Tridentinus_UBBT
Veteran
- Joined
- 14 Feb 2009
- Messages
- 69
Det här är en vanlig missuppfattning. Visst skulle man kunna tro att det vore lättare för ögat att byta rad om raderna var olika långa, men så är faktiskt inte fallet. De undersökningar som gjorts visar att vi fortfarande har lättare att läsa marginaljusterad text.Caligo said:Vänsterjusterad text gör det lättare för ögat att byta rad och då läser man lite snabbare.
Dock förefaller läsbarhetsskillnaden mellan vänsterjusterad och marginaljusterad text ha minskat. Troligen är det vanligare med vänsterjusterad text idag än det var för några decennier sedan, varför vi helt enkelt är mer vana vid det idag. (Att vänsterjusterad text ibland - dock mer sällan än många tror - kan vara mer estetiskt tilltalande lämnar jag därhän.)
Det viktigaste för läsbarbeten totalt sett är dock inte justeringen, utan radlängd och radavstånd. Radlängden bör inte överskrida ett snitt på 55-65 nedslag (alltså både tecken och mellanslag). Men även för korta rader sänker läsbarheten, och man bör inte gå ned 35-40 nedslag, vilket verkar vara fallet i kranks tvåspaltsversion. Särskilt problematiskt blir det med marginaljusterad text med för korta rader, som då - vilket påpekats - blir gluggig och ful.
Radavståndet bör idealt vara tre punkter större än typgraden i vanlig brödtext, men ofta klarar man sig med två punkter större. Väsentligt är också att undvika oskicket med styckesindelning med blankrad, som kraftigt stör ögats läsrörelse i det att hjärnan uppfattar textytan som flera separata delar. Nytt stycke markeras alltså med fyrkants indrag, d v s ett indrag som skapar en "vit kvadrat" före styckets första bokstav.
För övrigt anser jag att alla som tänker sig att formge en bok bör läsa "Ändamålsenliga och vackra trycksaker genom god typografi" av Jan Tschichold, helst innan de sätter igång med att formge. En bibel för bokformgivning!