Ringbrynja, brigandin och plåt samtidigt?

Joined
27 Sep 2001
Messages
1,477
Location
Uppsala
Det poängteras ibland att det är anakronistiskt att plåtrustningar och ringbrynjor samexisterar i fantasypel, t.ex. DnD.

Jag ska argumentera emot det (bara så att spelarna ska kunna ha kvar sina rustningslistor :) ). Argumentationen förs utifrån följande teser:
- Det är en fantasy-värld
- Det finns så pass mycket monster att de utgör ett hot, speciellt mot landsbygden
- Det finns hot från andra primitivare varelser (än människor) som t.ex. gäng av orcher eller goblins

Så, vad jag alltså utgår ifrån är att det finns ett hot från monster och lågteknologiska (ej krutvapen) humanoider mot landsbygden. Rustningar ska inte enbart täcka för behoven på människornas slagfält utan även för bondemilisen, soldater vid gränstrakter och för äventyrare/monsterjägare. Bönder och andra civilister måste snabbt kunna mobiliseras för försvar av hembygden mot monster och andra varelser. Därför har de vapen och rustningar i hemmen. Och de tränar med sina vapen och rustningar (t.ex. som långbågskyttarna gjorde i England).

I en sådan situation så är det i feodalherrarnas intresse att se till att det finns en bondeklass som kan hålla sig med rustning och vapen. Antagligen kommer det att finnas rikare bönder, i alla fall i gränstrakter. I mer centrala delar där monsterhotet är mindre så blir det antagligen mer fördelaktigt för makthavarna att kuva bönderna hårdare och att inte ha dem beväpnade till tänderna pga upprorsrisk. Bönderna i gränstrakterna mot vildmarken kan ha ungefär samma välståndsnivå som Dalkarlarna vid Gustav Vasas tid. De hade råd att beväpna sig och var en makt att räkna med.

Om det är situationen (vilket jag skulle vilja hävda det är i de flesta DnD-liknande miljöer) så har bönderna behov av rustningar. Vad ska de ha för rustningar?

Det finns flera faktorer att tänka på
  • Kostnad. Bondeklassen kan aldrig ha råd med det bästa/dyraste.
  • Tillverkning. Fördel om rustningen går att tillverka lokalt så att bonden slipper resa iväg för att skaffa rustningen.
  • Reparationer. Det är en stor fördel om rustningen går att reparera lokalt.
  • Underhåll. Bonden vill inte använda för mycket tid åt att ta hand om rustningen.
  • Förvaring. De ska förvaras på något sätt.
  • Transport. Inte så viktigt eftersom de mest ska användas lokalt.
  • Användning. Rustningen ska helst vara enkel att använda, dvs inte kräva specialistkunskaper eller en väpnare.
  • Långsiktighet. En bode vill ha en långsiktig lösning för att spara på kostnaderna.
  • Skydd. Rustningen ska givetvis ge tillräckligt bra skydd.

Så vad finns det att välja på (inte en komplett lista):

Tyg/läder: Stora fördelarna är att det är billigt och går att tillverka/reparera lokalt. De är lätta att sköta om, förvara och använda. Många plus blir det.... MEN, de skyddar inte tillräckligt bra. Trotts det sistnämna så är detta antagligen en vanliga form av rustning hos många bönder, främst på grund av kostnaden. Den som har råd skaffar dock något bättre.

Ringbrynja: Kostnaden är beroende på kostnaden på arbete. Ringbrynja är arbetskrävande och om det är brist på arbetskraft så kommer priset snabbt att gå uppåt. Har man å andra sidan mycket billig arbetskraft att tillgå så går priset ner.

Att tillverka en ringbrynja är tekniskt enklare än plåtrustning, men den kan antagligen inte tillverkas lokalt (beror på vilka hantverkare som finns att tillgå). Ringbrynjor kan dock repareras lokalt. Det finns gott om exempel på ringbrynjor där revor eller hål har reparerats med improviserade ringar eller till och med lädersnören. Det blir inte lika bra, men det låter sig göras och är en fördel. En ringbrynja går även att reparera ordentligt vid senare tillfälle utan att man behöver kasta iväg den (och förlora sin investering) vilket är viktigt för bönder.

En ringbrynja är lätt att sköta om, transportera och förvara. De rostar förvisso, men kan avrostas. Läderremmar byter man ut själv.

Det går att sätta på sig ringbrynjan själv även om det är bökigt (och enklare om man får ett handtag). Det går rätt snabbt också.

Det går att anpassa ringbrynjan om man råkar lägga på sig vikt eller om den ska gå i arv. En enkel justering är att ändra lite på vadderingen man har under. För större justeringar krävs hantverkare.

Skyddet då? Ringbrynjan skyddar mycket väl mot de flesta typer av anfall. Den kommer inte räcka till mot det allra värsta dock, men om det är en drake som ska dräpas så behövs det nog ändå mer än en bondemilis.

Brigandin: Ett bra alternativ/komplement till ringbrynja är brigandin. Tekniskt kräver det att man kan härda (det ska helst vara härdat) stålplattor. Det är tekniskt mycket enklare än att härda, t.ex. ett helt bröstharnesk. Antagligen inget man gör lokalt dock. Men om man vill göra en ohärdad brigandin så kan det göras lokalt om det finns en smed och tillräckligt med metall. Det är inte ens svårt och tar inte så lång tid.

Brigandin är inte så farligt dyrt, i alla fall inte jämfört med plåt.

Det går alldeles utmärkt att reparera brigandin lokalt. I alla fall tillfälligt. Reparationen behöver inte nödvändigtvis ha samma höga kvalitet. Om en stålplatta har penetrerats och är sönder så kan man ersätta det med vanligt järn/stål eller till och med härdat läder tills man har möjlighet att göra en bättre reparation.

Brigandin har fördelen att metallen är skyddad från regn vilket gör att den rostar mindre vilket minskar underhållet. Men man behöver byta ut nitar och läderbitar med jämna mellanrum. Det är dock enkelt arbete.

Det är lätt att förvara och transportera. Går att packa rätt utrymmeseffektivt, dock lite beroende på hur brigandinen är konstruerad.

Den är även lätt att kränga på sig och det kan göras själv eller med mycket lite hjälp.

Brigandin är enkel/billig att justera om man går upp vikt eller om den ska ärvas. Kräver ingen rustsmed eller härdning. Det går att återanvända plattorna (det dyraste). Det är en långvarig investering.

När det kommer till skydd så ger brigandin mycket bra skydd, men inte överallt. Den behöver kompletteras, gärna med ringbrynja. Antagligen så ger även en ohärdad brigandin tillräckligt med skydd (i kombination med vaddering) för de flesta bönder och den är billigare och kan tillverkas lokalt.

Not: Mycket av resonemanget fungerar även för fjällpansar, lamellar, etc.

Plåtrustning: Det finns många olika nivåer på plåtrustning, men den vi tänker oss här är relativt högteknologisk, dvs den kan användas självständigt utan behov av ringbrynja.

Plåtrustningen är den tekniskt svåraste att tillverka och därför är den också dyr. Den kräver den mest avancerade härdningen (stora formade bitar). Det görs definitivt inte lokalt utan endast på vissa speciella platser. Det skulle alltså kräva en, antagligen, lång resa för bonden som bor i gränstrakterna.

Plåtrustningen är svår att reparera. En penetrerad bröstplåt kan inte lappas ihop lokalt, om det går överhuvudtaget. Det samma gäller för modifiering, plåtrustningen är gjord efter specifika mått. En viss anpassning kan göras med remmarna, men inte mycket.

Plåtrustning kräver underhåll då den rostar och det krävs hjälp att sätta på sig den. Riddare har väpnare, det har inte bönder (även om de har tjänstefolk/barn/fru som kan hjälpa till om den ska sättas på i hemmet).

Plåtrustning tar mer plats att förvara och transportera. Bitarna är inte flexibla.

När det kommer till skydd så är en högteknologisk och välhärdad plåtrustning bäst. Men, hur mycket bättre för bondens behov? Antagligen inte så mycket att det skulle spela någon större roll när motståndet är monster och orcher. Bondens skydd mot större monster är inte rustningen utan spjutformationen som han är del i.

Plåt och ringbrynja: En kompromiss som kan fungera väl är att kombinera ringbrynjan med en del plåtskydd. Då kommer man ifrån en del av nackdelarna med plåten samtidigt som man ökar skyddet. Det finns ett spann från ringbrynja med enstaka plåtbit (t.ex. hjälm) till en lågteknologisk plåtrustning.

Summering: Ringbrynja och brigandin har en roll att spela vid sidan om plåtrustningar i en fantasy-värld. Även om plåten skulle ha tagit över som riddarnas favoritrustning på slagfälten så kommer det att behövas en klass av rustade välmående bönder på landsbygden för att hålla monster och orcher på avstånd. För dessa bönder så är ringbrynja och brigandin praktiska och kostnadseffektiva rustningar.

Som en sidoeffekt så kommer dessa rustningstyper att finnas tillgängliga för äventyrare och de borde föredra dem över plåten pga samma orsaker. En full plåtrustning är för opraktisk för den typiska äventyraren. En ringbrynja och/eller brigandin skyddar nästan lika bra och ger många praktiska fördelar.

NOT: Det viktigaste är egentligen inte rustningen utan att bönderna är tränade i spjut och avståndsvapen (gärna i kombination). Det är också en stor fördel om byarna har någon form av försvarsanordningar, t.ex. mur, diken, utkikstorn, etc. Men, bondemilisen blir än mer effektiv i att avvärja en varierad hotbild om den även har rustning.

NOT 2: Det här är ett resonemang för att ge en "good enough" förklaring till att vi kan acceptera att ha olika rustningstyper i en fatasyvärld. Det är fortfarande fantasy (med drakar, orcher, magi, etc.) så det behöver inte vara 100% realistiskt. Om vi med enkla resonemang kan acceptera magi så bör vi kunna acceptera ringbrynja och plåt med det samma.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,864
Location
Värnhem, Malmö
Brigandin har också fördelen att den kan återanvända delar av plåtrustningar – kan man inte reparera den där bröstplåten kan den återvinnas genom att få sina delar insydda i en brigandin. Vi kan också tänka på att ett fantasyspel som gör anspråk på att skildra ett större spann av kulturer sannolikt har olika teknologiska nivåer representerade i olika delar av världen. I vår historia fortsatte ringbrynja att användas i Östeuropa och Asien långt efter plåtrustningens intåg i Västeuropa. I extrema fall fortsatte man till och med använda det in på 1900-talet, som de khevsuriska krigarna från Georgien som såg ut såhär under första världskriget:
1730022467522.png
(Då och då sprids det myter om att de skulle vara ättlingar till korsfarare, vilket helt saknar belägg. De är spännande nog på egen hand!)
 

SpringandeKulle

Warrior
Joined
15 Aug 2022
Messages
249
Saknar en faktor i punktlistan och det är om vad det ska skydda mot. Är det vilddjur i storlek som en varg så kommer nog tyg/läder vara tillräckligt. Men mot militära vapen eller större monster kanske det krävs kraftigare skydd.

I fantasy världar så tycker jag ofta det saknas skydd mot just fantasy hot. Med monster som kan spotta syra eller spruta eld finns få skydd. Eller ens mot magi.
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
7,591
En sak som är värd att ta upp är att man kan göra en tjockare och tyngre plåtrustning om man vill. De historiska skyddar mot det de behöver skydda mot samtidigt som de håller vikten nere bäst det går, men om det finns monster eller större och starkare varelser i världen, kan det vara helt rimligt att skifta prioriteringarna vad gäller tyngden, särskilt on planen är att vara till häst.
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,192
Location
Omfalos
Ordmärkare här: bondeskapet är ett stånd, inte en klass. Du har klasser inom bondeståndet, just som du har klasser inom borgarskapet.
Det finns bara två klasser, de som äger produktionsmedel, och de som inte äger produktionsmedel. I en förmodern kontext: Bonden äger produktionsmedel (om han inte är livegen eller arrendator), inte drängen. Smedmästaren äger produktionsmedel, inte gesällen, inte lärlingen.

Lite mer på allvar. Ståndsindelningen var en europeisk grej. Så om vi vill undvika att vara eurocentriska i vår fantastik, går det hur bra som helst att tala om bondeklassen, överklassen, etc.
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,477
Location
Uppsala
Brigandin har också fördelen att den kan återanvända delar av plåtrustningar – kan man inte reparera den där bröstplåten kan den återvinnas genom att få sina delar insydda i en brigandin. Vi kan också tänka på att ett fantasyspel som gör anspråk på att skildra ett större spann av kulturer sannolikt har olika teknologiska nivåer representerade i olika delar av världen. I vår historia fortsatte ringbrynja att användas i Östeuropa och Asien långt efter plåtrustningens intåg i Västeuropa. I extrema fall fortsatte man till och med använda det in på 1900-talet, som de khevsuriska krigarna från Georgien som såg ut såhär under första världskriget:
View attachment 20582
(Då och då sprids det myter om att de skulle vara ättlingar till korsfarare, vilket helt saknar belägg. De är spännande nog på egen hand!)
Det här är OT, men jag kan inte låta bli :)

Jag har läst om Khevsurerna tidigare i en bok (som jag dock inte kommer ihåg namnet på, men det var något med Sword, kanske "History of the Sword") och det är rätt kul. De ska definitivt inte förknippas med korsfarare, vilket vore rätt tråkigt eftersom de är så spännande i sig själva.

Läste bland annat att Sovjetunionen inte riktigt gillade att de stal koppartråd som skulle vara till ledningar av något slag (telefon, telegraf, jag kommer inte ihåg). De använde koppartråden till sina ringbrynjor :)

Vad jag förstod av den författaren så var ringbrynjorna och deras sköldar mest tänkta att användas i en märklig och kraftigt ritualiserad duellform med svärd där man slogs på knä/huk. Därför har de inga skydd under knähöjd.

De har en egen kampkonstform, Khridoli, som finns än idag tror jag.

Ta dock detta med en nypa salt, det är länge sen jag läste boken och boken i sig själ kan ha fel.
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,477
Location
Uppsala
Saknar en faktor i punktlistan och det är om vad det ska skydda mot. Är det vilddjur i storlek som en varg så kommer nog tyg/läder vara tillräckligt. Men mot militära vapen eller större monster kanske det krävs kraftigare skydd.

I fantasy världar så tycker jag ofta det saknas skydd mot just fantasy hot. Med monster som kan spotta syra eller spruta eld finns få skydd. Eller ens mot magi.
En sak som är värd att ta upp är att man kan göra en tjockare och tyngre plåtrustning om man vill. De historiska skyddar mot det de behöver skydda mot samtidigt som de håller vikten nere bäst det går, men om det finns monster eller större och starkare varelser i världen, kan det vara helt rimligt att skifta prioriteringarna vad gäller tyngden, särskilt on planen är att vara till häst.
Ja!

Jag började faktiskt skriva ett helt annat inlägg, "Äventyrarens guide till rustningar", men kom på att då skulle anakronism-kommentarerna dyka upp så det var lika bra att tackla det först så kan äventyrarna få sin guide senare. Där kan man verkligen börja tänka på specifika attacktyper.

Landsortsbefolkningen söker nog i de flesta fall efter något enkelt och kostnadseffektivt (om de inte råkar stå inför en specifik hotbild).
 
Last edited:
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,477
Location
Uppsala
Problemet med klassbegräppet är det du just gör ovan, får det att framstå som om man inte kan vara exempelvis överklass om man samtidigt är bonde.

Om du inte gillar stånd så föreslår jag begrepp som "bondeskapet" och "borgarskapet".
Jisses, vad många diskussioner det är som fastnar på ord.

Jag syftade aldrig på bondeståndet. Jag pratade i generella och slarviga termer om befolkning utanför städerna men i närheten av farliga områden. Om det sedan är bondeståndet, bondeklassen, landsbygdsbefolkningen, det gröna kastet, gruppering där borta, sällskapet för närodling, hobbitarna, centerpartisterna, fiskerisamfundet, kolonilottodlarna, gruvarbetarna, kolarna, lokala vägföreningen eller något annat spelar mindre roll.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
5,277
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
Samtidigt torde de mest välbärgade var de som bor på landsbygden … men eftersom det är fantastik så behöver det inte vara så.

Tänker du att olika färdiga recept (aka typ av färdig fast kategori ) på rustningar som har färdiga värden eller är det legobitar för spelare att kombinera?
 
Last edited:

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,864
Location
Värnhem, Malmö
Samtidigt torde de mest välbärgade var de som bor på landsbygden … men eftersom det är fantastik så behöver det inte vara så.

Tänker du att olika färdiga recept (aka typ av färdig fast kategori ) på rustningar som har färdiga värden eller är det legobitar för spelare att kombinera?
Var de mest välbärgade bor varierar baserat på tid och plats. Under tidig- och högmedeltid var det absolut så, men efter digerdöden ser man i Västeuropa att många inom aristokratin flyttar in mot städerna och lever en rentiertillvaro där deras lantegendomar sköts av någon annan. I norra Italien var det redan tidigare städerna som var centrum för rikedom. Ju mer penningekonomi och intensiv handel du har, desto mer kommer aristokratin urbaniseras.
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,192
Location
Omfalos
Jisses, vad många diskussioner det är som fastnar på ord.

Jag syftade aldrig på bondeståndet. Jag pratade i generella och slarviga termer om befolkning utanför städerna men i närheten av farliga områden. Om det sedan är bondeståndet, bondeklassen, landsbygdsbefolkningen, det gröna kastet, gruppering där borta, sällskapet för närodling, hobbitarna, centerpartisterna, fiskerisamfundet, kolonilottodlarna, gruvarbetarna, kolarna, lokala vägföreningen eller något annat spelar mindre roll.
Välkommen till WRNU, där spelnördar samlas för att träta om ords betydelse!
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,192
Location
Omfalos
Var de mest välbärgade bor varierar baserat på tid och plats. Under tidig- och högmedeltid var det absolut så, men efter digerdöden ser man i Västeuropa att många inom aristokratin flyttar in mot städerna och lever en rentiertillvaro där deras lantegendomar sköts av någon annan. I norra Italien var det redan tidigare städerna som var centrum för rikedom. Ju mer penningekonomi och intensiv handel du har, desto mer kommer aristokratin urbaniseras.
När du skriver så måste jag bara tipsa om Kenth Hansens avhandling ”Medeltida stadsaristokrati. Världsligt frälse i de skånska landskapens städer” (2020).
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,817
Location
Stockholm
Vet någon vad gambeson heter på svenska? Svenska wikit har en artikel om pansaret under samma namn, men saknar referenser och jag hittar inte "gambeson" i SAOB.

Så vad finns det att välja på (inte en komplett lista):
Jag saknar sköldar i den här listan.

Kanske av intresse så i Vikingar (från Fakta i närbilds) illustreras "En välbeväpnad rus" & "Bondekrigare" båda med enbart en sköld som skydd.

Var de mest välbärgade bor varierar baserat på tid och plats. Under tidig- och högmedeltid var det absolut så, men efter digerdöden ser man i Västeuropa att många inom aristokratin flyttar in mot städerna och lever en rentiertillvaro där deras lantegendomar sköts av någon annan. I norra Italien var det redan tidigare städerna som var centrum för rikedom. Ju mer penningekonomi och intensiv handel du har, desto mer kommer aristokratin urbaniseras.
Samtidigt betyder inte aristokrati att man är välbärgad, vi har uttryck som knapadel av en anledning och den adlade Georg Carl von Döbeln skriver vid något tillfälle att han är så fattig att han o hans tjänare får bo knapert o leva på sill o potatis. Och du behöver inte vara adlig för att vara välbärgad, även om de är ovanliga söderöver har vi rika storbönder här i norr, och borgare som hotar adelns makt med sina rikedomar är ju en klassiker när man talar om mer macrosociala konflikter.
 
Last edited:
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,477
Location
Uppsala
Jag saknar sköldar i den här listan.

Kanske av intresse så i Vikingar (från Fakta i närbilds) illustreras "En välbeväpnad rus" & "Bondekrigare" båda med enbart en sköld som skydd.
Brukar se sköld som vapen och inte rustning.

Men, sköld är en viktig ingrediens i ens utrustning. Historiskt så styrs sköldens vara eller inte vara mer av rustningen än tvärtom. Det kan ju dock ändras i ett fantasy-sammanhang.
 
Top