Nekromanti Hur gammal kan en ruin vara?

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Det beror på ...

Om borgen ligger nära annan bebyggelse kan det nog gå ganska fort (en generation kanske). Den som behöver bygga sig ett hus tackar knappast nej till stora mängder färdighuggen sten, timmer, takspån etc.

Giza-pyramidernas fasadstenar användes på detta sätt. Slät och fin sandsten; perfekt att bygga sig ett hus av.

Annars beror det på hur borgen är konstruerad. Om golven hålls uppe av träbjälkar faller de ner så snart bjälkarna murknar. Om de istället hålls uppe av sten- eller tegelvalv kan de hålla i hundratals (t.o.m. tusentals) år. Yttertak hålls i allmänhet uppe av takstolar i trä och är därför det första som rasar.

Hur länge trä håller beror i sin tur på klimatet. Fuktigt klimat = murket trä. Torrt klimat = hållbart trä.

Sedan kan borgens förfall dikteras av de händelser som ledde till att den övergavs. Om den intogs m.h.a. belägringsmaskiner kanske porthuset och/eller yttermurarna är totalt raserade redan från början.

/Dante
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Riktlinjer då?

Jepp, naturligtvis.... Men jag behöver riktlinjer, ungefärliga år liksom... ;)

Låt oss ta ett exempel, och se vad folk tror om saken:
En borg, sandsten och trägolv, överges efter en belägring där delar av den redan raserats, och landet kring den överges likaså. Den ligger i norra Afrika, soligt, varmt med en hel del nederbörd...
Efter ungefär hur många århundraden är den endast överväxt kulle, kan man tro?

[color:orange] //Dream </font color=orange>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A>
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Re: Riktlinjer då?

Det nämns endel om detta i DoD Gigant...

Om jag inte minns fel dröjer de ca 1.000 år enligt dessa regler till hela borgen är försvunnen. Men detta kräver då att ingen gör åverkan etc på borgen, utan får förfalla av egen maskin så att säga.

Den försvinner ju betydligt snabbare om man använder material från den för att bygga en nya borg eller en stad eller andra saker då sten, trä och annat kan komma till användning.

Riddaren
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Att gräva fram sten???

Fråga är då vad som menas med "borta" i dessa regler... Jag har dem också, men kunde inte lura ut om de menade "överväxt", "kulle" eller "täckt av humuslager och gräs och buskar" eller "stenhög".
Jag antar iofs att det beror mycket på hur bra jord det är på platsen... ;)

En annan, relaterad, fråga är i så fall hur snabbt jordlagret växer, dvs. hur djupt måste man gräva för att få fram de gamla stenarna efter, säg två tusen år???

[color:orange] //Dream </font color=orange>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A>
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Re: Vad som menas(?)

Jag misstänker att det menas med att det mesta av alla stenar och liknande har försvunnit av åverkan av väder, rövare och liknande under årens lopp.

Det bör bara finnas grunden, med endel brister kvar. Sedan hur djupt det beror nog mera på tiden. Men efter dessa 1.000 år skall det dock inte finnas ett enda synligt spår...

Riddaren
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Ett verkligt fall ...

Jag var och tittade på när det företogs en arkeologisk utgrävning i centrala Uppsala för sisådär fem år sedan. Ett av de roligaste fynden var en oöppnad flaska mellanöl (som finns i arkivet på Historiska museet i Stockholm) som glömts kvar efter ett bygge på 60-talet (1960-talet alltså).

Nu kom jag från ämnet.

När arkeologerna grävt sig ca tre meter ner var de på 1400-talet. Men kulturlagrens tillväxt varierar givetvis beroende på en mängd olika faktorer. Om det under långa perioder förekommer fast bebyggelse på en plats växer kulturlagren snabbare (avfall, raserade byggnader, fyllnadsmassa etc.). I Sydamerikas djungler hittas ibland månghundraåriga ruiner som inte täcks av annat än lite kryprankor och lianer.

Mitt råd är: Fantisera utifrån en smula sunt förnuft. Det brukar funka. Ta annars kontakt med en arkeolog eller geolog.

Jag kom just på att jag känner en geolog (i.o.f.s specialiserad på flodsediment men ändå). Jag kontaktar honom och återkommer (förhoppningsvis) med utförligare svar.

/Dante
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,966
Location
Stockholm
Masada-klippan ...

Jag har besökt Masada (i.o.f.s. Främre Asien snarare än Nordafrika men i alla fall), där de judiska Zeloterna försökte hålla stånd mot romerska belägrare för att till sist ta sina egna liv hellre än att låta sig tillfångatas.

Detta skedde för ca 2000 år sedan. Masada finns där än idag. Visst, vissa murar har rasat, men de flesta rum är hyfsat intakta. Ifrån den 400 meter (ö.h.) höga klippa där Masada är beläget ser man dessutom klart och tydligt var det romerska härlägret låg. Diket är numera en svacka och palissaden bara en låg ås, men de syns.

/Dante
 

Eva Florén

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
2,107
Location
Smara - Stockholms län (7,5 km Edsbro, 20 km Knutb
Hmmm. Det beror väl på hur ruinen ursprungligen blev just ruin. Var det Eld, krigsmaskiner, jordbävning, gudar, andar, magiker, drakar eller annat ej just nu påtänkt. Sedan hänger det på vad för växtlighet, träd växer långsamt, humle (ruskigt fort) och om den sagda växtligheten överhuvud taget kan slå rot i och omkring ruinen.

En väl igenväxt ruin får rollpersonerna hacka sig fram till... /images/icons/smile.gif
Tips - kom ihåg en sak när rp traskar omkring, stenar är flyttbara... speciellt om exempelvis en dörr finns kvar som nätt och jämt går att öppna.. sedan rasar valvet ner... /images/icons/smile.gif

Om inte annat kan du grunna på hur välbevarade våra egna ruiner är. Härute i Roslagen kan jag nämna Karls Kyrkoruin som trots att den hålls efter sakta förfaller. Samt Mörby som också fått restaurerats för att hålla ihop. Kika också på gamla torp som varit övergivna kanske femtio år och äldre torp som nu bara återstår grunden på. Du hittar dem knappt. Sedan kan vi ju kika på städer som blivit utsatta för vulkanutbrott. Dem begravs i aska och vad säger att de inte blir framruskade och då är dem kanske enormt fina och välbevarade...

Gamla borgar och annat har ju också en förmåga att bli succesivt rivna av omkringboende som snor stenar. (runstenar är vårt kändaste exempel på detta*

Så det är mycket som spelar roll i fallet ruiner. Men en välbevarad ruin (inte alltför förstörd byggnad) kan antagligen stå mer eller mindre orörd och klara sig i århundranden. Eller så försvinner den på lite under ett decenium. Det är upp till dig som "skapar" den att säga vad som rör din ruin...

Lady Silver Wolf
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Geologi

I diskussionen nedan kom jag på att jag också känner en Geolog, så jag ringde henne och frågade lite saker, vilka det kanske kan vara av allmänt intresse att få del av:

Sandsten är en av de vanligare stentyperna, och också ett väldigt vanligt byggmaterial, ety det är lätt att handskas med och att göra jämna block av. Kvartshalten i sandstenen avgör dess hårdhet, eftersom den fungerar som klister. Om det är låg kvartshalt bllir sandstenen rödaktig och mycket känslig för erosion.
Sandsten eroderas mest av sand, regn och liknande har inte så stor effekt, så sandsten håller längre i våta klimat än i torra.

Granit (som liksom är urberget) är en mycket motståndskraftig sten. Det tar tusentals år för den att brytas ner, nästan oavsett omständigheterna.
En variant av Granit är Gnejs, vilken är Granit som efter sin skapelse pressats samman under oerhört tryck (mellan kontinentalplattor är vanligast) så att den kemiskt förändrats. Detta syns i det att den är randig och tycks skiktad.

Kalksten slutligen är en extremt spröd men massiv sten, egentligen en variant av Sandsten, men av mycket mindre sandkorn. Den eroderar lätt, och är egentligen inte lämplig för byggnader. I Karstlanskap, dvs. landskap med mycket Kalksten, finns ofta mycket grottor och håligheter i marken. Kalksten eroderar nämligen av sura ämnen såsom regn, vilket leder till att regnet borrar ner sig, samlas upp under marken och eroderar den stackars stenen inifrån. Stalktiter och Stalagmiter finnes i dessa grottor.... ;)

Nå, enligt min vän Geologen så kommer byggnader byggda av i princip allt annat än Kalksten inte att erodera bort på ett par tusen år, minst, även under extrema förhållanden. När trä och liknande ruttnar bort (vilket varierar mellan femtio och två- trehundra års tid) så finns det risk att byggnaden rasar, oftast på grund av vindar. Byggnader som inte utsätts för vind och oväder kan alltså i princip stå hur länge som helst. Den andra stora orsaken till att byggnader kollapsar (om vi undantar människans stentjuveri förstås) är att växtlighet spränger upp mellan stenblocken och på så sätt rubbar hållfasthetsberäkningarna. Även här är det oftast vinden som får bägaren att rinna över och väggar och tak att rasa.
Vad gäller raserade byggnader så växer det saker ganska snabbt på dem, och ett jordlager bildas snabbt över dem. Detta är dock inget tjock jordlager, oftast endast några decimeter tjock faktiskt, eftersom det tar extremt lång tid för naturen att bilda ny jord utan människans hjälp i form av avskrädeshögar och liknande. Man kan alltså oftast se att det funnits en byggnad på en viss plats mycket lång tid efter den rasat (Hon snackade tusen år ungefär, om inga människor lagt sig i), i alla fall om man är Geolog... ;)

Slutsatsen är alltså att en byggnad av en hård sten, säg Granit, står i mellan 50 (vilket i princip är fuskbygge!) och tvåtusen år, varefter man, under rätt förhållanden kan upptäcka den med lämpliga kunskaper i Geologi i ytterligare ungefär tusen år.

*pust*

[color:orange] //Dream </font color=orange>
-------
<A HREF="http://www.offplanet.net/dreaming" target="_new">http://www.offplanet.net/dreaming</A>
 
Top