Nekromanti Jag är nyfiken på det veganska köket!

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Hej, igen!
Eftersom jag är otroligt road av att laga mat i alla dess former, så gillar jag också att laga mat i nya tankebanor.
Jag själv har aldrig lagat mat i tankar om veganmat & är därför väldigt nyfiken på allt vad som gäller där. Så min enkla fråga till er här på WRNU, var skall jag testa & laga & allt sådant!?!

/ Johan K, som gillar mat i de flesta former!
 

MattiasLejbrink

Swordsman
Joined
20 Jan 2012
Messages
757
Location
Stockholm
Vi har Gröna Kassen (variant av Linas matkasse) som visat sig vara vegansk, så jag har lagat en hel del veganrätter senaste året. Om jag bara snabbt ska slänga ur mig några favoriter så gillar jag linsgrytor (tänk indiskt), quornfärs med [whatever du har till köttfärs], pastasåser (finns soya cuisine som i allt väsentligt är matlagningsgrädde fast vegansk). Bönsallader med exempelvis avokado och nybakt bröd. Quornfiléer är smaskens men behöver kryddas, jämför med kyckling. De många veganska fejk-korvarna börjar bli riktigt bra. Har testat lite på jobbfrukostar och nästan alla köttätare har gillat. Våfflor med "no egg" - äggersättning. Tja, hur mycket vill du veta? :)
Korpen said:
Quorn är inte vegansk...
 

kloptok

Pensionerad astrolog
Joined
14 Dec 2008
Messages
1,250
Location
Stockholm
Tomatbaserad indisk gryta med massa kryddor och t.ex. kikärtor och spenat. Typ i stil med det här receptet: http://www.manjulaskitchen.com/2007/01/28/chola-chana-masala/

Bibimbap - koreansk rätt som består av ris med diverse tillbehör och en speciell röd sås. Tillbehör kan vara t.ex. tofu, spenat med sesamolja och vitlök, finhackad gurka och rödlök. Vi brukar ha stekt ägg men det är ju inte veganskt. Gärna kimchi om du hittar det (går att köpa på välsorterad mataffär).

Vegankorvar och biffar är av varierande kvalitet tycker jag. Sojakorven från Hälsans kök (som finns i vareviga ICA) tycker jag är sådär, men allting från Astrid och Aporna är grymt gott. Burgarna och gourmetbullarna från Hälsans kök tycker jag är goda dock. Finns även något märke som heter Anamma som gör bra grejer. Quornfiléer har jag faktiskt inte så mycket till övers för.

Olika pastasåser är ju som nämnts ett annat bra tips.

Själv skulle jag aldrig kunna bli vegan dock. Kan inte leva utan ost.
Vimes said:
Det där var mina åsikter punkt för punkt. :o
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,213
Location
Stockholm
Nu beror det lite på hur strikt veganskt du är ute efter, men biffar på linser (eller annan baljväxt) och råris (eller t.ex bulgur) kan rekomenderas, men de blir väldigt mkt bättre om man har ägg i.
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Korpen;n15119 said:
Nu beror det lite på hur strikt veganskt du är ute efter, men biffar på linser (eller annan baljväxt) och råris (eller t.ex bulgur) kan rekomenderas, men de blir väldigt mkt bättre om man har ägg i.
Eftersom jag inte har så stor koll på var var en & var inom de som är veganer är. Så är ja öppen för det mesta.

kloptok: Trackar för dina tankar!
Korpen said:
Vegan = Inga animaliska produkter, vissa tycker även att honung inte är ok för en vegan.
Vegetarian = Äter inte döda djur eller delar därav, men ägg och mejeriprodukter är ok.
Väldigt viktigt att hålla isär dem.
 

Zorbeltuss

Hero
Joined
7 Nov 2012
Messages
1,105
Som Korpen säger är Quorn inte vegansk, oftast är inte sojakorv det heller, bland annat hälsans köks sojakorv är det inte, refried beans från det mexikanska köket kan vara vegansk, ofta bygger man det på baconfett men det går lika bra med olivolja eller kokosolja, särskilt om man har rökextrakt liggandes i köket.
Gaspacho är också gott och är veganskt.

Kokosmjölk och soja färs går dett att göra en god gräddig "kött"färsås på eller tillochmed "kött"färslimpa och brunsås.
Linser är också bra men om man inte är van vid linser ska man alltid börja med röda.
Egen sojafärs och sojamjölk går att göra från bönor och det senare även från sojamjöl (vilket brukar ge bättre resultat).

Mer än så kommer jag inte på på rak arm tyvärr.

/Luna Lovegood
 

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,121
Location
Sthlm
Gör egen falafel.
Går att variera i svårighet att tillaga från normalkrångligt till hela söndagens matprojekt beroende på hur mycket från grunden du vill göra det hela, typ av fritering, tillbehör osv.
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,692
Location
Umeå, Västerbotten
Du har säkert lagat vegansk mat en massa gånger utan att tänka på det. Liksom, vi tänker inte på ärtsoppa som veganmat men näter man ärtsoppa utan fläsk är det veganskt. Många andra soppor kan också vara veganska.

Soppor är generellt sätt ett väldigt enkelt sätt att testa laga veganskt.

Jag gillar att göra spenatsoppa och äta nybakta scones till.
 
G

Guest

Guest
En sorts mat jag ofta gör är ris/bulgur/minns-inte-vad-den-tredje-hette-just-nu och bönsås. (kidney, vita, svarta, kikärtor etc med lök o grejer) Jag slänger dock i vispgrädde i som såsbas, vilket inte är särkskilt veganskt, vad? Har haft kokosmjölk som sådan och det har varit gott, men finns det annat att hälla i som får såsen att bli lagom tjock och fin? Potatis o broccolisoppa är ju underbart med. Bara man har timjan, svartpeppar och sambal oelek så går det mesta att äta. :)
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,081
Location
Ereb Altor
Jag är lite smått allergisk mot veganmat som ser ut som motsvarande kötträtt (korv, burgare m.m.) så jag skulle föreslå veganmat som är rätter i sin egen...rätt :)
  • Rotfruktsgratäng. Grymt gott! Palsternacka, morot, rödlök, sötpotatis, etc...Bara in i ugnen och lite goda krydor.
  • Italienska grönsaker. Typ som ovan men paprika, fänkål, zuccini, tomat, lök, etc. Bara in i ugnen och lite goda krydor.
  • Tomatsås. Koka länge med buljong och annat gott (chili är en klassiker). + pasta.
  • Falafel. Lättare att göra än man kan tro.
  • Det finns mängder av icke-europeiska rätter som är vegan-OK. Indiskt och thailändskt är nog lättast att hitta. Det är bara googla.
  • Soppor! Potatissoppa, löksoppa, morotsoppa, ärtsoppa...
  • Risotto.
  • Etc. Det finns faktiskt hur mycket som helst.
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,692
Location
Umeå, Västerbotten
Jag kom på att min fredagsmat idag är vegansk.
[h=2]Indiskt ris med frukt och mandel – Kashmiri pullao[/h] Jag älskar mat med frukt och nötter! Sötman tillfredsställer smaklökarna och balanserar sälta och syrlighet. Få maträtter går upp mot en bra kashmiri pullao, som enligt mig är den allra godaste varianten av indiskt ris.
Kashmir ligger i norra Indien och förr i tiden gick all handel mellan Indien och Persien genom denna bergiga provins. Detta influerade matlagningen i regionen eftersom man fick tillgång till alla möjliga ingredienser från när och fjärran. Rätter från Kashmir innehåller ofta exklusiva råvaror som nötter och torkad frukt från hela Asien. Maten är sällan het!
Det här är det första receptet på Kashmiri pulao som jag har provat. Jag är inte helt nöjd med resultatet. För det första tycker jag inte att smakerna på kryddorna som riset kokades med framträder tillräckligt tydligt. Jag har därför ökat mängden kryddor i receptet. Jag tycker inte heller att det blev så saftigt som kashmiri pulao brukar vara. Nästa gång ska jag pröva att tillsätta någon sorts grönsak och kanske lite indisk färskost (panir). Indiskt ris med frukt och nötter gör sig dock förtjänt av en post på bloggen eftersom det är läckert och lättlagat. En ökad mängd kryddor bör också göra susen för smaken.
Receptet kommer ur den indiska kokboken Indiskt, av Eva Åslund.
[h=3]Recept Indiskt ris med frukt och mandel[/h] 4 dl basmatiris
2 msk smör
5 kardemummakapslar lätt krossade
5 kryddnejlikor
5 cm kanelstång
1 finhackad lök (gul eller röd)
2 finhackade vitlöksklyftor
3 tsk finhackad ingefära
1 tsk salt
(en nypa saffran, valfritt)
0,75 dl torkade aprikoser
0,75 dl russin
2 msk hackad eller flagad mandel
7,5 dl vatten (hett)
[h=4]Gör så här:[/h] 1) Hetta upp smöret i en kastrull och fräs kardemumma, kanel och nejlikor i en minut.
2) Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs i 4 minuter.
3) Häll riset i smörblandningen och rör om. Tillsätt det heta vattnet och salt. Koka under lock tills vattnet har kokat in och riset är mjukt.
4) Blötlägg torkad frukt i vatten medan riset kokar och hacka den sedan. Rör ner frukten i det varma riset (och eventuellt lite saffran). Låt sedan riset stå på eftervärme med locket på en längre stund.
5) Strö till sist mandel över riset!



http://lagaindiskmat.se/indiskt-ris-...ashmiri-pulao/
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Vill bara säga ett stort tack till alla tips & svar i denna tråd!
Det har givit mig lite nya tankar om mat!

/Johan K, som tacksamt tar emot mer tipps!
 
Top