Nekromanti Plasmavapen

Klon

Hero
Joined
1 Aug 2000
Messages
1,424
Location
Sverige, Örebro
Har funderat lite på plasma vapen och kommit fram till ett par problem...
1: Hur skall man undvika att vapnet smälter
2: Hur skall man få upp värmen så man får plasma
3: Hur skulle man få tillräckligt med energi att göra "2" till vapnet.

Klart är att ett plasmavapen borde göra massiv skada, men men men...

"Beware of the Cöla Craver!"
 

Archer

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
1,999
Location
Mölltorp, Sverige
"Har funderat lite på plasma vapen och kommit fram till ett par problem...
1: Hur skall man undvika att vapnet smälter
2: Hur skall man få upp värmen så man får plasma
3: Hur skulle man få tillräckligt med energi att göra "2" till vapnet."

1. Man använder magnetfält för att innesluta plasman så att den inte kommer i kontakt med ytorna i den kammare där den skapas, sedan så har man ett sådant snabbt förlopp på att bygga upp plasman i vapnet att värmeuppbyggnaden inte blir större än att man kan leda bort värmen. Det är kanske möjligt att om man avfyrar vapnet för många gånger i snabb följd att det kan bli så varmt att det smälter eller exploderar.
Problem; Research and Design avdelningen tar skydd när din troubleshooter ska provskjuta plasmavapnet Mark I......

2. Man använder väte under extremt tryck.
Problem; KABOOOM!

3. Man använder en initial laddning till att avfyra första skottet, sedan använder man värmeenergin från plasman till att alstra elektrisk energi vilken är till för att bygga upp en tillräcklig laddning för att mata nästa skott med energi. Problemet; Vapnet blir garanterat inte bärbart.

/Johan - Nyckelmästare vid Rustningskammaren (Http://www.hobbyspel.com/kammaren)
 

smaffy

Hero
Joined
24 Jun 2000
Messages
950
..men det är ju framtid, så det måste ju finnas plasmavapen. det måste alltså finnas en lösning..

kanske kan man skippa detdär med att skada fienden mha. värmebollen som kommer ut längst fram (dessutom lär ju värmen sprida sig i luften och.. pang). man skulle kunna jonisera nån sorts gas (helium är nog enklast) och sedan skapa nån sorts brygga över från alfabollen till målet.. kanske kan man låta alfapartiklarna flyga ut och jonisera luften framför? iden är att man fläpprar iväg ganska mycket ström genom det man siktar på.. kanske kan man få elektronerna att hoppa över till ett annat ställe eller buffras upp i vapnet och använda elektronerna som lockbete för alfapartiklarna.. eller så kanske man kan skicka iväg elektronerna och använda alfapartiklarna som lockbete..

det blir många tusen volt, och dessutom kommer vapnet att se ut som ett ghostbuster-vapen.. när luften joniseras så kommer den säkert att lysa när elektroner runtomkring rusar till det elektrontommare området och när elektronerna "faller in" mot kärnan så vet vi ju alla att det bildas fotoner.. sen kommer pulsen med ström, det kan man nog få att se ut som en blixt och så är det klart..

och så har vi ju dessutom oxå ett plasmavapen.. för det är ju plasma, även om det kanske inte är den plasma man tänker på i första hand (kall plasma!).. det enda kassa med vapnet är ju att det inte funkar i vacceum eller mot stålburar eller så.. och dessutom lär det nog bli rätt mycket statisk elektricitet för användaren om han inte jodar sig eller nått (dra en sladd till närmsta kontakt /images/icons/tongue.gif)

[varning!! tänk inte! låt neogames tänka åt er! varnling!!]
 

Klon

Hero
Joined
1 Aug 2000
Messages
1,424
Location
Sverige, Örebro
1: Om det är luft i vapnet spelar det ingen roll om plasman inte vidrör vapnet, värmen skulle ändå effektivt ledas till vapnet via den luften. Vakum, tänkar man kanske då, jo det skulle funka, om det int var för den anledningen att man ska kunna skjuta, alltså måste det finnas någon öppning där plasma kan passera ut. Att sedan bygga upp plasman snabbt skulle nog ej heller fungerar särsklt väl, vid det laget temperaturen öppnåts faör att få plasma så har smältpunkten för vapnet garanterat passerats för länge sedan.

2: Kan man fråga sig om det skulle hjälpa, i vart fall skulle det med tryck inte fungera om vi som i mitt ovanstående ecxempel använder vakum, eftersom vi har tryck måste vi ha något ämna som vi bygger upp det med.

3:Laddning? Hur menar du?
Färdig plasma då eller, nej nu förlorade du mig...
Annars är det nästintill en evighetsmaskin, förutsatt att man har obegränsat med väte, som du i tidigare nämnde, då...

Tappert försök, kom en bit men inte hela vägen, men det skulle kanske fungera som en förklaring i ett rollspel.

"Beware of the Cöla Craver!"
 

Krille

Lord
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"1: Hur skall man undvika att vapnet smälter
2: Hur skall man få upp värmen så man får plasma"


Tag en magnetisk flaska (du behöver en sådan i alla fall). Blås ut innehållet med hjälp av en trevlig inert gas, till exempel helium. Jonisera gasen med hjälp av en laser (du får dessutom ett trevligt joniserat spår i luften som plasmaskottet senare kan färdas i utan att dissipera). Sätt spinn på gasen med hjälp av en schysst elektromagnet. Accelerera plasman med elektromagneten. Släpp ut den i det tidigare joniserade luftspåret.

"3: Hur skulle man få tillräckligt med energi att göra "2" till vapnet."

En stor supraledande spole skulle kunna innehålla den energi som krävs.

- Krille

"Shout with glee and jump with joy;
I was here before Kilroy"
 

Archer

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
1,999
Location
Mölltorp, Sverige
(Obs, jag skrev föregående text mest som ett skämt ala Paranoia. Dock är ämnet intressant att diskutera mer seriöst)

1: Garanterat så har man inte LUFT i kammaren där man uppnår temperaturen för att få plasma. Detta skulle omedelbart göra vapnet till en mindre bomb. Man kan alltså anta att man börjar accelerera massan som ska bli plasma (vätet) samtidigt som man initierar reaktionen för att få plasma då massan precis lämnar vapnet. Detta skulle dock kräva en massa energi.

2: Se ovan.

3: Tja, för att få energin och plasman behöver du väte. Alltså är väte det som driver själva vapnet samtidigt som det fungerar som ammunition. En kraftig elektrisk laddning krävs för att driva vapnets magnetfält och för att initiera plasma reaktionen. Detta kan man räkna med att det är en ganska stor mängd effekt som krävs. Eftersom processen skapar värme så kan man använda denna värme för att ladda upp vapnets elektriska förråd inför nästa skott (i principen med en plasma baserad reaktor). Det var detta jag menade med att vapnet blir ganska stort..... ;)

Med nuvarande teknologi och vetenskap är ett plasmavapen i sig omöjligt, dyrt och ineffektivt. Det är bra mycket billigare och effektivare att utveckla den vapenteknologi som redan finns. Så frågan man måste ställa sig också är, varför skulle man i framtiden utveckla plasmavapen istället för mer konventionella vapen som använder normala projektiler. I framtiden så borde även dessa vara bättre och mer effektivare än plasmavapen. Ser man till historien för att finna lyckade vapen så är det nästan alltid så att de enklaste vapen konstruktionerna är de som är mest framgångsrika. Detta på grund av att de oftast är mindre känsliga för krångel och dessutom oftast är billigare att tillverka.


/Johan - Nyckelmästare vid Rustningskammaren (Http://www.hobbyspel.com/kammaren)
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Partikelstrålevapen

Inte vad man normalt menar med plasmavapen, men har tillräckligt mycket gemensamt för att man ska kunna ta upp dem här.

Ett partikelstrålevapen fungerar så att man på elektrisk väg accelererar upp laddade partiklar (oftast heliumjoner, He2+). Om vapnet ska användas i en atmosfär kombinerar man det med en laser som skapar ett spår av joniserad luft som partikelstrålen kan följa (på samma sätt som plasmavapnen).

fördelarna är desamma som för ett laservapen: hög mynningshastighet (flera hundra km/s för ett bärbart vapen, tiotusentals km/s för rymdvapen), lätt ammunition (negligerbar vikt). Jämfört med en laser gör den betydligt mer skada på målet för samma energimängd.

Nackdelar: Ammunitionen må vara lätt, batteriet är det inte. Hur du än gör kommer ett projektilvapen (med en viss storlek) alltid göra mer skada än ett energivapen (samma storlek).

Partikelstrålevapen är utmärkta luftvärnsvapen och för strid på långa avstånd i rymden. De är också otrevliga prickskyttevapen (om du inte siktar fel träffar du - vind och gravitation har ingen märkbar effekt).

/Henrik
 
Top