Re: Aerodynamik
"Naturligtvis. men det innebär att det är felaktig utformning av projektilen som berövar armborstet den större räckvidd den borde ha... inte någon inneboende brist i själva vapnet."
Felaktig och felaktig - begränsad av dåtidens materialteknik och aerodynamik, skulle jag vilja säga. Sedan skulle jag vilja säga att armborstet är ett vapensystem - armborstet i sig är värdelöst utan skäktan, och skäktan ensam kan kanske användas som stickvapen, men är kraftigt begränsad i sin potential.
Att man faktiskt fortfarande använder skäktor i armborst pekar rätt tydligt på att grundidén med en skäkta är rätt sund.
Det finns lite med kulor också, som har att göra med aerodynamik. Korta projektiler har en tendens att vara instabila i längdled. Ju kortare projektilen är desto snabbare inträffar wobbel-effekten, om man inte har något som stoppar den. De kan till och med komma att rotera i höjd- eller sidled.
En tung spets och en styrfena baktill ger en framtung projektil med hög inbyggd stabilitet. Dess raka motsats är JAS-39 Gripen, som är en baktung projektil med fenor/vingar längre fram än tyngdpynkten, och har därmed ingen stabilitet alls. Gevärskulor ligger någonstans däremellan - de har inga styrfenor, men en spolformad kropp, och en central tyngdpunkt. Därmed har de en dålig om än viss stabilitet.
För att få stabilitet i de olika kropparna tar man till olika trick. Framtungheten och bakre styrfenor funkar utmärkt hos armborstskäktor. Hos gevärskulor ser man till att ge kulan spinn i längdled, varvid ren tröghet ger en stabilitet genom gyroskopeffekter. Hos Gripen har man en dator som rättar till instabiliteten hundratals gånger i sekunden. Ingendera av de två sista är en möjlighet för armborst.
Hos ett armbort inträffar stabilitetsproblemet i avfyrningsögonblicket, dvs det ögonblick då strängen knuffar på projektilen. En kort projektil börjar då tumla oerhört lätt, medan en lång projektil hinner lämna vapnet och därmed accelerationspåfrestningen och tummelfaran innan den ens påbörjats, varefter framtungheten och fenan rätar upp den direkt. Hos ett kularmborst är tummeleffekten inget problem, men skjuter man en liten smal projektil så är det ett ganska stort problem. Har man ingenting som rätar upp problemet (till exempel en sabot över en pilprojektil som stabiliserar projektilen tills efter accelerationen, eller spinn på kulan) så lär man få tumling som ett brev på posten.
- Krille
"Never position a rock near a hard place"
<A HREF="
http://www.foxtail.nu" target="_new">
http://www.foxtail.nu</A>