forts. på tips
Vill du vara seriös, så läs in dig lite på hur de tidiga (stora) religionerna grundlades och varifrån influenserna kom. Vill man ha lite koll på västerländska/mellanösternreligioner, så kika lite på tidig judendom och zoroastrism till exempel.
Vad man alltid bör ha i åtanke är att religioner är pågående skapelser. Religioner idag ser inte ut som de gjorde förr, de flesta religioner förändras under tidens lopp, av många olika skäl. Politik, reformationer, konservatism, ikonoklaster, avarter, munkväsenden, mystiker är bara exempel på händelser och strömningar som påverkar en religion.
Sen får man väl ta ställning hur mycket av religionen beror på sakrala händelser och förlopp och hur mycket som beror på mer världsliga händelser. Det går ju oftast att tolka religiösa händelser på flera sätt. Att judendomen ses som guds utvalda religiösa grupp, är det på grund av att Gud faktiskt bestämt det, eller är det ett politiskt utnyttjande av religionen för att ena och stärka ett splittrat land? ("Israel" var en gång uppdelat i många mindre stater, som hade liknande, men inte identisk religion. De starkaste småstaterna "enade" riket och den moderna judendomen började ta form)
Helt enkelt: hur mycket är Gud i religionen och hur mycket är människa?
Personligen tycker jag att många religiösa regler använder religion, snarare än att vara en integral del av den. Att man inte får äta fläsk inom Islam känns som ett klart exempel på att man använder religionens inflytande för att få människor att efterleva en regel, i det här fallet att undvika att äta griskött, som ofta bar med sig sjukdomar i varmare länder.
När man skapar en egen religion så finns det dock inga hinder för att regler och förordningar verkligen är genuint religiösa. Eller att de inte är både och, dels praktiska och dels motiverade religiöst. Antagligen är det roligast för en skapad religion, eftersom det lämnar öppet för mer konflikter i världen. Om man verkligen vet att något religiöst påbud är religiöst till sin natur så försvinner lite av dynamiken hos religion-samhälle. Och varför tro på något som man vet är sant?