Nekromanti Noir - beslutsvånda

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Meningslös spekulation (OT)

Way back så sysslade helst inte doktorer med sådant där otäct som att röra vid patienterna; bland annat drogs inte tänder ut av doktorer, utan av annat löst folk som i bästa fall hade en praktiskt träning och i värsta fall en tång. Det dröjde ett tag innan tandisar riktigt räknades som läkare.

Vårdyrken var av många anledningar länge ett otränat eller praktiskt tränat kvinnoyrke eller i många fall snarare ett kall som inte heller hade med traditionella akademiska institutioner att göra.

Sådana här grejer spelar större roll än man tror; de skapar omedvetna idéer hos folk som ska planera saker och ting.

Erik
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,157
Location
Umeå
Re: Medicin [helt OT]

En läkare pluggar 11 terminer + 18 månader allmän tjänstgöring + specialist utbildning. Har dessutom ingen omvårdnadsutbildning.

Tandläkare läser i 5 år + praktik och kan inte mycket utanför munnen.

Sjukgymnaster läser 3 år, med främst anatomi och fysiologi och ligger på sätt och vis närmare läkare än sjuksköterskor utbildningsmässigt. De är inriktade mot rörelseapparaten (leder, muskler och grejer) och rehabilitering.

Sjuksköterskor läser 3 år + ev spec. utbildning. Väldigt lite medicin utan i princip bara omvårdnad. En sjuksköterska blir inte på något vis "liknande" en läkare, utan har helt annat ansvarsområde (och utbildning).

Forskning inom medicin, odontologi, rehabilitering och omvårdnad har helt olika inriktning eftersom yrkena är helt olika. Och det är till stor del därför man skiljer på dem inom universitets världen.

Medicinsk forskning ligger generellt närmare biologisk och kemisk än forskning inom omvårdnad, och omvårdnad kan ligga närmare psykologi och sociologi än den medicinska. Rehabilitering har delar av både omvårdnad och medicin.

- Zire, mha fru (sjuksköterska, som inte vill bli förväxlad med läkare)
 
Top