Hur ska jag mala mitt kaffe?

Oscar Silferstjerna

Doktor Snuggles urmakare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,683
Location
Nirvana
Jag tycker att ChatGPT gav ett bra svar på uppmaningen i trådens startinlägg:

Att börja med att mala kaffet själv är en bra start på kafferesan. Här är några tips för att ta din kaffeprofilering till nästa nivå:

Bönval: För att ta ditt kaffe till nästa nivå bör du överväga att köpa högkvalitativa kaffebönor. Du kan hitta specialkaffe på specialiserade kaffebutiker, på nätet eller hos lokala rostare. Det finns olika kaffesorter och kaffebönor från olika delar av världen med olika smakprofiler. Prova dig fram för att hitta din favorit.

Rostningsnivå: Kaffebönor rostas i olika nivåer, från lättrostat till mörkrostat. Lättrostade bönor är ljusbruna och har en mild smak medan mörkrostat kaffe är mörkbrunt och har en starkare och mer robust smak. Experimentera med olika rostningsnivåer för att hitta vad du gillar bäst.

Malningsgrad: Malningsgraden påverkar bryggningstiden och därmed smaken. För en bryggmetod som French press behöver du en grovare malning, medan du för espresso behöver en finare malning. Det är viktigt att justera malningsgraden för den bryggmetod du använder för att få en optimal smakupplevelse.

Vatten: Använd filtrerat eller källvatten för att brygga kaffet. Vattenkvaliteten kan påverka smaken av kaffet. Se också till att vattnet är varmt nog, mellan 90-96 grader Celsius, för att extrahera optimal smak från kaffet.

Bryggmetod: Det finns olika bryggmetoder, från French press till Aeropress och espresso. Varje metod ger en unik smakprofil till kaffet. Prova dig fram för att hitta vad du gillar bäst.

Förvaring: Förvara kaffebönor i en lufttät behållare i rumstemperatur för att bevara smaken. Förvara inte kaffebönor i kylskåp eller frys, eftersom kall luft kan orsaka kondens och påverka smaken negativt.

Tid och tålamod: Att brygga en kopp kaffe tar tid och kräver tålamod. Det tar tid att mala bönor, värma vatten och brygga kaffe. Men det är värt det när du dricker en kopp nylagat, högkvalitativt kaffe.

Hoppas att dessa tips hjälper dig att ta din kaffeprofilering till nästa nivå!
 
Last edited:

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,598
Location
Ludvika
Hade gärna haft en riktig espressobryggare men kan inte riktigt motivera kostnaden... :)
Not gonna lie, jag är lite småsugen på något i den här stilen;


Alltså typ en presso fast för esspresso. Istället för hela köret med att ha en ångkokare så fyller man på med varmvatten från vattenkokaren och pressar för hand.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,060
Tror det beror på att det är så mycket turister i Milano och de vet att vi vet att coffee är ett samlingsnamn. Det är där detta spektakel utspelar sig.
Du är i rätt stad :love:
 

Kexet

Sitter här och smular
Joined
25 Jun 2021
Messages
204
Det stör mig när jag beställer caffè i Italien och kyparen frågar "do you mean espresso?".
"Un caffè" löser problemet. Lägg till "normale" - om de börjar trilskas och du vill ha just en espresso (inte corto, ristretto, whathavey-o). Och när det är frukost säger du "un scuro" så blir livet lättare. Med tillägget "et un millefoglie con riso" så står du dig till lunch. Därtill en knippe fula ord som du får hitta själv så klarar du av lejonparten av vardagslivet i la bella Italia. Just det, gillas pizza och du är i Neapel så håll isär fior di latte, mozzarella och bufala för att undvika att förvirra och/eller förolämpa kön, pizzaiolon respektive Camorran. Enklast löses problematiken med en enda fras som behövs i just den specifika situationen - "un Margherita".

Punto.
 

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
2,016
Jag älskar att beställa cappuccino efter frukostdags i Italien. De är klart stiffa med mjölken i Italien.
Handkkvarn till kaffebönor väl?
 

McKatla

Utan titel
Joined
2 Aug 2010
Messages
1,111
Handkvarn är det enda jag använder. En tysk modell som steglöst kan ställas in för hur grov- eller finmalet jag vill ha det. Har hållit i 25 år nu (vilket var att vänta då det var livstidsgaranti på mekaniken). Använder ibland pressobryggare, ibland en sådan där espressosak en ställer direkt på spisplattan och ibland percolator, beronde på vad jag är sugen på. Men ALDRIG bryggare med pappersfilter. Det smakar sämre helt enkelt.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,523
Location
Göteborg
Och när det är frukost säger du "un scuro" så blir livet lättare.
Petitesser, men om ordet börjar på ”sc” så är det ”uno” och inte bara ”un”. Så ”uno scuro”.


Med tillägget "et un millefoglie con riso" så står du dig till lunch.
Och här ska det vara ”ed”, inte ”et”, annars är det franska. :gremgrin: Och ”millefoglie” är femininum, så ”ed una millefoglie con riso”.
 

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
2,434
Nu vet jag inte om det efterfrågas specifikt hur man mal kaffe, eller, om det även är ok att prata om hur man brygger kaffe… men här kör vi mina tips:

-om du brygger genom filter: börja med att hälla en kopp kokande vatten genom (ett tomt) filter. Koppen och filtret blir varma och trevliga.

-bönor: köp en låda blandade bönor för att testa vad du gillar (exv kaffeexperten säljer sådana lådor). Mitt go-to kaffe är dibar cafe mundo novo (som lyckligtvis säljs på mitt lokala ica).

-malning: rätt storlek för rätt bryggning. Jag kör mest fransk press, och kör därmed lite grövre malning.

-kaffekvarn: säkerligen en materialsport. Jag har en modell från wilfa som jag är nöjd med (elektrisk, ställbar grovhet på det malda kaffet).
 

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
2,434
Finns det någon annan anledning än att det blir varmt och trevligt?
Jag inbillar mig att det blir lite mildare och rundare smak, men det är nog mest hitte på. Testa själv för att avgöra om du upplever en skillnad! Det sagt, helhetskänslan av en varm och trevlig kopp (samt att kaffet därmed svalnar långsammare) är inte att förringa!
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
Jag började mala för ett par tre år sedan, och har hållit mig i den grunda ändan av kaffenördarnas stora kaffepöl.

Jag har precis som du en moccamaster. Min kvarn är en Wilfa Svart. Bönorna köper jag från lite olika rosterier i bryssel - jag tror det finns ett mycket bättre utbud i Sverige. Det är jätteskillnad på vanliga stormarknadsbönor, hyfsade bönor från klassiska kaffebutiken Corica, och en handfull riktigt lyxiga smårosterier (Onan [sic], Gust mfl).

Jag gör såhär:
- Väg c.a. 60g bönor för 1L kaffe.
- Vät filtret innan du brygger
- Mal i c.a. 20 sek till önskad malningsgrad (jag följer typ indikationerna på kvarnen, men förstår att det finns mycket finlir här om man vill få det perfekt)
- Brygg
- Drick och var glad
Exakt såhär.
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
Vill man grotta ner sig i kaffe tycker det är svårt att slå James Hoffman:


Han är förvisso rätt esspressofokuserad, men uppskattar även andra bryggtekniker och har videor om alla möjliga aspekter av kaffebryggning.
”coffe guy with weird hair” var länge en vanlig sökning hos mig innan jag lyckades bränna in hans namn i mitt minne
 

soda

Warrior
Joined
13 Feb 2014
Messages
345
Man bör filtrera sitt kaffe. Studie på GU för något år sedan, som jag inte orkar hitta. Här på CNN: https://www.google.com/amp/s/amp.cn...th/healthiest-coffee-brew-wellness/index.html

Man "förblöter" filtret dels för att de kan ge ifrån sig lite smak (sägs det) och dels för att de suger upp lite vätska (begripligt, men spelar det någon roll?). Det sägs också att blekta filter ger mindre smak och inte (längre) är sämre för miljön.
 

McKatla

Utan titel
Joined
2 Aug 2010
Messages
1,111
Man bör filtrera sitt kaffe. Studie på GU för något år sedan, som jag inte orkar hitta. Här på CNN: https://www.google.com/amp/s/amp.cn...th/healthiest-coffee-brew-wellness/index.html

Man "förblöter" filtret dels för att de kan ge ifrån sig lite smak (sägs det) och dels för att de suger upp lite vätska (begripligt, men spelar det någon roll?). Det sägs också att blekta filter ger mindre smak och inte (längre) är sämre för miljön.
Aj då. Som jag skrev ovan är filterkaffe något jag aldrig dricker (jo, det smakar sämre!). Och så detta forskningsresultat…
 

Kexet

Sitter här och smular
Joined
25 Jun 2021
Messages
204
Petitesser, men om ordet börjar på ”sc” så är det ”uno” och inte bara ”un”. Så ”uno scuro”.



Och här ska det vara ”ed”, inte ”et”, annars är det franska. :gremgrin: Och ”millefoglie” är femininum, så ”ed una millefoglie con riso”.
Una scura funkar också galant, precis som folk i Sverige säger "mjölk" så säger andra "mjölken" i samma situation som en konsekvens av geografi. Et används titt som tätt i Italiensk dagspress tom. Men du har trätt, Italien som generelt begrepp blir nog tokigt, jag har inte bott i alla regioner.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,523
Location
Göteborg
Una scura funkar också galant, precis som folk i Sverige säger "mjölk" så säger andra "mjölken" i samma situation som en konsekvens av geografi. Et används titt som tätt i Italiensk dagspress tom. Men du har trätt, Italien som generelt begrepp blir nog tokigt, jag har inte bott i alla regioner.
Ja, så är det ju såklart. Många dialekter och språk i Italien. Och min riksitalienska är definitivt inte toppen.
 
Top