Nekromanti Människan år 2059

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: Datoranvändare anno 2059

Först och främst så är det lite luddigt vad en dator egentligen är. Datorer enligt våran nutida definition "PC" är rätt så ovanliga, både stationära och bärbara sådana. De som väl har en sådan använder dem professionellt. Annars har man inte riktigt nytta av dem.

Till mer vanliga saker som spel, shopping, chat, e-mail, informationssökning så finns det har man andra saker till sitt förfogande. Som t.ex. mobiltelefonen. Förutom att man kan ringa med den (ibland med visuella inslag på en skärm) så kan man surfa på kolla nyheter, slå i uppslagsverk och säkert även koppla in en VR-enhet, TV eller skärm av något slag och på så sätt se film eller spela, med deras mått mätt, enklare spel. Men givetvis så kostar det ju om man ska ha alla dessa finesser.

Förutom mobilen så har man även TVn som ofta är kopplad till hemterminalen. Den kan man använda till det mesta som man kan tänkas sej använda en PC till. Och handdatorer, som är mycket portabla men mindre kraftfulla. Eh, du borde kan läsa det här inlägget.

Medelsvensson är nog egentligen riktigt kass på datorer. Dock så är allt väldigt user-friendly och idiotsäkert, t.ex. så kan man oftast bara säga till datorn vad man vill få gjort, och så tolkar datorn det och gör användaren till nöjes. Så Herr Svensson kan ändå, trots sina bristande datorkunskaper, göra allt som han kan tänkas vilja göra, som t.ex. kontoöverföringar, shopping, spela spel, kommunikation, musik, filmer, informationssökning och allt sånt där som "vanligt" folk gör på fritiden.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Människan år 2059 [ändrad]

Men behöver verkligen just dessa operationer vara så dyra?

Nej, det behöver de inte. Vi ska inte gräva ner oss i ämnet för mycket. Det är en detalj, trots allt. Personligen tror jag dock, om folk har valet att operera eller sätta i en lins de nästan aldrig behöver ta ur, så sätter de i en lins. Även om den till och med skulle vara lite dyrare. Av någon anledning undviker människor att låta andra skära i dem :gremwink:

Och med snabbheten i ett "abstrakt Internet" antar jag att du menar att all form av "fysisk" inverkan som t.ex. perception kopplas bort, och det enda som begränsar hastigheten är just hjärnans "hastighet".

Nej, jag syftade faktiskt inte direkt på det. Vill man kontrollera sin dator med hjärnan så är förstås den abstrakta modellen den bästa, men jag menade faktiskt att den abstrakta använder fysik inverkan. Som sagt, tänk dig Majority Report. Där har Cruise en holografisk "vägg", som det flimrar upp bilder på. Genom att använda nästan hela kroppen kan han mycket snabbt slänga bort bilder, flytta runt dem, ta tag i en för att se mer om den, etc. Hade man gjort samma sak i en virtuell värld hade man varit tvungen att sträcka sig fram, "ta tag" i en bild, flytta den någonstans, släppa, etc. Med den abstrakta metoden behöver man bara göra några knyck med handen, gärna förstärkt av tankesignaler från ex. dermatroder (då kan man göra ännu fler saker samtidigt).

Den abstrakta principen bygger på den virtuella. Men det stora problemet med den virtuella är att den försöker efterlikna verkligheten. Det innebär att man måste göra allt på mycket snarlika sätt som i verkligheten. Om man ex. skall läsa och redigera ett antal dokument i en virtuell värld låter man dem kanske ligga på ett skrivbord, och genom att peka på ett ställa och tala in så kan man redigera dem. I den abstrakta modellen ser man en svävande kub framför sig, som man kan vrida på med små knyck med handen. På varje sida av kuben finns ett dokument, och när man vrider så zoomas man automatiskt in på dokumentet. Sedan kan man med hjälp av tanken markera ett textparti, radera det med ett knyck med handen, samtidigt som andra handen öppnar ett nytt stycke text, och där kan man tala in en annan text (eller tänka, om man har bra cybertech).

Det är svårt att beskriva. Man kan tänka sig en vanlig värld (en virtuell). Tänk dig en uppgift du ska göra (ex. programmera). Skala bort _allt_ i världen som inte är intressant för den uppgiften. Skala bort allt "ögongodis". Färger finns inte kvar för att det är vackert, utan för att de har olika betydelser för användaren (ex. markerar blå ett objekt som håller på att redigeras). Samtidigt så hoppar man över idiotin i den virtuella världen att allt ska vara i 3D. Vill man skriva något i en kommandotolk så måste man inte använda en virtuell penna och ett virtuell anteckningsblock, istället gör man en knyck med vänster tumme och en liten kommandopanel dyker upp i synfältet. Den abstrakta modellen är den perfekta fusionen av den informativa och virtuella modellen. *flummar på*

Och så angående open-source.

Japp, open-source är bra idag. Jag skulle säga att utvecklingen inom open-soruce avstannade. Läget mellan gratis program och betalprogram stabiliserades. Många professionella programmerare insåg de behövde pengar, eller tjänster, för att kunna överleva i den knivskarpa konkurrensen. Samtidigt bekämpade företagen open-soruce på alla möjliga och omöjliga sätt.

När vi talar om hacking och liknande aktiviteter är kraven på mjukvaran så enormt stort att pengar måste bli en del av spelet. Open-source-utvecklarna tvingades ta betalt i tjänster eller pengar, och företagen tvingades göra mycket bättre programvara för att överleva.

Summa summarum. I den bittra världen som Neotech är höll det inte i längden att utveckla riktigt bra programvara gratis. Precis som det inte höll att utveckla halvtaskiga program och ta betalt för det (Microsoft någon?). Hackervärlden är en mycket hård tillvaro, man kan inte sätta sig ner och lägga månader på att programmera en isbrytare bara för att sedan ge bort den till sina konkurrenter.

Enligt N2-reglerna...

Tyvärr tycker jag att reglerna är alldeles för generaliserande och grovmaskiga. Jag håller dock med om att majoriteten av freewaren är ganska usel, när det gäller hackerverktyg i Neotech. Dessa programmen skrivs av folk som inte blivit tillräckligt duktiga för att (vare sig de vill eller inte) tvingas in i den brutala hackereliten, där det gäller att vinna eller försvinna.

/RipperDoc - reserveration för förvirring..
 

swazze

Swordsman
Joined
20 Mar 2002
Messages
537
Location
Lund
Linser för all del men man kan inte göra konkava linser så har man för lång eller för kort ögonglob(ett av de vanligaste synfelen, har inte riktigt rätt på vilket det är men strunt samma) så måste måste man ha glasögon(idag) och 2059 skulle man då också kunna byta ut ögat.
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: Människan år 2059 [ändrad]

"Som sagt, tänk dig Majority Report."

Jag har inte sett Minority Report. Men jag tror dock att jag förstår vad du menar nu.

" [...] man kan inte sätta sig ner och lägga månader på att programmera en isbrytare bara för att sedan ge bort den till sina konkurrenter.

Konkurenter? Så, nätet har blivit ett sorts slagfält? Har alla hackers blivit crackers, som dessutom försörjer sej helt på det? Eller? Alltså, finns inga vanliga hackers, typ utvecklare, som på sin fritid gärn bygger vidare på sitt favorit projekt, kanske ett open-source OS? Ungefär på det samma sätt som Linux utvecklas idag alltså.

Att open-source finns i betydligt mindre utsträckning än idag kan jag smälta, men att de näst intill inte finns alls. Nja. Låter lite extremt tycker jag.

Föresten. Vad för teknik avänder sej datorer av egentligen? Typ processor. Fortfarande våra transistorbaserade, fast i nanoformat, eller är de organiska eller kanske rent av optiska? Att gå över till optiken och lämna de "slöa" elektronerna verkar inte vara så långt i framtiden faktiskt av vad jag hört i alla fall. Någon påstod t.o.m. att de, eller åtmistone en hybrid, en elektro-optisk processor, ska finnas tillgängliga för hemmet inom fem till tio år. Optisk, eller kanske snarare holografisk lagringsmedia används ju redan i Neotech, åtminstone holoskivor. Även om jag tycker att de kanske rymmer aningen lite. Men det är väl som med överföringshastighetern över internet. De påstås ju vara på ett fåtal MB per sekund vilket är verklighet redan idag. Men då hardware skrevs så var ju hastigheterna avsevärt lägre så det är ju förståeligt att man tyckte att det som skrevs då var rimligt.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: De som ligger i ett limbo då?

De idrottare som är inte alltför kända utåt men något av en hjälte/ett lag med hjältar på hemmaplan, finns de eller har de ingen framtid alls?

Så länge idrotten drivs kommersiellt så är kraven höga på att idrottarna skall vara populära. Detta är ofta men inte alltid synonymt med skickliga. Givetvis kan man vara känd i en mindre sfär och klara sig där. Ex. kan man i SFS leva relativt gott som professionell spelare i den exotiska sporten bandy. Dessa lokala ligor ger mindre betalt, mycket mindre status, men är lite tryggare.

Om vi talar om amatöridrottare så är det de själva som i huvudsak betalar sin sport. De betalar alltså istället för att tjäna pengar. Det är dock mycket vanligt att amatöridrotten sponsras, av främst företagen. Att hålla igång en liten innebandyliga och skaffa utrustning kostar en spottstyver för företaget men håller de anställda ovanligt nöjda. Men på den här nivån har inte tävlan eller skicklighet så mycket med saken att göra, eftersom man inte kan ta sig någonstans. Men det är trots allt från dessa lager som elitidrottarna rekryteras.

Ungdomsverksamheten är inte främst något som staten betalar för att ge ungdomar en sysselsättning, utan ett sätt för arbetsgivare att knyta hela den anställdes familj närmre företaget. Alltså sponsrar företagen även här friskt ungdomsidrotterna, och det är inte så sällan som de är mycket frikostiga. Gratis hockeyutrustning och fria träningstider är inget ovanligt.

Så sporten i allmänhet har förändrats. Den har tydligare delats upp i amatörer och proffs. Amatörer sysslar med idrotten av en mängd skäl, exempelvis gemenskap, hälsa och illusioner om att göra karriär. Proffsidrotten drivs enbart och fullständigt av kommersiella krafter (även om de enskilda idrottarna förstås kan ha egna motiv). I dagens idrott finns det oftast olika tävlingsarrangemang på alla olika nivåer, så att man redan som nybörjare kan tävla och ta sig ända upp till toppen. I Neotech är det ett kraftigt gap mellan amatöridrott och professionell idrott. Inga amatörer lägger ner så mycket tid på idrotten att de skulle kunna tävla i större tävlingar, om de inte vet att de kan tjäna pengar på det, och vips så är de proffsidrottare. Det finns alltså väldigt få världsmästare i olika idrotter som inte tävlar professionellt.

Sport ses bäst på TV, enligt de flesta, men det beror mycket på att sporterna blivit såpass specialiserade mot TV:n. Vissa sporter har till och med blivit av med tidigare viktigare moment, för att de inte gör sig bra på TV. Men det finns fortfarande kvar en mängd sporter som drar stor publik "live".

/RipperDoc
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Människan år 2059 [ändrad]

Vi börjar bli väldans detaljerade nu :gremsmile: Så jag reserverar mig för, öhm, detaljfel.

Konkurenter? Så, nätet har blivit ett sorts slagfält?

Tja, det går inte att generalisera. Olika typer av mjukvara har olika stor andel open-source. "Enkla" program som kontorsapplikationer, olika typer av browsers och liknande är nästan alltid open-source. Ajöss dyra Office-paket. Å andra sidan är heta program som isbrytare mycket sällan gratis. Detta beror som jag tidigare sade på att bra isbrytare är oerhört eftertraktade, och själva innehavandet av sådana program är ett vapen. Så på "programmeringsfrontlinjen" är det ett krig, ja.
Att de inte är open-source betyder dock inte att programmen säljs för pengar. De flesta programmen är faktiskt program som erhålls genom rätt kontakter. De mäktigaste hackernätverken vakar som hökar över dessa program, eftersom innehavandet (och skapandet) av de bästa hackerverktygen renderar en oerhörd status (och välgång, hoppas många).

Andra program, som av naturliga skäl inte kan utvecklas såpass mycket (ex. kontorsapplikationer) kan man knappt ta betalt för. En annan variant kan också vara att basutförandet av ett program är helt gratis, men att företag kan sälja specialiseringar av programmet för pengar (oftast är det bara företag som är intresserade av specialiseringarna).

Alltså, finns inga vanliga hackers, typ utvecklare, som på sin fritid gärn bygger vidare på sitt favorit projekt, kanske ett open-source OS?

Jo, men handlar det om "het" programvara så skulle de bara släppa det gratis som "smakprov", inget annat.

Som jag sade, programmen är mycket mer moduluppbyggda i Neotech. Man startar med ett (ofta gratis) basprogram, som sedan specialseras för varje situation. Dessa specialiseringar görs antingen av företag och säljs till företag, eller så görs de av hackergrupper, som vidarebefodrar specialiseringarna som de behagar. Ibland gratis, men oftast i utbyte mot tjänster. Det råder inget "ideologiskt" problem i det. Hackerna håller ofta hårt på just open-source-ideologin, men de anser att de har sin fulla rätt att byta programmen mot andras tjänster.

Att open-source finns i betydligt mindre utsträckning än idag kan jag smälta, men att de näst intill inte finns alls. Nja. Låter lite extremt tycker jag.

Du måste ha misstolkat mig. Jag har försökt förtydliga mer ovan, men när det gäller programvara i sin helhet är säkert 50% av programmen open-soruce (en mkt bra utveckling jämfört med idag isf). När det gäller het programvara, ex. isbrytare eller kodknäckare är andelen open-soruce 5%, och det är den sämsta 5%.

Vad för teknik avänder sej datorer av egentligen?

Nu börjar det bli mycket svårt (och onödigt) att sia. Finns det kvantdatorer år 2059? Det borde åtminstone finnas ett alternativ till transistorerna, med tanke på dagens utveckling.Jag har för mig att optiska system har nämnts i Neotech 1. Men i det här fallet är det nästan bäst att som spelledare svänga sig med Star Trek-termer. Alltså, strunta i dagens teknologi. Hitta på lagom krångliga ord med viss verklighetsförankring och säg att det är 2059:s datorteknologi.

Klippt från senaste Old Tom's Computer Week Magazine (utgiven av Network 43:s tidingsförlag Split Inc)

Senaste däcket från IDC-Fujiyama, TFZ-39cV CyberRoamer, bygger på en kvantoptisk hybridhuvudprocessor, en semiorganisk slavprocessor och hela 16 tredimensionella laserminnen. Det finns totalt 14 in- och utgångar, varav 3 MEC, 4 SCUT/Optiflexcomcos och andra diverse multikontakter. De har hastigheter på mellan 12 och 18 gigaCRiCs. Den virtuella emuleringsbarriären är på 48 tera3TEX och inputen klarar över 2200 fps3 (tredimensionella frames per second).

Och ett tips. Hoppa över "megabyte", "megahertz", "megabits", "megaflopps" och allt vad det är. Det är inte relevant att kunna jämföra dagens prestandamått med Neotechs. Hitta på en massa nya förkortningar istället!

/RipperDoc
 

Baron Marak

Swordsman
Joined
6 May 2001
Messages
521
Location
Piteå
Re: De som ligger i ett limbo då?

Så vilka sporter ligger folk varmt om hjärtat då?
Vad är populärt bland de som spelar på amatörnivå? De som far ut med grabbarna och lirar lite, bastar och tar sen en öl?
Vilken sport innehåller flest proffesionella spelare? Som jag tycker det verkar så är lagidrotter inte så värst framgångsrika då det är individer som ägnas mest uppmärksamhet och det gäller att styla så mycket som möjligt.

Golf är väl relativt utdött som sport och spelas bara av de exentriska miljardärerna (ungefär 50% av alla RP's)?

Hur lång livslängd har medelproffset? När blir han totalt slutkörd?
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: De som ligger i ett limbo då?

Okej. En liten listning av idrotter alltså:

Populära idrotter hos amatörer
Alla lagsporter, i synnerhet:
* Fotboll
* Innebandy
* Baseball (och varianten softball)

Populära idrotter hos proffsen (och då även publiken)
Främst individuella sporter, i synnerhet:
* Boxning
* Kampsport
* Motorsport
* Hockey
* Extremsporter

Friidrotten har också mycket hög status, men svikande popularitet. Lyxsporter är ju de sporter som definieras som ovanliga och dyra. Av någon anledning är friidrott numer en lyxssport, men inte golf. Förmodligen även skytte och de "finare" varianterna av kampsport.

Givetvis finns det kraftiga lokala skillnader, det här är bara lite riktlinjer.

Hur lång livslängd har medelproffset? När blir han totalt slutkörd?

Nu vet jag inte om du menar verklig livslängd, alltså innan man dör, eller "livslängd" som proffs inom sporten. Inom sporten så är väl livslängden mellan ett halvår och kanske fem år, beroende på sport. Inom extremsporterna (där man kanske skall tala om verklig livslängd istället) så kan det väl variera mellan ett par veckor och något år. Typ.

/RipperDoc
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: Människan år 2059 [ändrad]

"Jo, men handlar det om "het" programvara så skulle de bara släppa det gratis som "smakprov", inget annat."

Generellt sett kanske. Annars så är det ju något som beror rätt mycket på individen. Omöjligt borde det ju inte vara menar jag, om än "onödigt" (det är ju faktiskt lika onödigt att göra det i dag som i framtiden, och endå gör folk det).

"Du måste ha misstolkat mig. Jag har försökt förtydliga mer ovan, men när det gäller programvara i sin helhet är säkert 50% av programmen open-soruce [...] "

Ja, det var ju några saker som uppenbarligen förvirrade mej lite, som t.ex:

"Samtidigt bekämpade företagen open-soruce på alla möjliga och omöjliga sätt."

"Open-source-utvecklarna tvingades ta betalt i tjänster eller pengar, och företagen tvingades göra mycket bättre programvara för att överleva."

"I den bittra världen som Neotech är höll det inte i längden att utveckla riktigt bra programvara gratis. "

"Hackervärlden är en mycket hård tillvaro, man kan inte sätta sig ner och lägga månader på att programmera en isbrytare bara för att sedan ge bort den till sina konkurrenter."


Men jag tror att jag förstår nu i alla fall.

"Nu börjar det bli mycket svårt (och onödigt) att sia."

Onödigt? Svårt kanske, men inget är onödigt skulle jag vilja påstå. Anledningen att jag frågade var att jag måste veta det till ett änventyr jag håller på att skriva.

Nåja. Nu har jag dock fått reda på allt jag kan tänkas behöva veta om åtminstone datorer och internet i Neotech. Tack så väldigt mycket för att du tagit dej tid för att beerätta om dina tankar!
 
Top