Nej, det är inte lätt att ha koll på vad som faktiskt pågår och det är ganska lätt att ta till sig konspirationsteorier. Trots allt så lever vi i en global ekonomi med över sju miljarder människor och det rör sig ju inte bara om ekonomiska system och ekonomiska teorier utan också om psykologi, samhällsbyggande, befolkningstillväxt mm.
Jordens folkmängd ser ju att braka iväg helt okontrollerat och föra oss utför ruinens brant. Hans Roslings forskning visar på något helt annat.
Alltså, befolkningsökningen avstannar, ekonomierna växer och fler och fler får tillgång till kaptialvaror och efter hand balanserar vår konsumption ut och lägger sig på en stabil nivå. Frågan är om vi kommer att hitta vägar framåt eller har vi använt slut på flera viktiga resurser innan vi når balans. Det kan säkert bli en skakig resa.
RasmusL;n203252 said:
Vad är kritiken mot det här sättet att se på saken?
Den första videon utmålar ju det nuvarande ekonomiska systemet som ett bedrägeri, ett pyramidspel, ett Ponzi-bedrägeri, lurendrejeri och en lögn. Det är ett väldigt drastiskt påstående och de flesta som ser videon torde inse detta. Motpoler finns naturligtvis. Argument för är att en expansiv ekonomi leder till jobb och tillväxt och tillåter en centralbank att styra utveckligen genom att styra om räntan och köpa värdepapper för att på så sätt driva på inflationen.
Men det är ju inte riktigt det du efterfrågade. Skippar man budskapet och fokuserar på mekaniken som beskrivs i videon så får man en bild av hur en ekonomi baserad på krediter och inflation hänger samman.
Den andra videon tar upp en rad ämnen, bl.a.; globalisering, motsättningar mellan folkgrupper, koldioxidutsläpp, växthuseffekten, utsläppsrätter, utarmning av energireserver (peak oil, peak coal).
Att gå igenom alla dessa punkter i detalj och vikta olika sätt att se på saken mot varandra är tungt att få plats med i en forum-post. Åter, detta glider lite på målet.
Dock, positiva effekter av globalisering anses vara tillgång för företag till växande marknader, ökade vinster, ökad levnadsstandard, minskad global polarisering globalisering osv.
Utsläppsrätter är starkt ifrågasatta och anses i praktiken inte fungera. Det finns däremot förespråkare som ser att systemet går att få att fungera.
Att ingen tittar på sambanden mellan konjunktur, energipolitik och miljö är ju inte riktigt sant, vilket följande dokument visar på. Här tittar man på konsekvenserna av EU-kommissionens förslag till klimat- och energiramverk till 2030.