Kryddning?

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Ja, varför ska man i en tråd där TS vill vidga sina kryddvyer komma med förslag på kryddor som vidgar vyer? :)
Men iom att vi lever i Sverige skall man då tipsa TS om kryddor som förekommer i svensk matlagning och som TS har nytta av i sitt vardagsliv eller skall man tipsa TS om massa obskyra mongolska och zimbabwianska och taiwanesiska och eritrianska kryddor som TS kanske kommer använda på sin höjd en gång i månaden om ens det om TS basföda består av svensk husmanskost.


Om TS inte har ett behov av massa obskyra kryddor till vardags (vilket gemene man sällan har ) så är det bara onödigt att tipsa om sådana kryddor.
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
Ja, du har tydligt hävdat din åsikt om att nästan alla bara äter kött och potatis och brunsås. Men vi som inte gör det vill också tipsa om att det finns annan mat än det, så vill man bredda sin repertoar finns det mycket gott att hitta.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,081
Location
Ereb Altor
@Dr_Dängrot Alltså, jag lagar nästan aldrig den typen av mat du pratar om. Vår husman hemma är snarare italiensk, amerikansk och mexikansk. Och på helgen äter vi något lite godare som kan vara asiatiskt, eller nån lyxig köttbit. Men svensk husman lagas max 3ggr/månad här. Jag är knappast extrem :)
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
@Dr_Dängrot Alltså, jag lagar nästan aldrig den typen av mat du pratar om. Vår husman hemma är snarare italiensk, amerikansk och mexikansk. Och på helgen äter vi något lite godare som kan vara asiatiskt, eller nån lyxig köttbit. Men svensk husman lagas max 3ggr/månad här. Jag är knappast extrem :)
Och jag har liknande vanor. Och den svenska husman jag äter regelbundet (köttbullar, köttfärsås om den räknas, pyttipanna när nöden kräver) är oftast vegetarisk, och kryddas i stort sett alltid med något mer än de där bas-kryddorna som Dängrot nämner. Eftersom jag har andra kryddor hemma.
 
Last edited:

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Ja, du har tydligt hävdat din åsikt om att nästan alla bara äter kött och potatis och brunsås. Men vi som inte gör det vill också tipsa om att det finns annan mat än det, så vill man bredda sin repertoar finns det mycket gott att hitta.

Hade TS sagt att jag är intresserad av att bredda mitt register med asiatisk eller afrikansk eller sydeuropeisk matlagning vad är bra kryddor att ha i den maten så för allan del .
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
@Dr_Dängrot Alltså, jag lagar nästan aldrig den typen av mat du pratar om. Vår husman hemma är snarare italiensk, amerikansk och mexikansk. Och på helgen äter vi något lite godare som kan vara asiatiskt, eller nån lyxig köttbit. Men svensk husman lagas max 3ggr/månad här. Jag är knappast extrem :)
Forumet är inte representativt för Sverige i sin helhet eller för gemene svensk . Det råder en viss typ av hegemoni här inne som inte är representativ för övriga Sverige.

Tror du att Sven och Sara Svensson fabriksarbetare på fredagen när dom skall grilla tar fram Kobe biff och craftbeer eller tror du att dom tar fram flintastek och Pripps blå ?
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,081
Location
Ereb Altor
Tror du att Sven och Sara Svensson fabriksarbetare på fredagen när dom skall grilla tar fram Kobe biff och craftbeer eller tror du att dom tar fram flintastek och Pripps blå ?
Alltså, man får äta och dricka vad man vill, men jag tycker inte man ska uppmuntra intaget av dåliga råvaror och dålig dryck ;)

Ps. Flintastek är värre än grillkrydda tbh!
 

GVDT

Warrior
Joined
19 Oct 2021
Messages
210
Efter många år i branschen så är min slutsats att man ska låta råvarorna göra jobbet och sen ger man dom en skjuts med enkel kryddning så som salt och peppar och givetvis så behöver man balansera det söta och sura. Stressa inte fram smaker utan låt det ta sin tid...

Min kryddhylla hemma består av kanske 10 kryddor och sen ser jag till att alltid ha 2-3 färska örter, någon citron/Lime och vinäger hemma.

Slutligen, våga använda riktigt smör. =)
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Alltså, man får äta och dricka vad man vill, men jag tycker inte man ska uppmuntra intaget av dåliga råvaror och dålig dryck ;)

Ps. Flintastek är värre än grillkrydda tbh!
Dissa inte flintan det är en svensk sommar staple haha 🤣🤣.

Men som utbildad kock håller jag med dig om att mat självklart blir bättre av bra råvaror och om jag får välja så tar jag waygu eller Kobe alla dar i veckan framför flinta men det är inte så gemene svensk äter . Gemene svensk ställer sig inte och bakar surdegsbröd med sin egna hemmagjorda jästkultur när hen blir sugwn på en macka utan hen köper en limpa för 25,90 på den lokala Ica-butiken .
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,081
Location
Ereb Altor
Dissa inte flintan det är en svensk sommar staple haha 🤣🤣.

Men som utbildad kock håller jag med dig om att mat självklart blir bättre av bra råvaror och om jag får välja så tar jag waygu eller Kobe alla dar i veckan framför flinta men det är inte så gemene svensk äter . Gemene svensk ställer sig inte och bakar surdegsbröd med sin egna hemmagjorda jästkultur när hen blir sugwn på en macka utan hen köper en limpa för 25,90 på den lokala Ica-butiken .
Jo, så är det såklart. Det smygs ner frysta köttbullar i min stekpanna då och då ibland, men jag behöver ingen hjälp med att göra den rätten + makaroner mer intressant. Det är ju mer lättja. Men ska jag utveckla min matlagning så vill jag lära mig nya, intressanta rätter och hantera nya intressanta smaker.

Exempelvis har mitt vinintresse smittat av sig på min matlagning vilket gör att båda har fått ett uppsving. Det kan ju tyckas lite snobbigt att vägra dricka billigt lådvin och vägra flintastek, men jag äter hellre fil & flingor än lägger tid på att försöka få ordning på en flintastek. I synnerhet när jag kan göra något mycket godare av exempelvis högrev eller vanlig fläskkarre. Så det behöver inte vara dyrt heller.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Pst, man kan köpa både surdegsbröd och craftbeer på Coop. Det är svenne nu :)
Nu när du nämner det så har jag sett den förhatliga craftbeer:en göra sitt intåg bland 3,5orna på ölhyllan på Coop.

Dängrot tittar mot skyn med en tår i ögonen och konstaterar att the days of old has come to pass 🤣🤣
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,421
Forumet är inte representativt för Sverige i sin helhet eller för gemene svensk . Det råder en viss typ av hegemoni här inne som inte är representativ för övriga Sverige.
Nej, och vem skriver du på forumet för? Forumets medlemmar som sticker ut? Eller den bredda svenska massan som inte läser forumet?
 

Anthrox

Tunnelseende bybo av oanade proportioner.
Joined
8 Jun 2017
Messages
4,365
Jag tänker av uppenbara skäl inte läsa tråden, utöver originalinlägget.

Men, bra råvaror, 40%-ig grädde, smör (inte margarin), Herbamare örtsalt är i princip allt som behövs för att laga god mat. Sen är jag väldigt svag för dragon också.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,081
Location
Ereb Altor
Men, bra råvaror, 40%-ig grädde, smör (inte margarin), Herbamare örtsalt är i princip allt som behövs för att laga god mat. Sen är jag väldigt svag för dragon också.
En hädare till! Örtsalt!?!?! Men 3 av 4 är godkänt ändå.

;)
 
Top