Resultat av svampplockningsturen
I dag har vi varit ute och plockat svamp, jag och flickvännen.
Turen inleddes på Hallbergs bokhandel, där en svampbok (författare Bo Nylén) med de vanligaste matsvamparna för nybörjare inhandlades. Den innehöll kantareller, soppar, kremlor, blodriskor, någon till svamp samt vit och lömsk flugsvamp, två sorters giftspindelskivling och stenmurkla.
Vi cyklade sedan upp till elljusspåret ovanför Gavlestadion och började promenera i den härliga sensommarvärmen. Den första svampen vi stötte på var en sopp av något slag. Eftersom vi inte lyckades bestämma den var den antagligen en oätlig sort.
När vi fått in snitsen plockade vi strävsopp (björksopp), smörsopp, vinkremla (obs! se nedan), kantkremla, fjällig bläcksvamp och gran- och tallblodriska. Tyvärr så fann vi bara en karljohanssvamp och den var trasig. Väl hemma rensades svampen, koktes ur i torr kastrull (för att få ur vätskan) och stektes i smör med lite salt och peppar. Delikat!
Vid rensningen visade det sig till vår besvikelse att de o så praktfulla vinkremlorna, med vackert vinröda hattar och kritvita fötter, smakade likt pepparrot (och inte nötaktigt som vinkremla ska smaka). En koll i en svampguide på webben gav vid handen att det var giftkremla vi fått tag på. Dumt att den inte fanns med i vår svampguide när den var så lätt att förväxla med vinkremla!
Den stekta svampen slog vi på grädde på och fyllde crepes med. Dagens middag tog alltså ca 7 timmar att tillreda. Svampplockning är mer nöje än nytta.
Nå, hur klarade vi av att smaka på giftkremlan utan att dö? Jo, det är så vist ordnat att det bara är några enstaka svampar i Sverige som är dödligt giftiga. Förutom de fem som fanns med i vår bok är endast en till svamp dödlig, och den är mycket sällsynt. Övriga svampar ger på sin höjd svåra magplågor. Giftkremlan hör till de sistnämnda och det räcker med att spotta ut och skölja munnen. Kremlor och soppar är säkra svampar att plocka, för i dessa grupper är de giftiga varianterna illasmakande. (Märk väl att flera av de dödligt giftiga svamparna är rätt välsmakande...)
Det var alltså en lärorik dag. Särskilt blodriskorna är delikata och har fördelen att de inte liknar någon annan svamp, förutom en nära besläktad oätlig riska som dock har mjölkvit saft när de ätliga riskorna har en kraftigt morotsröd saft.
Jag kan alltså rekommendera er att kila ned till bokhandlarn, införskaffa en modern svampbok och ge er ut längs motionsspåret att plocka blodriskor och diverse soppar. Ta med en vid korg (svamp mår inte bra av att ligga på varandra, de får tryckskador) och en lagom vass kniv.
Lycka till!
Dewil