Re: Jordbävningar på mundana? (LÅNGT)
Jag tänker göra ett försök att se den bakomliggande orsaken till jordbävningar ur ett perspektiv som passar med in bild av mundana. Allt består kort och gott av materia, materian har svängningsriktningar på samma sätt som är beskrivet i alkemikapitlet i M&M (det var länge sen jag läste om det så jag kan inte utveckla det spåret mer). Vad som finns mer är alla kraftaspekterna (kronotropi, ataxatropi osv..), det är deras inverkan på materian som ger materian sina egenskaper baserade på aspektens karakteristiska drag, ett ämne influerat av hydrotropi blir mer likt vatten, ett exempel är kvicksilver vilket i min syn på Mundanas fysik är en hydrotropiskt influerad metall. Ju mer influerat av en aspekt något är desto starkare egenskap. Men det finns en gräns, övervikt skapar en obalans vilket kan uttrycka sig i hög- och lågmagiska platser men även i händelser.
Försöker jag tillämpa samma tänkande på en jorvbävning och ett vuklanutbrott så skulle det kunna bli nåt åt detta håll:
Geotropi är vad som dominerar marken, fältet som påverkat marken är olika starkt, det är exempelvis tämligen svagt i skogars humuslager, medelstarkt i öknar och kalksten och liknande mer lättpåverkad "sten" och i matjord medan väldigt starkt i bergskedjor och liknande. Sedan blir det även en fråga om orsak och verkan, är en bergskedja resultatet av stark geotropi eller den starka geotropin ett resultat av att bergskedjan finns där? Mitt förslag är att det är bägge.
Åter till spåret. En alldeles för hög täthet av en aspekt kan få effekter att uppstå spontant. Jordbävning är som bekant en effekt baserad på geotropi från M&M så i mitt mundana är det marken som lättar på trycket när den har för mycket geotropi att en obalans bildats.
En vulkan är helt klart ett överhängande termo/geotropiskt fenomen. Låt mig introducera ett nytt begrepp här, naturlig transformation. När filament av en aspekt blir till andra genom saker som händer, en eld som brinner av biotropiskt influerad materia i form av ved, föder de purotropiska eldsflammorna och skapar (alternativt omvandlar delar av de pneumotropiska filamenten i luften) till termotropiska filament. Huvudsaken är att balansen bibehålls och att tätheten av de sammanlagda aspektfälten står fast.
Vulkanutbrottet skulle jag se som ett naturfenomen som involverar ett flertal olika aspekter. På grund av obalansen i fälten så uppstår en explosionsliknande händelse som kastar ut magma och pimpsten (magma: termotropisk: varm, hydrotropisk: flytande, geotropisk: sten).
Det här går att utveckla i all oändlighet och har man bara en klar idé om hur grunden funkar så kan man snabbt konstruera sina egna förklaringar på de flesta händelserna med hjälp av "mundansk" fysik.