Jade
Warrior
Jahopp. Här var visst jag igen. Hej hej....
Började skriva lite om vardagen i min kampanjvärld Centuriin (till spelet MYTH, ifall någon är nyfniken). Hamnade då
oförhappandes på folkets matvanor. Nu är jag väl ingen jätteexpert på mat, matvaror och matlagning (bakning har alltid varit
mera min grej), men jag Försökte i varje fall.
Fick så efter mycket plitande fram följande lilla stycke. Detta vill jag nu dela med meg av till er (är jag inte läskigt generös, så
säg? ), som ett litet avbrott i alla diskussioner rörande grundegenskaper och stridsregler och annat sköj....
---
"Vanliga maträtter i Centuriin
Arhak Urvrekh (dvärgar, gnomer) - En mustig rätt bestående av kokt kött, gärna från flera djur, samt mustiga bitar av mumrot och redd med kornmjöl. Smaksätts gärna med seren virkh (rött dvärgiskt öl).
Blodsoppa (borcer) - En halvtjock soppa som består av blod från får och getter, rett med kornmjöl. Kan också innehålla svamp och små bitar av rotfrukter.
Blåskål (bryndin) - En sallad med både frukt, bär och svamp, främst äpplen från tätgrönan, kullenbär och bären från rödbladan och sillingkvisten, samt svarttopp (svamp), blååder (svamp) och gråräffla (svamp). Serveras gärna med en liten sås av mjölk och fruktlikör.
Brugh Rhug (dvärgar å gnomer) - Matig stuvning på olika rotfrukter, främst mumrot, krokrot och ibland även sötkvark (som dock har en något berusande verkan). Stuvningen består av svart flott och kornmjöl.
Casanh'behninen (reptdenner) - En mörk kaka. Degen bakas i längder som sedan snittas innan de kallnat. Degen består av kornmjöl, kärnad mjölk, ägg (om det går att få tag i) samt kryddan fereg (ger kakan dess svarta färg och säregna smak).
Dhol'miaanoth (reptdenner) - En ganska lättsmält röra av nötter, oftast från olika krillingarter, och olika grönsaker, såsom gulrot, lök och disor. Äts oftast till lite matigare kötträtter.
Elilinh (alver) - Grönsaker som ångkokats under en längre tid, särskilt silverlök, klumprot, gulrot och olika växtskott. Blandas oftast med olika nötter.
Gropstek (människor och borcer) - En större fisk eller vilt tas ur och fylls med örter. Sedan läggs denna i en grop ovanpå uppvärmda stenar och steks sedan i marken. En mycket vanlig festrätt som ofta äts med någon form av rotfruktsblandning till.
Gråsoppa (alla) - En mycket utbredd rätt bland Centuriins fattigare skikt. Består av vatten, mjöl (från korn, majs eller hirs) och lök. Kan även utökas med fisk- eller köttbitar, eller lite fler grönsaker.
Gyllenfrukt (bryndin) - En fruktkompott, främst bestående av fruktköttet från juvelbladans frukt, samt äpplen från tätgrönan. Utökas ofta med vita matsvampar. Allt indränks i en tjock sås av honung, likör och olika örter.
Hirsröra (människor, dvärgar, gnomer, alver, bryndin, reptdenner) - Hirs som lagts i vatten och sedan kokats. Äts alltid med något annat till, en "basrätt" helt enkelt. Ersätter ofta bröd.
Kehrmin (reptdenner) - Torkade remsor av fisk och kött serveras tillsammans med ett mos på krokrot, rödlök och
purpurhjärta. Denna rätt bör alltid vara starkt kryddad, framförallt med purru, lurrin och merhm, men andra kryddor
förekommer.
Kornbröd (människor, dvärgar, gnomer, borcer) - Det vanligaste matbrödet. Det är ganska grovt och halvmörkt, och kan ätas både i form av mindre bullar eller i stora limpor.
Lin-vilkiin - (felver, fellin) - Små fåglar av olika slag, fyllda med en blandning av kryddor (helst kehn och gven), honung och bär. Dessa serveras oftast stekta tillsammans med råa grönsaker.
Matgryta (människor) - Gryta bestående av fisk eller kött (i sällsynta fall både och), lök, ibland hirs, gulrot och en redning av kornmjöl, eller kanske vetemjöl. En av de vanligaste matgrytorna i västra Centuriin.
Men-driniin (felver, fellin) - En större sallad innehållande grönsaker, troligen gulrot, disor, lök och klumprot, majs, nötter av olika slag, samt ost. Serveras med en tjock sås av mjölk, bär och kanske lite honung.
Ninj'benhinen (reptdenner) - Den vanligaste kakan hos reptdennerna, nötkakan. Görs av en deg på malda och hackade nötter, kryddor (gven, ullin och gurs), kärnad mjölk, ägg (om det går att få tag på) och kornmjöl. I sydvästra Centuriin har man börjat göra dessa kakor på vetemjöl, dessa kallas då "veteninj".
Onnshi-blin (alver) - Det vanligaste bröden hos de alviska folken. Ett platt, tunt majsbröd med en klart gyllengul ton. Saknar oftast kryddning.
Rödkorn (borcer) - Ett mustigt, rödaktigt bröd på korn. Ryktas innehålla blod som ingrediens, men eftersom det borciska receptet är hemligt kan ingen veta säkert.
Vinterstek (människor) - En grillad stek på hjort eller svin, fylld med en blandning av kryddor, örter, lök och mumrot. Steken dränks ofta in i vin innan grillningen."
---
Lite förklaringar kanske kan tänkas vara på sin plats;
Mumrot - en rotfrukt. tänk en gyllenbrun blandning mellan en potatis och en rödbeta.
Klumprot - en rotfrukt, typ som en lite mjöligare kålrot.
Krokrot - en rotfrukt till. ungefär som sötpotatis, fast, eh, krokigare.
Sötkvark - ännu en rotfrukt. dock med rätt hyfsade hallucinatoriska effekter, om man tar för mycket (som med muskot).
Tätgröna/grönäpplen - liten buskväxt som får gröna äppelliknande frukter.
Kullenbär - ört med mörkt rödlila bär (ungefär som blåbär, fast större).
Fereg - mörk krydda. har en salmiak/lakritsliknande smak. används främst i bakning.
Krilling - lövträd med nötter (som hasselnötter). trädet krilling finns i olika, eh, "arter" och det finns därmed olika krillingnötter.
Gulrot - morotsliknande grönsak. mycket, mycket vanlig.
Disor - ljusa, eh, räddisliknande grönsaker.
Juvelfrukt (från busken juvelbladan) - en melonliknande liten frukt med klarrött fruktkött.
Purpurhjärta - ätbar ört. man äter både blad och stam. (ungefär som en matig, eh, basilika? fast med en mildare och"rundare" smak...) anses vara lite av en delikatess.
Purru - vit, mycket stark krydda. ungefär som chili.
Lurrin - ljusgul krydda, har en curryliknande smak.
Merhm - rödbrun krydda, har en mustig curryliknande smak.
Kehn - svart, pepprig krydda.
Gven - grå, mild krydda. (vet inte riktigt VAD den kan jämföras med)
Ullin - svartröd krydda, har en kakaoaktig smak. vanlig i bakning.
Gurs - mycket söt krydda, ungefär som vårat råsocker. vanlig i bakning.
(Finns även ytterligare två kryddor som dock inte omnämns här. Nämligen Dink (kolaliknande smak, mörkare än gurs) och Tengin (en stark, illröd och pepprig krydda). Sen finns det en massa annat glofs som inte heller står med just här. Men dessa orkar jag inte räkna upp just nu....)
Så... Vad tycks? Verkar det vettigt eller låter det bara förskräckligt? (Det har mest ett litet infall från min sida, och så kände jag mig så pass generös att jag ville dela med mig...hehe.) Ehm... Funkar det?
(Kan dessutom skryta med att de skumma namnen faktiskt betyder något. hurra... eller något åt det hållet.)
Började skriva lite om vardagen i min kampanjvärld Centuriin (till spelet MYTH, ifall någon är nyfniken). Hamnade då
oförhappandes på folkets matvanor. Nu är jag väl ingen jätteexpert på mat, matvaror och matlagning (bakning har alltid varit
mera min grej), men jag Försökte i varje fall.
Fick så efter mycket plitande fram följande lilla stycke. Detta vill jag nu dela med meg av till er (är jag inte läskigt generös, så
säg? ), som ett litet avbrott i alla diskussioner rörande grundegenskaper och stridsregler och annat sköj....
---
"Vanliga maträtter i Centuriin
Arhak Urvrekh (dvärgar, gnomer) - En mustig rätt bestående av kokt kött, gärna från flera djur, samt mustiga bitar av mumrot och redd med kornmjöl. Smaksätts gärna med seren virkh (rött dvärgiskt öl).
Blodsoppa (borcer) - En halvtjock soppa som består av blod från får och getter, rett med kornmjöl. Kan också innehålla svamp och små bitar av rotfrukter.
Blåskål (bryndin) - En sallad med både frukt, bär och svamp, främst äpplen från tätgrönan, kullenbär och bären från rödbladan och sillingkvisten, samt svarttopp (svamp), blååder (svamp) och gråräffla (svamp). Serveras gärna med en liten sås av mjölk och fruktlikör.
Brugh Rhug (dvärgar å gnomer) - Matig stuvning på olika rotfrukter, främst mumrot, krokrot och ibland även sötkvark (som dock har en något berusande verkan). Stuvningen består av svart flott och kornmjöl.
Casanh'behninen (reptdenner) - En mörk kaka. Degen bakas i längder som sedan snittas innan de kallnat. Degen består av kornmjöl, kärnad mjölk, ägg (om det går att få tag i) samt kryddan fereg (ger kakan dess svarta färg och säregna smak).
Dhol'miaanoth (reptdenner) - En ganska lättsmält röra av nötter, oftast från olika krillingarter, och olika grönsaker, såsom gulrot, lök och disor. Äts oftast till lite matigare kötträtter.
Elilinh (alver) - Grönsaker som ångkokats under en längre tid, särskilt silverlök, klumprot, gulrot och olika växtskott. Blandas oftast med olika nötter.
Gropstek (människor och borcer) - En större fisk eller vilt tas ur och fylls med örter. Sedan läggs denna i en grop ovanpå uppvärmda stenar och steks sedan i marken. En mycket vanlig festrätt som ofta äts med någon form av rotfruktsblandning till.
Gråsoppa (alla) - En mycket utbredd rätt bland Centuriins fattigare skikt. Består av vatten, mjöl (från korn, majs eller hirs) och lök. Kan även utökas med fisk- eller köttbitar, eller lite fler grönsaker.
Gyllenfrukt (bryndin) - En fruktkompott, främst bestående av fruktköttet från juvelbladans frukt, samt äpplen från tätgrönan. Utökas ofta med vita matsvampar. Allt indränks i en tjock sås av honung, likör och olika örter.
Hirsröra (människor, dvärgar, gnomer, alver, bryndin, reptdenner) - Hirs som lagts i vatten och sedan kokats. Äts alltid med något annat till, en "basrätt" helt enkelt. Ersätter ofta bröd.
Kehrmin (reptdenner) - Torkade remsor av fisk och kött serveras tillsammans med ett mos på krokrot, rödlök och
purpurhjärta. Denna rätt bör alltid vara starkt kryddad, framförallt med purru, lurrin och merhm, men andra kryddor
förekommer.
Kornbröd (människor, dvärgar, gnomer, borcer) - Det vanligaste matbrödet. Det är ganska grovt och halvmörkt, och kan ätas både i form av mindre bullar eller i stora limpor.
Lin-vilkiin - (felver, fellin) - Små fåglar av olika slag, fyllda med en blandning av kryddor (helst kehn och gven), honung och bär. Dessa serveras oftast stekta tillsammans med råa grönsaker.
Matgryta (människor) - Gryta bestående av fisk eller kött (i sällsynta fall både och), lök, ibland hirs, gulrot och en redning av kornmjöl, eller kanske vetemjöl. En av de vanligaste matgrytorna i västra Centuriin.
Men-driniin (felver, fellin) - En större sallad innehållande grönsaker, troligen gulrot, disor, lök och klumprot, majs, nötter av olika slag, samt ost. Serveras med en tjock sås av mjölk, bär och kanske lite honung.
Ninj'benhinen (reptdenner) - Den vanligaste kakan hos reptdennerna, nötkakan. Görs av en deg på malda och hackade nötter, kryddor (gven, ullin och gurs), kärnad mjölk, ägg (om det går att få tag på) och kornmjöl. I sydvästra Centuriin har man börjat göra dessa kakor på vetemjöl, dessa kallas då "veteninj".
Onnshi-blin (alver) - Det vanligaste bröden hos de alviska folken. Ett platt, tunt majsbröd med en klart gyllengul ton. Saknar oftast kryddning.
Rödkorn (borcer) - Ett mustigt, rödaktigt bröd på korn. Ryktas innehålla blod som ingrediens, men eftersom det borciska receptet är hemligt kan ingen veta säkert.
Vinterstek (människor) - En grillad stek på hjort eller svin, fylld med en blandning av kryddor, örter, lök och mumrot. Steken dränks ofta in i vin innan grillningen."
---
Lite förklaringar kanske kan tänkas vara på sin plats;
Mumrot - en rotfrukt. tänk en gyllenbrun blandning mellan en potatis och en rödbeta.
Klumprot - en rotfrukt, typ som en lite mjöligare kålrot.
Krokrot - en rotfrukt till. ungefär som sötpotatis, fast, eh, krokigare.
Sötkvark - ännu en rotfrukt. dock med rätt hyfsade hallucinatoriska effekter, om man tar för mycket (som med muskot).
Tätgröna/grönäpplen - liten buskväxt som får gröna äppelliknande frukter.
Kullenbär - ört med mörkt rödlila bär (ungefär som blåbär, fast större).
Fereg - mörk krydda. har en salmiak/lakritsliknande smak. används främst i bakning.
Krilling - lövträd med nötter (som hasselnötter). trädet krilling finns i olika, eh, "arter" och det finns därmed olika krillingnötter.
Gulrot - morotsliknande grönsak. mycket, mycket vanlig.
Disor - ljusa, eh, räddisliknande grönsaker.
Juvelfrukt (från busken juvelbladan) - en melonliknande liten frukt med klarrött fruktkött.
Purpurhjärta - ätbar ört. man äter både blad och stam. (ungefär som en matig, eh, basilika? fast med en mildare och"rundare" smak...) anses vara lite av en delikatess.
Purru - vit, mycket stark krydda. ungefär som chili.
Lurrin - ljusgul krydda, har en curryliknande smak.
Merhm - rödbrun krydda, har en mustig curryliknande smak.
Kehn - svart, pepprig krydda.
Gven - grå, mild krydda. (vet inte riktigt VAD den kan jämföras med)
Ullin - svartröd krydda, har en kakaoaktig smak. vanlig i bakning.
Gurs - mycket söt krydda, ungefär som vårat råsocker. vanlig i bakning.
(Finns även ytterligare två kryddor som dock inte omnämns här. Nämligen Dink (kolaliknande smak, mörkare än gurs) och Tengin (en stark, illröd och pepprig krydda). Sen finns det en massa annat glofs som inte heller står med just här. Men dessa orkar jag inte räkna upp just nu....)
Så... Vad tycks? Verkar det vettigt eller låter det bara förskräckligt? (Det har mest ett litet infall från min sida, och så kände jag mig så pass generös att jag ville dela med mig...hehe.) Ehm... Funkar det?
(Kan dessutom skryta med att de skumma namnen faktiskt betyder något. hurra... eller något åt det hållet.)