Nekromanti Nordisk Mytologi

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Jag har sedan jag var liten pojk, då jag genom fröken i första klass först kom i kontakt med nordisk mytologi, intresserat mig för folklore, mytologier, fantasy osv.
Mer och mer på äldre dagar har jag blivit hungrig på mer än bara grunden. Så jag vill skapa en tråd för alla som vill överösa varandra med tips om olika hemsidor och böcker, för just nordisk mytologi.

Om sanningen ska fram har jag bara läst en bok i ämnet på äldre dagar.
Asa-Tors hammare (Gudar och jättar i tro och tadition) av EBBE SCHÖN .

Den bästa hemsida jag sett om ämnet är:
Ginnungagap - mycket välgjord hemsida med generell fakta om det mesta som rör den nordiska mytologin.
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,395
Location
Helsingborg
Tja, lite snabbt kan jag säga att Ebbe Schön inte skrivit bara en bok. Han har skrivit massvis med böcker. Det är bara att låna dem på biblioteket. Har läst en utav dem som var ungefär som ett uppslagsverk. Rätt rolig läsning, faktiskt. :gremsmile: Synd att jag inte är en sådan som får äventyrsuppslag av läsning.

/Han som läst en del svensk folkloristik
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Senaste inskaffandet var "Vikingarnas språk" av Rune Palm, en stadig tegelsten som tar upp runor, fornnordiska med ordlista och grammatik och mängder med beskrivningar av kenningar från den nordiska mytologin. Riktigt mumsig.

ISBN: 91-1-301086-7
 

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Jo, det är riktigt intressanta prylar, och Ebbe Schön häver sig rätt bra med pennan i hand. Saken är en att jag just lånade Asa-Tors hammare på bibblan.
Nåväl, jag ska väl försöka att köpa en massa böcker om det, jag har en löjlig idé om att ALLA böcker jag tycker är bra, de måste jag också äga själv. :gremsmirk:

För de som kanske inte har så mycket koll på bokhandel visar jag: bokus.se - de har det mesta, om inte allt kanske? De har väldigt, väldigt mycket i alla fall. Jag har aldrig upptäckt efter en bok i någon genre som de inte haft... Där går att söka på både författare och boktitel, priserna är inte överdrivna heller.
 

Dansson

Veteran
Joined
4 Jul 2004
Messages
166
Location
Vålberg, Värmlands län
Sånt ät definitivt intressant. Allt som är gammalt är tufft... :gremlaugh: ... eller...

Några böcker jag kan rekommendera i ämnet:

Åke Hultkrantz - Vem är vem i nordisk mytologi ISBN 91-518-3649-1

H R Ellis Davidson - Nordens gudar och myter ISBN 91-7263-170-8

Lars Magnar Enoksen - Fornnordisk mytologi ISBN 91-85057-24-X

Lars Magnar Enoksen - Runor ISBN 91-89442-55-5

... I said and raised the hammer, calling to Odin for a sign... :gremtongue:
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,663
Location
En mälarö
Lars Magnar Enokson nämdes men inte hans bok "Vikingarnas stridskonst" (ISBN 9185057320). Den innehåller, trots titeln, inte bara information om vikingatida krigskonst utan även en hel del annat matnyttigt om perioden. En grej som jag gillade med boken var att den lade nästan lika mycket vikt vid myter som vid fakta men var mycket noga med att hålla isär de två. Så här beskrivs den på bokus hemsida:

"De nordiska vikingarna är kända världen över för sina långväga färder i öst- och västerled, liksom deras erövringar i Gårdarike och på de brittiska öarna. Men det är kanske inte lika känt att samma vikingar också var specialiserade på kampidrotter och sinsemellan hade en rad uttalade stridsideal. Lars Magnar Enoksens nya bok är den första samlade överblicken över nordbornas stridsfärdigheter. Han har ägnat femton år åt att undersöka historiska källor och ger här en pedagogisk vägledning till en viktig del i våra förfäders kultur.

Vikingarnas stridskonst är en intressant inblick i hur de vikingatida nordborna tränade upp sina stridsfärdigheter, med särskild tonvikt på den enskilde krigarens närstridskunskaper i kamp såväl med som utan vapen. En framträdande plats ges åt de olika kampidrotter som vikingarna utövade, till exempel glimabrottning och holmgång. Boken innehåller också initierade skildringar av hur dåtidens krigarsamhälle var uppbyggt, hur stridsövningarna gick till och hur vikingarnas krigarreligion såg ut. Här finns avgörande slag beskrivna, som det mytomspunna Bråvallaslaget och sjöstriden vid Svolder.

I Vikingarnas stridskonst varvas längre och kortare citat ur högklassiga historiska källskrifter med noggranna analyser av de delar av textinnehållet som berör vikingarnas kampmetoder. Författaren hämtar information och historiska fakta från samtida skildringar - Heimskringla, Eddadiktningar, skaldekväden, runstenstexter - allt nyöversatt speciellt för den här boken. Som vägledning för läsaren inleds boken med en grundlig genomgång av samtliga källskrifters ursprung."

Odin I await thee, Your'e true son am I
I hail you now as I die
I pledge you my sword and to no man I kneel
Ours is the kingdom of steel


/Anders
 

Quan'talis

Swashbuckler
Joined
14 Jun 2001
Messages
2,235
Location
Utlandet
Den poetiska Eddan och Den prosaiska Eddan (eller Snorres Edda ) är väl fortfarande de källor som de flesta moderna verk hämtar information från. Båda två finns i flera översättningar, varav en av Åke Ohlmarks, så fantasyläsare borde känna sig hemma.

De isländska sagorna är väl egentligen inte mytologi alls, men de är nordiska i alla fall, och hälften rätt är ju inte så illa. Egil Skallagrimssons saga och Njals saga har jag något vagt minne av att ha läst, och jag verkar inte ha tagit någon varaktig skada.
 

Ymir

Blivande Stockholmshipster
Joined
18 May 2000
Messages
11,318
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
...det bästa (nåja :gremsmirk:) av Lars Magnar Enoksen är annars hans indieserie 'Nattens drottning', utgiven på privat förlag (den finns i minst tre ex på Malmö stadsbibliotek och kan beställas därifrån). Den är väl inte omedelbart relaterad åt viking-hållet, även om seriens skurk, en cyklopisk sexsektledare 'har förknippats med Oden'. Hela poängen är dock scenen där hjälten bankar en av skurkarnas huvud i en runsten inmurad i Uppsala Domkyrka, yttrande onelinern: "Smaka på ditt kulturarv, hallick!". :gremsmirk:

Intressant läsning av samme författare är annars 'Odens korpar', en vikingaroman i så stor utsträckning som möjligt skriven utan låneord som tillkommit i det svenska språket efter 1400-talet.

- Ymir, hade Enoksen som lärare i serieteckning en gång i tiden...
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,663
Location
En mälarö
Om skönlitteratur platsar så är klassikern "Trägudars land" av Jan Fridegård ett självklart val. En annan bra bok som utspelas på vikingatiden är "Slavar för särkland" av Artur Lundkvist.

/Anders
 

Gordeg

Hero
Joined
22 Jul 2004
Messages
1,796
Location
Västervik
Om skönlitteratur platsar så är klassikern "Trägudars land" av Jan Fridegård ett självklart val.
Absolut. Lite coolt att Fridegård aldrig använder termen "viking" i romanerna, istället används termer som kämpe och träl.

Gordeg
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,663
Location
En mälarö
Lite coolt att Fridegård aldrig använder termen "viking" i romanerna
Håller med. Han var väl påläst nog att veta att ordet viking såsom vi använder det idag är ett 1800-talspåfund.

/Anders
 

neowyn

Swordsman
Joined
19 Sep 2003
Messages
637
Location
Stockholm
lite fler böcker

Då skall vi se...
Jag har några böcker i hyllan som inte redan är nämda tror jga, nämligen:
Lejonet, draken och korset
Vikingarna hemma och i härnad
Nordiska kungasagor 1, 2 och 3
Fornnordiskt lexikon
Vikinga historier (från klassiker förlaget)

Och så naturligt vis Rödeorm och Sveakampen
 

ro83rt

Swordsman
Joined
24 Sep 2001
Messages
646
Location
Vallentuna
Den bok som används av instutitionen för religionshistoria i vår kurs om forntida religioner (som är anpassad för lärare) är "Nordisk hedendom" av Folke Ström. Jag har dock inte hunnit läsa den ännu så jag kan inte ge något omdöme. Kostar bara runt en hundring på Bokus.
 

Jaggernaut

Hero
Joined
6 Aug 2003
Messages
941
Re: Nordisk Mytologi [OT]

Nåväl, jag ska väl försöka att köpa en massa böcker om det, jag har en löjlig idé om att ALLA böcker jag tycker är bra, de måste jag också äga själv.

Den idén är du inte ensam om :gremtongue: Blir lite dyrt i längden men det får man ta. Mer problematiskt är var man ska få plats med allt.

/Jaggernaut - ot:ar igen... usch och fy!
 
Top