Texas Chili
Det här ett ett recept på en texas chili, vilket iaf för mig innebär att man gör den på kött och inte köttfärs, och att den inte innehåller några bönor. Bönorna har man istället vid sidan om.
Det är också betydligt mer tidskrävande än de två tidigare recepten jag har postat, men låt inte tiden eller mängden ingredienser skrämma dig, det är fortfarande inte svårt. Se bara till att förbereda så mycket som möjligt innan du faktiskt börjar tillaga. Tillbehören hinner du fixa under tiden det kokar. Eller så förbereder du grytan dagen innan och låter den stå i kylen över natten.
(grundreceptet hävdar att det här är vad du behöver för 7 personer, men då måste du ha rejält med tillbehör. Äter du utan ris/potatis och bara med nachos eller liknande så är det här lagom för 4-6 personer beroende på hur hungriga ni är)
1.2 kg högrev eller grytbitar av nöt
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja eller annat fett att steka i
1-2 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3-5 st finhackade vitlöksklyftor
400-500 g krossade tomater (1 burk/tetra)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar
Kryddblandning
1.5 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili (eller 1 msk extra chilipulver och några stänk rökt tabasco)
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller 2-3 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten
Förslag på tillbehör
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad gul lök
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraîche
refried beans (köpes klara på burk eller kolla ett förslag på recept här:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/frijoles-refritos--stekta-bonor )
De gånger jag inte har fått tag på Anchochili har jag istället kört på rökt tabasco. Allt annat bör det inte vara problem att hitta i en normal butik.
1. Putsa bort de största bitarna av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.
3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Fler timmar kan kräva att du tillsätter extra vatten så att den inte blir för torr. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
7. Servera med tillbehören i listan här bredvid samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.