Nekromanti Rådsförsamling, hovfolk och narrar

Eva Florén

Swashbuckler
Joined
22 May 2000
Messages
2,107
Location
Smara - Stockholms län (7,5 km Edsbro, 20 km Knutb
Jag behöver hjälp. Vi ska spela en kampanj där min käre make bestämt sig för att vi (spelarna) skall vara någon i någon form av hovsposition... inte direkt i läge för att ta tronen om kungen skulle faliera/dö, men i alla fall vara i en position som kan påverka styrelsen.

Både jag och maken fick total hjärntorka när vi började fundera över vilka positioner som finns i ett hov och hur det är uppbyggt. Nu tänker vi oss ett halvt om halvt fullt med gamla skattmasar och annat men vi kommer inte på några positioner.

Snälla ge mig tips på hur ett hov kan vara uppbyggt (oavsett tidsperiod och inriktning)

Samt, vilket inflytande kan var och en av positionerna ha?
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
5,275
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
nästan rätt

Inte precis hov men "hovnära"
---------------------------------

Präster, kyrkoherdar, munkar, kyrkvärjare(beskyddare) etc

Soldater
Vaktmäster, officer, kapten, knektar, fogdar vakter etc

annat
falkenternerare, skattmäster, rustmäster, etc



några engelska uttryck som du kanske kan slå upp...

Beadle, officer över borggården.
Steward, övervakare över sin herres Bailiffs och (natura)tillgångar.
Bailiff, en som ansvarar över godsherrens jordbruk.
Heyward, en som vaktar hö och vetefält.
Cowward, en som vaktar boskap(kor)

minstrel, typ underhållare, musiker, bard
bard, bard
mummer, skådespelare

reeve, en som är utvald ur en by att föra en bys talan med dess herre.
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,637
Location
En mälarö
Det första man kan tänka på är vad ett hov egentligen är. Enkelt sagt så kan man se det som den kungliga familjens hushåll. Allt som förekommer i ett vanligt hushåll förekommer även vid ett hov, fast större, bättre och ballare. Varje person i kungafamiljen har ett antal personer knutna till sig. Det är vanligen fråga om tjänare, väpnare och rådgivare, men även mindre bemedlade släktingar och allmänna lismare och oppurturnister. Sedan finns det sådana med mer allmänna positioner, såsom t.ex. hovmästaren (i ordets rätta bemärkelse). Sedan tillkommer sådana som kockar, hantverkare, vakter, betjänter och övrig servicepersonal. Även om dessa inte har så särskilt mycket att säga till om så finns det alltid sådana som basar över dem (kökschef, vaktkapten mm.) Läkare och astronomer/astrologer måste även varje hov av klass ha. Om det är fråga om ett fantasyhov så måste det även finnas en eller flera hovmagiker att tillgå. Man skulle även kunna tänka sig att det skulle finnas diverse diplomater och ambasadörer som springer in och ut som barn i huset, inte bara egna utan även sådana som representerar andra härskare. Lite dolt, men känt av alla, måste det även finnas spioner och andra intrigmakare, för vad vore ett hov utan intriger?

/Anders
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Vid hov för i tiden fanns något som kallas sinekurer, dvs avlönade jobb som inte medförde några arbetsuppgifter, till exempel Lusthusföreståndare (jobbet sköttes i praktiken av de vanliga tjänarna). Isaac Newton förundrade sin omvärld när han utnämndes till sinekuren Myntverksföreståndare; han började med jobbet på högvarv.

Sedan behöver en kung flera handsekreterare som sköter mycket av pappersarbetet.

<font size="1">Edit: Länk inlagd</font size>
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,738
Location
Helsingborg
Tja, du kan ju alltid titta igenom den här artikeln om den franska hovstaten under Valois och Bourbonne dynastierna. Till de ämbeten som nämns i den artikeln tillkommer självklart livmedikus (kungens läkare), diplomater, övriga adelsmän som befinner sig vid hovet, filosofer, vetenskapare och artister (till exempel målare, skulptörer, mekanicus, astrologer osv).

Hur mycket inflytande de diverse personerna hade varierade stort (Adolf Fredrik Munck, hofstallmästare under Gustav III är ett lite mer pikant exempel), men oftast så hade de mer inflytande ju närmare kungen de var.
 

Eagle

Swordsman
Joined
14 Oct 2002
Messages
532
Människor i en borg

Jag kan rekomendera en bok som heter "medeltida borgar". Det är en ungdomsbok som du köper för 100:- och den är full av färgbilder och illustrationer över en borg och dess människor som verkar och bor där, vilka konkreta arbetsuppgifter som var och en hade. Det ger en väldigt illustrativ och tydlig bild av hur det livet är.
 

Härolden

Warrior
Joined
8 May 2003
Messages
237
Location
Göteborg
Det "roligaste" är nog att basera ett hov på engelsk och eller svensk modell, eftersom det ger lite färg åt sakerna och också finns mer info om.
En av de viktigaste grupperna är riksrådet, som ger råd och till viss del kan lägga veto mot kungens beslut. Exakt hur det där ser ut varierar.

Runt 1200-talet såg rådet ut så här:
* Ärkebiskop (dvs överstepräst i den/de viktigaste religionerna)
* Riksdrots (kungens ställföreträdare och högste ämbetsman, även högste domare)
* Riksmarsk (överbefälhavaren)
* Rikskansler (sköter kansliet, dvs allt jämra pappersarbete)

Dessutom fick kungen tillsätta andra biskopar och upp till 12 andra "riddare och svenner" efter egen vilja, men i praktiken blev det de höga och mäktiga som satt i rådet. Var och en av de här hade troligen också ett rejält län nånstans som inkomstkälla.

Senare tillkom skattmästare och riksamiral, men då är vi inne på 1600-talet. England hade dock detta lite tidigare.
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Ja det är de officella titlar som räknas upp men vem vill inte konsipirera. Spioner och lönnmördare och den typen av folk borde ju bli dit skickade av de som vill ha lite koll över vad som händer.

Ingår landet i något större imperium lär ju säkert någon övervakare från Kjesaren finnas på plats.
 
Top