OK, först ett par brasklappar:
- Jag talar inte om Partisan, eller hur Partisan borde ha gjorts, borde göras, etc. Jag lägger mig helst inte i andras spelmakande på det viset.
- Jag talar inte utifrån någon egen erfarenhet av krig eller andra hemskheter. Jag har levt ett oerhört skyddat och privilegierat liv på många sätt, även om det knappast varit i samhällstoppen.
- Jag har stor respekt för Mekanurgs erfarenheter och åsikter i frågan, även i de fall jag inte delar sagda åsikter. Var och en har naturligtvis rätt till sin upplevelse och jag kan verkligen förstå och respektera det ställningstagande Mekanurg valt.
OK, såhär: Finns det företeelser som bara får, eller bör, gestaltas respektfullt?
Jag inser att det naturligtvis finns sådant som jag personligen tycker att man ska ha respekt för när man gestaltar, till exempel rasism, sexism, transfobi eller andra former av förtryck. Respekten kan ta sig olika uttryck – man kan absolut skämta om till exempel rasism, men då får man verkligen se till att de man skrattar åt är rasisterna. Däremot tycker jag att så länge udden ligger åt "rätt håll", sparkar uppåt, så kan man vara ganska lättsam och rentav plump. Det är rentav så att jag ser ett värde i att också ha ful, plump kultur vid sidan av den finstämda, respektfulla.
Jag tycker att det är viktigt att det finns krigsskildringar som verkligen gestaltar tidsandan, behandlar situationen med gravitas och respekt, och verkligen gräver ner sig i och visar misären på ett korrekt sätt. Det gör jag verkligen.
Men jag tycker också att det ska finnas plats för respektlösa gestaltningar. Inte av till exempel nazisternas eller stalinisternas offer, men av nazisterna och stalinisterna. Udden riktad rätt. Uppåt. Mot förtryckarna.
På samma sätt som jag också tycker att det ska finnas utrymme för "djävulens advokat"-skildringar, varsamt och försiktigt gjorda, där man skalar av den rena demoniseringen av "ondskan" och försöker reda ut vilka människorna bakom gaskamrarna var. För det var ju inga demoner eller varulvar det rörde sig om.
Jag är för en pluralism av skildringar, helt enkelt. De enda jag egentligen är emot är de som sparkar neråt, mot offren.
Framför allt när det gäller saker som ligger nära oss och är fasansfulla. För det är ju de vi som mest behöver behandla. Och konsten och kulturen, både den höga och den låga, har alltid haft funktionen att låta oss bearbeta trauman genom att väva in dem i olika sorters berättelser. Vrida och vända, se olika perspektiv, sätta saker i olika kontexter och se vad som händer. Det är så vi, menar jag, bygger förståelse.
Och ja, någonstans har även snaskiga naziskjutar-spel och mindre smakfulla "Ilsa, She-Wolf of the SS"-filmer sin plats i det arbetet.
Och rollspel.
Typ.