Re: Täppas återtar platsen som min idol...
Jag har givetvis läst massor om Montaillou under mitt research-arbete till Saga, inklusive boken du nämner. Anledningen till det är att byn låg inom det katharska området i södra Frankrike, och den katharska religionen låg till grund till
Spritus Illuminati (religionen i Saga). Men nu är det ju så att katharerna (eller katarerna, som det även stavas) inte var katoliker, utan det var en egen religion, bland annat inspirerad av persisk-orientaliska dualistiska tankegångar.
Katharerna i södra Frankrike krossades i de så kallade Albigenser-korstågen (Läs mer
HÄR ), så det är inte konstigt att inkvisitionens förhörsprotokoll av invånarna i Montaillou visar att de har en egen uppfattning om kristendomen, de VAR ju inte katoliker, och massor av dem brändes följaktligen på bål som kättare. På 1200-talet så sågs katharerna som katolska kyrkans främsta fiende (VÄRRE än islam), "the enemy within" nästan, och kampen mot dem var kyrkans viktigaste fråga. Inkvisitionen skapades från början för att krossa detta "hot".
Man kan säga att katharerna hade en helt egen religion, ungefär som mormonerna idag. Fast mer väsensskild från katolicismen än vad mormonerna är. Så att personerna i protokollen från Montaillou hade en ifrågasättande attityd till den "vanliga kristendomen" är inte alls underligt. Katolikerna och påven var fienden.
Angående blind tro under medeltiden: Givetvis fanns det lokala variationer, men alla inom kristenheten köpte grundkonceptet. Att ifrågasätta kristendomen som sann gjordes inte. Och när det gäller korstågen så var de faktiskt i första hand en grej man skulle sälja på adeln, riddarväsendet. Och de VAR katoliker, eftersom kyrkan legitimerade deras position i samhället. Vad diverse analfabeter till bönder trodde eller inte vad inte viktigt. När väl adeln köpt konceptet "korståg" så hängde resten på som en naturlig följd.
saxat från wikipedia:
För korsfararna gällde följande:
- De skulle avlägga ett löfte. Alla som gjorde detta fick ett kors fastsytt på kläderna, och var tvungna att resa till Jerusalem. För de som inte gjorde detta väntade exkommunicering. Ingen fick delta utan att ha pratat med sin andlige rådgivare.
- Korståget var botgörande och gav förlåtelse för världsliga synder.
- Den som dog blev martyr.
- Den som avlade löftet blev kyrkans tjänare och ställd under dess domvärjo.
- Var och en fick finansiera sin egen resa. Korstågen var en dyr historia; mat och utrustning kostade motsvarande fyra årsinkomster för de flesta riddare.
- Deltagarnas världsliga ägodelar stod – i teorin – under kyrkans skydd under frånvaron.
- Korstågen var inte ren erövring; österns kyrkor skulle återlämnas till de som hade rätt till dem i alla intagna städer
Ville man bara ut och plundra och/eller erövra behövdes inga påvar... normanderna hade till exempel helt på eget bevåg erövrat Sicilien. En bra bit bort från norra Frankrike och England.