Att få bort alla grejer i bakgrunden kallas att frilägga och är betydligt svårare än det ser ut.
Här kommer några trick:
Rita kontrastrikt
Ju svartare det svarta på din teckning är, desto lättare blir det när du scannar in den. Blyertsteckningar blir gärna lite grådaskiga hur man än beter sig. Tycker du det är svårt att frilägga; rita med tuschpenna.
Scanna rätt
Med bra scannerinställningar kan man tjäna mycket tid. Vissa scannar in sina bilder i svart/vitt (utan några gråtoner) med jättehög upplösning (typ 600 dpi), och det är ett bra tips om man har ritat med tusch och inte har några gråtoner. Då får man välja var man skall sätta "tröskelnivån" mellan svart och vitt, och då sätter man den så att man garanterat får en helt ren och vit bakgrund.
Jag gillar inte den metoden. Ritar man med blyerts så fungerar det förresten inte alls. Då måste man scanna in med gråtoner:
Se till att du scannar med så pass hög ljusstyrka att papperet blir alldeles kritvitt. Sedan ökar du kontrasten så att de mörkaste partierna på teckningen blir ordentligt svarta. Scannar man med dåliga inställningar får man nämligen jobba mer i efterhand. Det finns i alla scannerprogram färdiga inställningar för att göra detta automatiskt, men man kan ändå behöva tweaka lite manuellt. När det gäller blyertsteckningar på vitt papper kan det vara en god idé att sänka vitpunkten om man i scannerprogramvaran har möjligheten att ställa in sina egna gammakurvor.
Vitpunkten bestämmer hur mycket av bildens ljusa delar som ska vara helt vitt. Man har en svartpunkt i motsatt ände. Ju närmre vitpunkten är svartpunkten; desto högre kontrast blir det i bilden. Om utgångsläget ser ut så här:
<pre>
Svart Vitt
<----------------------->
</pre>
Så kan du alltså flytta in det vita lite mot mitten, så här:
<pre>
Svart Vitt
<-------------------->---
</pre>
(Öhmm... Det där var nog en dålig illustration... :^P -kolla upp "vitpunkt" i scannerprogramvarans hjälpfil om du vill veta mer. Det är kanske bäst.)
Manuell friläggning
Ingen av mina elfwoodbilder har jag lyckats scanna in utan att fått göra manuellt friläggningsarbete i efterhand. Man får sudda och trixa med ens favoritverktyg (jag arbetar nästan uteslutande med banverktyget i Photoshop) så att alla fläckar på den vita ytan försvinner.
Om man har stora fält med ljus, ljust grå som inte syns på skärm (men som kommer med på utskrifter) som är svår att sudda bort kan man gå in i Nivåer eller Kurvor och dra ner vitpunkten en liten bit. (Det funkar på samma sätt som i scannerprogramvaran) Då blir allt ljusgrått vitt, utan att man påverkar bildens mörka partier.
Om du inte har ett avancerat bildprogram blir det dock väldigt svårt att göra, därför är det bäst att göra så mycket arbete som möjligt i själva scannerprogrammet.
/Rising