Några definitioner ...
"Fantasy (eng., 'fantasi'), 'vuxensagor', sådan litteratur, film och annan konst som varken är mimetisk, dvs. verklighetsefterbildande, eller försöker rationellt övertyga om realismen i sitt spekulativa innehåll (som science fiction).
Litteratur. [...] Inom den icke-realistiska litteraturen finns fyra huvudsakliga undergrupper: den övernaturliga skräckberättelsen, med rötter främst i 'gothic novel' och folksagan; science fiction, som är en kombination av utopismen och den fantastiska berättelsen för barn, som utvecklades ur sagorna; vuxensagan (den som i dag närmast associeras med termen fantasy), som förenar realistiska berättargrepp med berättelser grundade i den förmodade existensen av en övernaturlig verklighet.
Film. [...] En stor kategori utgörs av filmatiserade myter och legender där de fantastiska inslagen vävs samman med historisk realism."
J.-H. Holmberg & M. Tapper, Nationalencyklopedin (1991).
"Det kanske mest grundläggande draget hos fantasylitteraturen är också det som drastiskt skiljer den från science fiction. [...] science fictionförfattaren spekulerar inom ramen för den kända världen och dess kända lagar, medan fantasyförfattaren fabulerar utan någon hänsyn vare sig till den värld vi känner eller dess lagbundenhet.
[...]
Science fiction grundas underförstått i övertygelsen att universum är begripligt, rationellt och förklarbart.
[...]
Men fantasylitteraturen grundas på motsvarande sätt i en helt annan övertygelse, snarast diametralt motsatt. Det finns ting vi inte är avsedda att känna till eller förstå, säger fantasylitteraturen; vi lever i ett universum som för alltid är ofattbart och mystiskt, som för alltid ligger utom räckhåll för vårt otillräckliga intellekt.
Fantasylitteraturen uttrycker en i grunden förvetenskaplig världsuppfattning: det stoff den skapas av är mysterier, övernaturliga skeenden, oförklarliga och ofattbara krafter och händelseförlopp. I ordets egentliga innebörd är fantasy en reaktionär litteratur: den återgår till en verklighetssyn och en kunskapsuppfattning som dominerade för århundraden sedan, men som i det allmänna medvetandet sedan länge ersatts av den naturvetenskapliga världsbilden."
J.-H. Holmberg, Fantasy. Fantasylitteraturens historia, motiv och författare (1995).
John-Henri Holmberg har bland annat skrivit "Drömmar om evigheten: science fictions historia", "SF-guide. Om motiv i science fiction" och "Fantasy. Fantasylitteraturens historia, motiv och författare". Han är dessutom skribent i "Encyclopedia of Science Fiction" och "Encyclopedia of Fantasy".