Re: Humma
"'Man har i många studier kunnat visa att ansenlig konsumtion av våldprogram på TV är relaterad till aggressionsbenägenhet." (a.a., s. 203) [snippeti] "Enligt undersökningarna ökar alltså konsumtion av våldsamma program aggressiviteten. Man ska emellertid inte tro att massmedierna skulle vara det enda eller ens de huvudsakliga upphovsfaktorerna till våld." (a.a., s. 204)'
Vilka är "man"? Så här luddiga påståenden ska inte förekomma i en seriös avhandling. Jag hoppas verkligen att detta påstående är underbyggt av diverse hänvisningar till dessa undersökningar, annars tänker jag betrakta den här boken som ungefär lika trovärdig som "De övergivnas armé".
"det finns en samisk kultur i canada som inte har ord för vrede, ilska och dylikt."
Och det finns diverse urokesiska indianska språk som inte har tempus. Innebär det att de inte minns gårdagen eller planerar inför framtiden?
"nej, men den som är "sjuk" gör kanske det. men den "sjuka" brukar våld iaf? ja, kanske, men medialt våld är de facto en insperationskälla."
Betrakta brottsstatistiken någon gång. Du kommer att upptäcka att medievåldet spelar föga roll i bakgrunden hos de som begår våldsbrott. Istället är det uppväxtmiljön som påverkar: brottsfrekvensen är bra mycket högre hos ungdomar i en uppväxtmiljö som plågas av svåra förhållanden än hos ungdomar som växer upp i rika förorter, oavsett hur mycket våldsfilm de ser. Sätt en person i en miljö där livet har ringa värde, där brott är ett enkelt sätt att berika sig själv och där det finns få goda förebilder i samhälle, hem och skola (till exempel på grund av att skolan över överfull och underfinansierad och föräldrarna är frånvarande större delen av tiden och låginkomsttagare), och risken att personen ska bli brottsling ökar markant. I det läget har våldsfilm föga värde som utlösande faktor. Det är mest en fråga om tid. Däremot kan det tjäna som inspirationskälla för metodiken, men det är en helt annan sak.
Japan har världens lägsta våldsbrottsstatistik. Japan har trots detta världens mest våldsamma televisionsutbud. Faktum är att våldsbrottsligheten i Japan endast nu på senare tid har börjat stiga, och man finner ett intressant sammanträffande med välfärdsminskningen i Japan som resultat av de dåliga tiderna i Japan och Asien. I delar av Indien bör kvinnor inte gå ut ensamma, av risk för gängvåldtäkt, detta trots att Indiens medieutbud är bland det minst våldsamma som finns att hitta.