Nekromanti Samhällsklasser

EchonCique

Hero
Joined
22 May 2000
Messages
1,779
Re: Stånd!

Detta är den andra sortens klasser som jag inte gillar, helt enkelt för att den här är en konstruktion i en politisk rörelse som inte har det minsta fantasyvibbar i sig. Liksom, "underklass", "medelklass" och "överklass" fullkomligt stinker Marx, Engel och Det kommunistiska manifestet, och det är inte en stank jag vill ha i Drakar och Demoner (vare sig tidiga eller sena versioner) och än mindre i Mundana.
Ja. Och det stinker inte så illa som du tycker, då deras definitioner ligger till grund för hur vi delas in i dagens samhälle. Däremot är det riktigt dåligt att ta deras definitioner som bygger på en helt annan samhällelig form då industrialismen kommit igång jämfört med ett agralt samhälle som Han frågar kring.

Hur ser det ut i din värld är en fråga du borde ställa dig, inte vilka definitioner eller teorier du kan klistra på dem. Kreation.

Tufvas förslag låter bra och är något som är väl intutat i vårat medvetende från historielektionerna i grundskolan.
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,318
Location
Helsingborg
Re: Stånd!

Ok, det sade mig (via irc) att Yyy ville ha svar från mig om hans påståenden så här får han lite svar.. Jag uppfattade faktiskt inte att han riktade sig till mig..

från saker jag inte fått svar på och som era jättefiffiluriga förslag inte löser said:
Det är en översättning.. Något som har gjorts för att förenkla användandet av systemet.. Egentligen så ser det helt annorlunda ut i världen, men i reglerna så är allting förenklat..



Om ett system ska medge spel också i andra fantasymiljöer krävs mer generella klasser.



(ok, nu fuskar jag för det här har Dewil skrivit - men han har rätt så.. Alvernas och dvärgarnas kultur följer inte feodalismen..)



Dessutom så tillkommer det kyrkomän som jag inte vill ha på sidan om.. Därför så nöjde jag mig med att dela folk i klasser.. Tyckte det var lättare att vara ospecifik och sedan förklara än att behöva omvandla redan invanda betydelser (vilket "klass" inte har för mig)..



Är en grovarbetare en hantverkare, oavsett om denne tömmer latrin eller om denne hjälper till och snickrar? Var hamnar gesällerna? De vandrar ju från stad till stad till olika mästare.. Är de bönder? Och hur gör man med hovmännen? Ok, nu hakar jag upp mig på ordet men ett annat ord som betytt motsatsen till "borgare" hade varit suveränt..




</font><blockquote><font class="post"><font class="small">Citat från svenska Wikipedia:</font></font><hr><font class="post">
Ståndssamhälle
betecknar ett samhälle där olika sociala grupper skiljer sig från
varandra genom juridiskt faststäldda rättigheter och skyldigheter.
Ståndet man tillhör beror alltså inte på yrke, inkomst, förmögenhet
eller bildningsnivå, vilket istället heter klassamhälle.

</font><hr></blockquote><font class="post"><font class="post">
Det är ett ord med den senare definitionen jag är ute efter.. Inget annat..

Jag kommer nog att ta och använda Socialklass..

</font></font><blockquote><font class="post"><font class="post"><font class="small">Citat från svenska Wikipedia (med min understrukning):</font></font></font><hr><font class="post"><font class="post">
Socialklass
är ett numer föga använt begrepp och syftar på en indelning av
människor traditionellt på grundval av arbetsuppgifter, utbildning,
inkomst, social samhörighet, och ofta även (social) härkomst. <u>Den marxistiska klassindelningen</u> har dock <u>fundamentalt andra kriterier</u>; /.../
</font></font>

<font class="post"><font class="post">
Socialklasserna
härrör från tiden för borgarklassens framväxt under 1700-talet, och har
sitt ursprung i ståndssamhället under medeltiden eller tidigare. /.../
</font></font></p>

<font class="post"><font class="post">
Vanligen delas socialklasserna in i överklass, medelklass, och arbetarklass (och i synnerhet förr även bönder).

</font></font></p><hr></blockquote><font class="post"><font class="post"><font class="post">
Fast jag tänker ändra arbetarklass till "underklass"..
Arbetarklass är något typiskt marxistiskt.. Det vet jag åtminstone..

Det system jag tänkt mig blir en mindre detaljerad variant av detta:

</font></font></font><blockquote><font class="post"><font class="post"><font class="post"><font class="small">Citat från engelska Wikipedia:</font></font></font></font><hr><font class="post"><font class="post"><font class="post">

</font></font></font><ul>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Upper-upper class. "Old money." People who have been born into and raised with wealth.</font></font></font>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Lower-upper class. "New money." Individuals who have become rich within their own lifetimes.</font></font></font>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Upper-middle class. High-salaried professionals (i.e., doctors, lawyers, corporate executives).</font></font></font>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Lower-middle class.
Lower-paid professionals, but not manual laborers (i.e., police
officers, non-management office workers, small business owners).</font></font></font>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Upper-lower class. Blue-collar workers and manual laborers. Also known as the "working class."</font></font></font>[*]<font class="post"><font class="post"><font class="post">Lower-lower class. The homeless and permanently unemployed, as well as the "working poor."</font></font></font>[/LIST]<font class="post"><font class="post"><font class="post">

</font></font></font><hr></blockquote><font class="post"><font class="post"><font class="post"><font class="post">

Förvisso är dessa definitioner påhittade 1949 (och jag tänker inte använda working class), men just ordet socialklass "...entered the English lexicon about the 1770s." (se länken ovan som källa).. Jag använder andra ord bland färdigheterna som är mycket mer moderna är ordet "Socialklass".. "Natur" exempelvis, vars betydelse i meningen "pissa i naturen" jag har för mig kom under 1800-talet.. Natur i benämningen "Människans natur" fanns redan under 1600-talet..



'Nuff said.. Det är detta som gäller.. Tack för din tid..



/Han som har tröttnat på det här</font>
Att sitta och upprepa samma saker hjälper mig inte i mitt problem.. Läs om trådstarten.. Kan ni inte tillföra något så undanbeder jag svar..

/Han som tänker fortsätta upprepa saker som han inte fått svar på tills någon säger något vettigt
 

EchonCique

Hero
Joined
22 May 2000
Messages
1,779
intet

Tack för ingenting.

Hittar inget i textmassan som replikerade mot mig, så finns inget att skriva mer.
 

Gordeg

Hero
Joined
22 Jul 2004
Messages
1,796
Location
Västervik
Hoppas att jag inte råkar förolämpa dig nu genom att rapa upp något du tycker är självklart...

Indelningen i sociala stånd med borgare, bönder och sådant passar bra om man vill att det ska vara svårt för individer att byta stånd/klass/nivå. Den indelningen berättar ju dels vilket socialt arv man har och dels vilken funktion man har i samhället och de sakerna byter man inte som när man byter skjorta.

Ett system som beskriver välfärdsnivå i stil med underklass, medelklass osv passar bra om man vill att individer enkelt ska kunna byta klass när de blir rikare eller fattigare. Egentligen är kopplingen mellan klass och sysselsättning ganska svag i det här systemet, din klass avgörs inte av att du är smed utan din klass avgörs av om du är en rik smed eller en fattig smed.

Som jag förstått det vill du att man ska kunna byta klass enkelt och därför tror jag att det senare alternativet passar bättre för just ditt spel.

Jag har inget litteraturtips men jag kan länka till mitt eget system till WFRP jag postade på wrnu en gång. (gräver lite bland gamla inlägg...) Här är det. Ursäkta olika textstorlek osv, jag gav mig den på att få in allt på en sida.

Gordeg
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,318
Location
Helsingborg
"Jag har inget litteraturtips men jag kan länka till mitt eget system till WFRP jag postade på wrnu en gång."
Ja, den har jag redan plöjt igenom.. :gremsmile: Det var ju i "min tråd" som du slängde in inlägget.. Det jag gillar med ditt system var "sustain"-kostnaden som en månadsavgift för att täcka livet i just den klassen.. En spelare kan säga "Jag vill leva livet som en i överklassen" och då kan man med lätthet ha en liten summa för vad det kostar att leva det livet. Jag gillade också att du skrev att fattig var tvungen att dela bostad.. Det tänkte jag inte på..

"Indelningen i sociala stånd med borgare, bönder och sådant passar bra om man vill att det ska vara svårt för individer att byta stånd/klass/nivå. /.../ Ett system som beskriver välfärdsnivå i stil med underklass, medelklass osv passar bra om man vill att individer enkelt ska kunna byta klass när de blir rikare eller fattigare."
Exakt.. Du har fattat (en del av) vad jag är ute efter.. Jag vill inte beskriva vilket stånd som en rollperson kommer från.. Sedan har en massa andra individer uppfattat det och trott att det är precis vad jag är ute efter..

Jag vill ha ett system som går att kombinera med startutrustningsregler och som går att överföra till helt andra samhällsuppbyggnader.. Men tänk själva.. Vilka i ett alviskt samhälle är ofria? Vilka är i ett dvärgiskt samhälle skattebönder? Vilka är i ett orchiskt samhälle borgare? Ok, det kanske finns i vissa fantasyrollspel.. Coolt för dem, men så är det inte i det jag spelar..

Men jag var väl dum nog att posta det här på rollspelsmakarforumet.. Å andra sidan tror jag inte att jag skulle ha fått ett annorlunda svar på DoD-forumet..

/Han som trots allt har fått en himla massa hjälp, vilka han redan har tackat för (och som inte direkt talade till enbart Gordeg i detta inlägg)
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,233
Location
Göteborg
Arbetarklass [OT]

Underklass är inte marxistiskt. Mer DoD-igt faktiskt... =)

// Anton, förespråkar världsanpassade klassindelningar
 

gråhök

Veteran
Joined
26 Jan 2005
Messages
188
Location
Romford, Essex, UK
Kalla dem "samhällsskikt"?

<ul type="square">
[*]Låt skikt (småbrottslingar, dagarbetare, andra fattiga)
[*]Mellanskikt (hantverkare, köpmän, helare, ...)
[*]Högskikt (skrå-ledare, storköpmän, ...)
[*]Adel? Behövs det?
[/list]
 

Härolden

Warrior
Joined
8 May 2003
Messages
237
Location
Göteborg
Sådan äääär feoodalismennn...

Själva feodalismen är ju flera system ihopbakade, så det kan vara bra att ha klart för sej vad som ingår:

* Ett ekonomiskt system

Detta har till syfte att hålla igång en krigsmakt i ett samhälle med dåligt utvecklad infrastruktur. I stället för att frakta skattemedel i natura längs smala och ojämna vägar används medlen lokalt för att betala det allmännas utgifter, däribland fattigvård (via tempel o dyl) och försvarsmakt. Kungens ekonomiska utrymme är här väldigt begränsat, och systemet funkar bättre för försvar än långvariga invasioner. M a o lämpat för den vanliga sortens långa kronologier ala fantasyvärldar.

* Ett militärt befälssystem

Här kommer den klassiska iden, med trohetseder o dyl. Detta är ett idealt system - verkligheten var normalt mycket mer komplicerad. Adelsbegreppet är f ö inte uppfunnet under feodalismens storhetstid, utan man pratar om frälse, dvs skattebefrielse i utbyte mot tjänst. Frälsestatus gavs då till vissa egendomar snarare än personer, och kunde således komma från flera olika överherrar. Detta var mycket praktiskt för nån som hade en trohetsed till två stridande parter, eftersom han då hade laga förfall att slippa delta i striden.

* En juridisk indelning av samhället

Förutom de praktiska systemen förekom det också som en ide för hur världen är uppbyggd - det var tilltalande för frälset och prästerna (mestadels söner till frälseätter) att sätta sej själva på en upphöjd plats - resten, "labores", klumpades ihop utan åtskillnad. Den här iden fungerade dåligt som modell för verkligheten, men trots detta användes den fram till franska revolutionen. Bl a syns detta i olika straffskalor för medlemmar ur de olika stånden.

Med en framväxande pengaekonomi rubbas detta, eftersom både kungamakten och frälset hellre ser att betalningen sker med pengar.

* Kungarna börjar nu i högre grad använda professionella legotrupper. Detta kostar mängder med pengar, och skuldsatthet är vanlig (i stort sett regel). I gengäld kräver städerna gentjänster som gynnar deras status.
* Pengaekonomin stärker städerna, som inte passar in i systemet.
* Ekonomiskt starkare bönder finner sej inte i livegenskap och dåliga ekonomiska villkor, vilket i sin tur hotar frälsets ekonomi (den s k agrarkrisen)
* Okända ekonomiska begrepp som inflation, arbetslöshet osv trasslar till de gamla strukturerna.

// Härolden
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,318
Location
Helsingborg
"Kalla dem 'samhällsskikt'?"
Det var ett riktigt bra förslag.. Tack..

"Låt skikt /.../ Mellanskikt /.../ Högskikt"
Lite sämre förslag dock.. Men jag skulle kunna kalla dem "bottenskikt", "mittskikt"(?) och "toppskikt".. Toppskikt låter förvisso som "toppskick".. "Din rollperson är i toppskick".. :gremlaugh: Man kan även benämna de "lägre skiktet" "mittre skiktet" och "högre skiktet".. Funkar också..

Förvisso har jag inget problem med att blanda in 1800-tal och dess klasser.. "Nyfiket påskyndade jag mina steg. Att döma efter gång och hållning, var det en ung flicka. Ju mera jag ökade farten, desto räddare och hastigare sväfvade hon förut. Snart var jag vid hennes sida. Jag såg nu, att hon var väl klädd och syntes tillhöra den högre medelklassen." - Ur berättelsen "Den obekanta" från boken N<font size="1">ATTMOLN och LJUSGLIMTAR</font size>, 1986..

/Han vill nog ha adel, ja
 
Top