Missfärgad färskpasta

Marrik den allvetande

Spelsnackande Vapenbroder
Joined
2 Oct 2017
Messages
209
Jag gjorde pasta för en vecka sedan och har förvarat i en lufttät burk med lock i kylskåp. Nu har den blivit alldeles missfärgad. Den luktar ingenting annat än ägg och mjöl och konsistensen är som den bör.

Jag lever alltid efter smaka/lukta/titta-principen, men jag är alltid skeptisk när jag inte vet vad det är som orsakat en förändring i mat.

Vad har hänt med min pasta?
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,636
Location
Ludvika
På vilket sätt är den missfärgad? Eftersom du haft ägg i misstänker jag att det finns lite saker som kan oxidera och därför ändra färg lite.
 

Marrik den allvetande

Spelsnackande Vapenbroder
Joined
2 Oct 2017
Messages
209
På vilket sätt är den missfärgad? Eftersom du haft ägg i misstänker jag att det finns lite saker som kan oxidera och därför ändra färg lite.
Den har blivit mörkare och har små svarta prickar (tänk vaniljfrön i vaniljsocker) lite varstans. Skulle förstås kunna vara oxidering; jag är mest fundersam eftersom jag inte sett den typen förr.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,636
Location
Ludvika
Den har blivit mörkare och har små svarta prickar (tänk vaniljfrön i vaniljsocker) lite varstans. Skulle förstås kunna vara oxidering; jag är mest fundersam eftersom jag inte sett den typen förr.
Okey. Det var mer extremt än vad jag tänkte först. Jag tänkte att det var fläckar som var mer orangea än andra eller så.

En googling på "fresh pasta dough black spots" visar att det inte är särskilt ovanligt med just pastadeg med ägg i, och kan uppstå redan efter ett par dagar i kylen. Somliga verkade anse att det antagligen inte var någon fara, men ingen verkade veta säkert vad det beror på eller om det var okej.

Själv skulle jag nog vara lite skeptisk med att spara något gjort på rått ägg i kylen så pass länge som en vecka. Så personligen hade jag nog slängt den degen.
 

Marrik den allvetande

Spelsnackande Vapenbroder
Joined
2 Oct 2017
Messages
209
Okey. Det var mer extremt än vad jag tänkte först. Jag tänkte att det var fläckar som var mer orangea än andra eller så.

En googling på "fresh pasta dough black spots" visar att det inte är särskilt ovanligt med just pastadeg med ägg i, och kan uppstå redan efter ett par dagar i kylen. Somliga verkade anse att det antagligen inte var någon fara, men ingen verkade veta säkert vad det beror på eller om det var okej.

Själv skulle jag nog vara lite skeptisk med att spara något gjort på rått ägg i kylen så pass länge som en vecka. Så personligen hade jag nog slängt den degen.
Då kör jag på det! Jag åt enbart mat jag tagit i butikers soptunnor under ett par år, så jag är otroligt generös med vad jag räknar som "ätbart". Tack för bidraget, likväl.
 
Top