sverige är en gammal bondenation. Landet var delat i olika hövdingars små riken. (Norge var en del av denna ”vikinga kultur”.) En hövding besegrade sina motståndare och skapade Romarriket, cirka 500 år innan tideräkningen. (Romarriket innefattade Norge, Island, Gotland, Öland, delar av Finland, norra Danmark och kolonier i Baltikum. Turkiet var nu det ärorika Bysantinska riket som växte sig så starkt och rikt på handel med Svarta Havet.) Romarriket var en stark handelsnation och kontrollerade all handel i Östersjön. Men generationer av Kejsare gick och byråkratin blev allt mer korrupt. I slutet av Romarriket styrdes det av högt uppsatta ämbetsmän som enbart tänkte på sig själva.
År 200 innan tideräkningen var riket helt sönder rasat. Landet blev delat i olika landsbygder där olika Hertigar styrde. Kristendomen spreds sig in i Sverige. I det politiska tomrummet som fanns efter Romarriket tog kristendomen plats. Samtidigt som kyrkor byggdes blev folket läskunniga och troende, nationen enades och folkbokföring infördes. Petrograd (I min värld är Petrograd och St. Petersburg olika städer. St. Petersburg är Turkiets huvudstad, beläget ungefär där St. Petersburg i verkligheten. Leningrad och Petrograd är dock samma stad som ni senare kommer märka. Petrograd/Leningrad ligger ungefär där Örebro ligger i verkligheten.) byggdes och där slog sig den svenska påven ned. Tideräkning började med den första påven. Under många år hade Påven mycket stor makt. Kristna korståg skickades nu till Finland och Hammerfest (längst åt väster). Kristendomen är inte lik kristendomen i verkligheten. Den baseras på katolismen som den var under medeltiden, den är dock ännu mörkare och negativare. Dessutom innefattar den en del ”nekromantik” men är en allmänt accepterad religion.
Efter att Romarriket föll blev Danmark stort. De tog över Östersjö handeln och var en stark konkurrans nation med Bysantinska riket. De tog över Öland, Skåne, Småland och Norge. Sakta föll dock även Danmark nedåt och Holland klev istället in som den starkaste nationen över handeln. Norge och Island blev fria från Danmark då ”Rudolf den Röde” besegrade en Dansk herre. Norge/Island blev ett eget land men efter Rudolfs död så blev de en del av det Danska Handelsväldet, ungefär som innan alltså. Samtidigt tog det Bysantinska riket över Finland och kontrollerade handeln till Östersjön, de blomstrade tillsammans med Holland. Genom århundradena går det till så att Sverige/Danmark/Turkiet(Bysantiska riket) kontrollerar Östersjön och Holland resten av handeln. Alltså Östersjö länderna säljer sina varor till Holland som säljer dom vidare. Därför vill Holland senare i historien inte se någon nation vid Östersjön alltför starkt då dessa i såna fall kan ta ut för höga priser.

Tiden går. Bysantiska riket faller sönder och blir Turkiet istället. Danmark tar tillbaka handeln över Östersjön men levererar dock till Holland.
Sverige blir ett exportland av timmer och järn. Majoriteten av människorna arrenderade sin jord och gård av bolag. De arbetade oftast också vid dessa bolag. Bolagsägarna var societeten i Sverige. Påvens makt flyttas till Bolagsägarna, cirka år 100. Landet var uppdelat i landskap. De stora bolagsägarna satt i landskapsråd och styrde med omröstning. Societeten var kristet troende och stödde kyrkan och kyrkan stödde dem. Mäster Palm gjorde en politisk revolution och ville ge folket mer makt. Efter hans död infördes en vetoröst för vanliga människor att använda i landskapsråden. Denna vetorätten kunde dock lätt överskridas om bolagsägarna enades, vilket de gjorde för att köra över fattig folket. Landskapsmännen röstade även fram en man som fick konunga titeln. Han hade lite makt men var flottans överbefälhavare.
Danmark, Holland och södra Baltikum är också kristna. Norge har alltid hållit sig kvar vid Romarrikets tro. Men nu, säg år 150, splittrades kyrkan. Och Danmark, Holland, delar av Baltikum blev Protestantiska. Sverige fortsatte vara katoliker. Protestantism tog steget ifrån ”nekromantismen” och blev mer, vanligt kristna. Sverige fortsatte dock alltså att vara katoliker = mörkt troende om nekromanti (ursäkta att jag använder detta ord väldigt fritt just nu).
Samtidigt som protestantismen introduceras, introduceras en ny makt. Preussen blir ett stark grevskap i syd Baltikum. De hamnar genast i krig mot Danmark och krig avlöser varandra mellan de två makterna i många år framöver, ingen stor skillnad sker dock igentligen. Preussen är hårt litet land sammanfört med en stark armé. De har ingen makt på havet men kontrollerar mycket av handeln som sker på land mellan Svarta havet. Deras makt sprider sig i Sverige, Norge och Baltikum (Preussen = Hansa).

Sverige växer sig folkrikt och därför starkt. Den unge, typ 25 år gamla, och mycket politiskt skickliga mannen Gustav Vasa(!) röstas fram till Konung år 200. Vasa släkten är djupt troende och avskyr att protestantismen fått sprida sig. Dessutom ser han chansen att få makten över handeln på Östersjön. Genom skicklig politik tar han bort makt från landsråden och ger sig själv och kyrkan mer makt. Gustav Vasa startar Danmark krig, han krigar tappert och vinner mycket och tar Småland och Gotland. Holland som inte vill se någon makt för stor i Östersjön då de i såna fall kan ta ut hög tull stödjer Danmark och tvingar Sverige till fred trots framgångarna. Vasa lever länge men dör år 255. Vasa har då inskränkt landsrådens makt, har dock fortfarande societeten bakom sig och gjort sin konunga titel ärftlig.
Gustav Vasas son, Jakob Vasa (lessen för namnet grabbar) är ej lika skicklig politiker som sin far men stark krigare. Han drar helt in folkets makt. Då Holland satte käppar i hjulet för Östersjö makt ser han Svarta havet som nästa handelsrutt han vill ha. Jakob Vasa startar Turkiet krig. Han tar Finland och delar av Baltikum. Folket börjar dock lida av det utdragna kriget och Jakob dör i Turkiet år 265.

Mer eller mindre då det hela utspelar sig
Jakob Vasas dotter Kristina är 15 år då Jakob dör men är däremot en mycket skicklig politiker. Hon kan dock inte hjälpa landet på sin väg mot svältdöd. Kristina föder sin enda son Gustav Vasa II år 315, då 50 år gammal! Hon har då dödfött en son med sin första man år 275 och är inne på sin tredje man som dog innan Gustav Vasa II föddes.
I den gamla kyrkostaden Petrograd –senare kallad Leningrad- får folket makten i form av mannen Lenin. Genom små revolter och hot om revolution tar han makten över Sverige år 270. Lenin bygger upp Sverige igen och knyter band till Mäster Palm. Stalin får plötsligt makten då Lenin hastigt dör år 290 (hmm). Sverige är nu mer eller mindre hämtat efter Turkiet kriget katastrofen, så Stalin vill bygga sitt socialistiska rike (kom ihåg inget är knutet till politik som sker i verkligheten, det är bara namnen jag tagit), han inspireras av Romarriket och tar tecken och liknande därifrån. Han anser att landet inte ska ha någon import utan enbart export. Därför minskar han handeln med Preussen avsevärt och förstärker Sveriges makt i Finland och tar dessutom över mer i Baltikum. Stalin annekderar (missförstå mig rätt som min mor brukar säga, jag kommer inte ihåg det riktiga order) Skåne. Detta tycker många skåningar inte om och Snapphanarna börjar röra på sig och ett gerilla krig förs härifrån och framåt mot Sverige. Stalin bannlyser även kristendomen då han anser att religion stödjer de rika herrarna, och sånt tycker han ju inte om. Dock är Leningrad, Stalins egen örnnäste, fortfarande även Påvens högsäte och fortsätter vara det. Genom korruption, manipulation och sitt eget garde lyckas påven hålla det kvar.
Under hela denna tiden är Stockholm avspärrat. Den förra societeten bor där och även Drottning Kristina. Även om hon avsätts från makten lyckas hon behålla huvudstaden genom sitt eget och kyrkans garde. Kristina knyter nu band med ett argt Preussen (Stalin bröt ju handeln) och de hjälper varandra. Preussen inför handelsblockad mot Sverige. Detta medför att Bergslagen som mest lever på sin järn export snabbt blir fattigt. Bergsmän börjar bubbla av ilska och den skickliga retoriken Engelbrekt stämmer upp till revolt. Inget har hänt ännu dock då Stalin brutalt slagit ner allt han har fått nys om. Kristina och Påven samarbetar även mycket. Kristina lever än men hennes son är officiellt titel hållaren. Han är en modig ung man (och kvinnokarl) som alltså är , en mycket skicklig, överstegeneralmajor över flottan (detta spelar roll då det kommande Danmark krig utspelar sig till en del på havet).
Danmark har byggts upp igen efter Gustav Vasa med hjälp av Holländska pengar. Då Stalin tar Skåne bestämmer de sig för att starta upp krigsmaskinen och förklarar med Hollands tysta medlåtande Sverige krig. Dock har inget stort slag hänt ännu men skärmytslingar mellan Danmark och Sverige är vanligt.
Turkarna har aldrig helt släppt sina förlorade landsägor och små inofficiella förband för krig mot Svenska kolonier i Baltikum och Finland nu när Turkiet anser att Sverige verkar ha fullt upp.
Folket stod bakom Lenin då de svälte och ville ha mat fort. Dock har nu inte mycket förändrats, de gamla bolagen har bytt namn till fack istället. Stalin för nu för tiden en grym och brutal politik och folket börjar lida av det. Fackbossarna styr över sina egna kommuner. Stalin börjar bli gammal och många av dessa fackbossar är mycket sugna att ta över efter honom.

Året är nu 340 och mycket händer samtidigt: Danmark krig blossar upp och stridigheter finns här och där. Snapphanarna rövar i östra Sverige (kartan på sned). Kristendom och Kristina/societet mot socialismen konflikt. Preussens handelsblockad och Engelbrekt upproret. Turkiets ständiga stridigheter. Dessutom har Stalin i dessa krigstider sagt att alla som agerar mystiskt är ett hot mot nation och att ”få bort” dessa människor är att göra nationen en stor tjänst. En kapplöpning har också inletts om att ärva Stalins titel.
Tänk att rollspela där, man helt enkelt måste ju dras in/försöka undvika dras in i någon av dessa konflikter.

Texten kanske inte är överdrivet bearbetad men ni förstår nog vad jag menar i de flesta fall. Om det dock är något som är oklart är det bara att fråga.
Annars då, tycker ni det är värt ett försök?

(För övrigt, lessen om det kommer två inlägg nu. Min dator vissar inte att jag lyckades första gången...)
 

Anders Sand

Veteran
Joined
9 Aug 2004
Messages
4
Grund Idéer del II

Jag kanske skrev det lite dåligt och kan därför utveckla det hela.

Spelet ska utspela sig i ett twistat Skandinavium. Inspirationen kommer från riktiga historia händelser men är förhoppningsvis när allt utarbetat så inarbetat att det ej märks lika tydligt som nu när jag beskriver det hela första gången.
Det ska vara en ”tämligen realistisk fantasy” värld. Man kan väl inte sätta ett faktiskt århundrade det utspelar sig på men säg att kläder/yrken/vapen kommer från 1500 och 1700-talen. Krut förekommer och gevär är tämligen vanliga. Det ligger mystik och gror i den nu bannlysta religionen och det faktum att den mycket religösa drottningen som nu är över 90 år fortfarande inte ser ett år äldre ut än då hennes första man dog är ett bevis på att allt igentligen inte är som det ska med kyrkan.

Landet det utspelar sig i hopar sig av konflikter. Den styrande ”militär juntan” säger sig vara folkets förkämpe men den sittande styrande, Stalin, har sedan länge använt allt folkets förtroende. Genom sin militär milis håller han ett järngrepp om nationen och utlyser nu när kriget står vid farstun att alla män som beter sig mystisk och/eller annorlunda är ett hot mot nationen och ska därför tas in till förhör/tillintetgöras. De styrande i kommunerna landet är delat i sprider sig från att vara allt mellan lika hård diktator till män som faktiskt vill göra sitt land jämlikt. Det faktum att Stalin börjar bli till åren och att de olika fackbossarna girigt klöser efter hans plats är en diskret diskussion som hela landet ser.
Innan Militär Juntan kom till makten efter Lenins revolution styrdes Sverige av adliga män. Adlig män var bolagsägare och stora gårdsägare. Majoriteten av människor levde tämligen hårda liv och jobbade ofta vid samma bolag som de arrenderade jorden av. Efter revolutionen flydde dessa adelsmän till Stockholm, den förre detta huvudstaden, och drottning Kristina. Det var drottning Kristinas far och farfar som för 150 år sedan inledde en aggressiv utrikes politik och försökte ta över makten över Östersjö handeln. Då hennes far dock dog i främmande land var landet sedan länge nedgånget och vid svälttröskeln efter åratal i krig med sina grannländer. Efter revolutionen har Kristina och hennes adliga societets kamrater bott i Stockholm där de med hjälp från Preussen lyckas skydda sig mot Stalins ”bolshevijker”.
Efter att landet har byggts upp igen efter krigen som Kristinas förfadrar förde så kom Stalin till makten, han tog snabbt över efter Lenin och införde än en gång en aggressiv krigspolitik. Han förstärkte sina utländska länder men tog även över Skåne. En landsdel på det Svenska fastlandet som länge tillhört deras grannland och ofta fiende Danmark. Danmark startade då med den handelsnationen Holland Sverige krig. Det är det krig som stormar upp vid horisonten.
Turkarna ser att Sverige ligger i Danmarks krig och tar därför tillfället i akt att försöka ta tillbaka sina kolonier som förlorades till Svenska. Hela landets krigsmaskin har ej dragits i gång men enskild krigsherrar har redan anfallit spridda kolonier.
Lappland är en mörk och outforskat del av landet. Endast det hårda, karga och nomadiska folket lapparna håller sig till här. Det har alltid gått sagor om det mörka inre som finns djupt inne i Lappland.
Om ni saknar magi och mystik finns denna i kyrkan och kristendomen. Prästerna, biskopar och påven är magiker. De alstrar sin kraft från olika helgon. Eftersom kyrkan är bannlyst är magikerna diskreta och hemliga.
 

Anders Sand

Veteran
Joined
9 Aug 2004
Messages
4
Skippa det hela

Det här måste ju se lite roligt, då det bara är jag själv som har svarat på hela inlägget men ändå.

Jag har just gjort en lite mer genomgående beskriving för en kompis och ska nog lyssna på hans råd. Strunta helt enkelt i hela det här inlägget så ska jag genomarbeta det hela istället. Komma på egna namn och liknande, bättre beskrivningar så folk fattar vad jag menar och framförallt så det blir lite intressantare än en vanlig historie lektion.
Så vi får väl se om det dimper ner nån beskrivning om nån dag eller två..
 

Anders Sand

Veteran
Joined
9 Aug 2004
Messages
4
Kanske, redan stött på patrull

Tack för lite feedback och ni får ursäkta för att jag ofta-lätt blir lite flummig och skriver lite mer än jag tänker.

Hur som haver. Eftersom jag har grundidéen skulle jag villja bara fortsätta spinna på med massa bakgrundshistoria, korruption och liknande. Men!, fast jag inte hållt på länge med det hela känns det redan som om jag behöver namn på länder och riken runt omkring. Det hela blir så mycket svårare att beskriva för nån annars (inte lättare som jag först trodde).
Så, hur kommer man på bra namn? Jag har försökt ett par gånger förut att skapa en värld och ofta har jag fastnat vid det här att skaffa namn, tid går och inget kommer.. och jag glider längre bort från grundtanken och tappar intresset.
Så, alla mer (eler mindre) erfarna spelmakare hur kommer man på namn? Då jag vill ha världen realistisk vill jag ta så långt avstånd från typ - Aeronthar, Throtagor - som möjligt. Och då blir det hela genast ännu svårare.
 

Olle Linge

Snigel
Joined
23 Oct 2003
Messages
2,882
Location
北極東邊
Sök!

Så, hur kommer man på bra namn?
Det finns flera trådar i det förflutna som handlar om namn. Alltifrån listningar av namngeneratorer till andra udda sätt att hitta på namn. MItt förslag är att du använder forumets sökfunktion för att hitta någon av dessa trådar. Jag vet att de finns där och de innehåller hur många bra tips som helst!
 
Top