Dewil
Skrivbordsgeneral
Re: Skillnader [TILL ALLA KUNNIGA]
Jag har surfat runt lite och kommit fram till följande:
- Mjöd görs på vatten, honung, jäst och eventuella kryddor och är därmed närmast att betrakta som ett fruktvin. Mjöd finns i diverse varianter, med olika sötma, med eller utan kolsyra och med eller utan kryddor. Alkoholstyrkan varierar mellan 7 och 14 procent (dvs som för vin), men kan spädas till lägre alkoholhalt.
- Mjöd kan även bryggas delvis på malt, vilket alltså vore samma sak som ett öl som är delvis bryggt på honung.
- Om man gör ett torrt, kolsyrat mjöd smaksatt med humle, så antar jag att det skulle smaka väldigt öl-likt. Men å andra sidan finns det ju torra, kolsyrade cidrar som är väldigt öl-lika. (Notera att den svenska cidern av i dag är samma smörja som kallades alkoläsk i mitten av 1990-talet. Det ovanstående gäller äkta cider.)
Kort sagt: mjöd är en egen dryckesfamilj, med honung som huvudingrediens och med gemensamma beröringspunkter med såväl fruktvin som öl.
Dewil
Jag har surfat runt lite och kommit fram till följande:
- Mjöd görs på vatten, honung, jäst och eventuella kryddor och är därmed närmast att betrakta som ett fruktvin. Mjöd finns i diverse varianter, med olika sötma, med eller utan kolsyra och med eller utan kryddor. Alkoholstyrkan varierar mellan 7 och 14 procent (dvs som för vin), men kan spädas till lägre alkoholhalt.
- Mjöd kan även bryggas delvis på malt, vilket alltså vore samma sak som ett öl som är delvis bryggt på honung.
- Om man gör ett torrt, kolsyrat mjöd smaksatt med humle, så antar jag att det skulle smaka väldigt öl-likt. Men å andra sidan finns det ju torra, kolsyrade cidrar som är väldigt öl-lika. (Notera att den svenska cidern av i dag är samma smörja som kallades alkoläsk i mitten av 1990-talet. Det ovanstående gäller äkta cider.)
Kort sagt: mjöd är en egen dryckesfamilj, med honung som huvudingrediens och med gemensamma beröringspunkter med såväl fruktvin som öl.
Dewil