"Nån som har bra koll på det här med avstånd mellan planeter i vårt kära solsystem., eller snarare mellan deras banor, och gärna lite info om "launch windows" dvs när planeterna är så nära varandra som möjligt, alltså hur ofta de dyker upp och hur länge de varar."
Nja, "startfönster" är ett begrepp som omfattar en viss tid och rymd då man kan genomföra sin resa, givet begränsningar som drivmedel, massa, planeternas inbördes läge, hur mycket man har viftat med gummikycklingen och om man har ringt mamma på sista tiden. Ju mer drivmedel man har (delta-v) och ju mer tid man kan ta på sig för sin resa desto större är startfönstret.
Som ett exempel: när rymdfärjan Discovery ska upp och hälsa på den internationella rymdstationen nu i augusti så måste man ta med följande:
1) Rymdstationens bana.
2) Floridas bana.
3) Hur mycket delta-v som rymdfärjan kan kräma ur sig under starten, givet vad den och dess last av bränsle, prylar och astronauter väger.
Resten är en bunt med matematik av enklaste (fniss) sort, där man räknar och räknar och räknar och kommer fram till att den 9 augusti klockan 17:32 lokal tid kan starten ske, att startfönstret är ca 2,5 till 5 minuter långt, att den först ska upp till omloppsbana på ca 200 km för att sedan stiga och docka på ca 400 km. Det är också en smal sak att konstatera att rymdstationen vid starten befinner sig ovanför Saudiarabien, det vill säga inte ett dugg på det kortaste avståndet från södra Florida, men om man startar rymdfärjan klockan 2001-08-09 kl 17:32 så kommer rymdfärjans bana att korsa rymdstationens bana på ett sådant sätt att det är möjligt att docka.
Matematiken för detta är snorsvår. Jag roade mig med att försöka räkna lite på detta, men gav upp. Vi talar sisådär femdimensionella integralkalkyler som (bokstavligt talat) inte är av denna värld. Jag började med att bygga en förenklad version för rollspel. Sedan gav jag upp och började bygga ett program som skulle göra beräkningarna åt mig. Sedan gav jag upp igen, samlade på mig en kasse data och tog fram någon form av statistik på hur lång tid interplanetära rymdfärder skulle ta, och sammanställde denna statistik i en gosig tabell som finns på nedanstående sida:
<A HREF="
http://www.foxtail.nu/ev_rymdf.html" target="_new">http://www.foxtail.nu/ev_rymdf.html</A>
Tabellen är en bit ner och inte direkt lättläst, men den finns där och den ger i alla fall trovärdiga resultat, komplett med startfönster, restid och hur svårt det är att plotta banan.
- Krille
"Shout with glee and jump with joy;
I was here before Kilroy"