Skriv braare!

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,083
Location
Ereb Altor
Tror det var Georg RR Martin som gav det som tips ;)

Edit: Alltså det här var ju ett dåligt skämt om att Martin aldrig skriver färdigt sin serie, men skämtet var inte bara dåligt, det funkar ju inte att skriva ironiskt i text såhär. Så sorry för ot.
Det är ett skitbra skämt!
Här ser vi ett exempel på mindre bra författande; ett skämt som först måste förklaras och sedan bekräftas som kul. I en novell hade det kunnat se ut såhär:

"Marie skrattade åt det roliga skämtet. Hon tyckte det var roligt"

;)
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,949
Location
Uppsala
Här ser vi ett exempel på mindre bra författande; ett skämt som först måste förklaras och sedan bekräftas som kul. I en novell hade det kunnat se ut såhär:
Nänä. Jag ville demonstrera min höga litterära begåvning genom att påpeka att jag minsann förstod skämtet och uppskattade det redan innan förklaringen. Som ett sätt att få @Nässe att känna sig bättre till mods, och som en del av en lite smartare grupp individer som förstår skämt.

(Obs: skämt!)
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Ett mer allmänt råd, som fungerar för skrivande, ritande och annat man ägnar tid åt. Sätt en tid om dagen då du alltid gör vad det nu är. Som med allt annat vänjer och lär sig kroppen vad den ska göra. Brukar ta kanske 7-10 dagar i sträck för mig för att det ska märkas, och som med annat så märker man också av om man slutar med det, man saknar det man höll på med. Det är mitt tips för att skriva mer. När det gäller bättre så har andra redan svarat med massa bra tips.

Min skrivprocess i sin helhet börjar antingen med att jag har eller behöver en idé och så gott som alltid börjar jag skriva ner på papper då jag är snabbare på det och kan också göra små skisser om jag vill förtydliga nåt eller kommer på en bildidé. Från ursprungsidén så bygger jag på med det som behövs. Om jag kommit på en äventyrsidé så vet jag vad som behövs för att det ska bli spelbart. Om det är ett manus så måste det handla om något eller någon, om situationer som kan uppstå, dialoger mellan personer. I det här stadiet tänker jag inte på struktur för det mesta och det är oftast bara stödord, med meningar om jag behöver komma ihåg innebörden av ordet eller det är åt mer komplicerat.

När den delen är klar, vilket den är när det inte kommer fler omedelbara idéer att skriva eller skissa så går jag över till ett utkast på datorn där jag skriver allt mer utförligt och börjar fundera på struktur. Syftet är här väldigt viktigt. Jag skriver för det mesta åt mig själv, äventyr, seriemanus och sånt men också en hel del till mina spelare och då och då för allmänheten. Det som är för mitt eget användande behöver jag inte fixa till. Om det är nåt knas med exempelvis dialogen i en serie då fixar jag det när jag textar den. Det är samma nivå som när jag postar här.

När jag skriver något som andra ska läsa i någon form av "riktig" publicering vare sig det är klubbfanzin, rollspelstidningar eller det jag nu lägger upp på min rollspelssajt så tar jag mycket mer tid på mig.
Jag skriver allt jag kan tänka på först i någon slags enkel ordning. För min kommande spelvärld blev det kapitel om världen, länderna, regler, kampanj och appendix. I kapitlet om världen skrev jag om saker som religioner, magi, tron på ont och gott exempelvis och jag skriver tills inspirationen tar slut eller jag tycker ett stycke är utförligt nog. Jag sitter inte och funderar på vad mer jag kan skriva om vad magiker tycker om religioner om det inte kommer direkt. När jag på det sättet gått genom alla kapitel så drar jag tillbaks till början igen och läser, redigerar och lägger till. I samband med det gör jag också en mer noggrann struktur så jag har alla sektioner i världskapitlet uppradade. Då kan jag fundera kring om de är i en bra ordning, om något är överflödigt eller saknas. Just i den kommande spelvärlden så var det massa unika saker som jag märkte att jag glömt att skriva om. Processen med att hoppa tillbaks till början och gå genom allt sker flera gånger men efter en eller två pass så skippar jag de sektioner som jag är nöjd med. Ibland känner jag mer för att skriva en viss sak istället för en annan och då tar jag mig an det jag känner för. Ibland börjar jag längst bak och arbetar mig framåt.

När det börjar närma sig att vara klart så låter jag programmet göra en stavningskontroll. Jag läser sedan genom allt och i det här stadiet så brukar jag ha vissa formuleringar som jag inte gillar och prövar mig fram tills jag hittar bättre, speciellt tydligt blir det när jag skriver på engelska. Har jag tillgång till det så får gärna fler läsa genom materialet och tycka till. När det gäller innehållet i sig så tittar jag på hur andra gjort saker som hur de presenterar länder exempelvis och vad jag gillar och ogillar med olika upplägg. Jag har frågat om råd här på forumet också vilket resulterade i några önskemål och innebar att några fler saker lades till.

Ibland spelar format in, för rollspelsgrejerna jag skriver finns inga begränsningar i ord, sidor eller tecken, men för serierna så ska en viss mängd handling och dialog få plats dels inom en ruta, på en sida, och på ett avsnitts längd. Därför blir det mer arbete med att fundera kring hur det kan illustreras och om man kan omarrangera dialog, korta ner den och liknande. Det blir lite av en kamp mellan ett naturalistiskt språk, förklarande och att föra handling framåt. Oavsett, om man skriver för andra så behöver man se efter så man har skrivit det de behöver för att förstå. Här är några extra par ögon också bra. Alternativt kan man publicera och se vad folk säger, men jag vill gärna att det ska vara så bra som möjligt från början.

Till rollspelsvärlden som jag berättar om här så ska det följa med en liten kampanj, första äventyret till det är 2-3 sidor handskrivet med kartor för min användning men i den publicerade versionen så har den svällt till 70+ sidor. Det ger nog en bild på hur mycket som hålls i huvudet när det ska vara läsbart och spelbart av andra som bara har texten att tillgå.
 

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,122
Location
Sthlm
Om det här med ”skriv varje dag” är omöjligt, vilket det kan vara pga livet, sätt en annan gräns. Skriv varje söndag, skriv minst två timmar i veckan osv. Så länge det är en tydlig avgränsning och du kan hålla den är det bättre än att inte skriva, eller bara skriva när man har inspiration. Som gammal copywriter så menar jag att inspiration är lyx och man måste lära sig skriva även utan den.
 

Oscar Silferstjerna

Doktor Snuggles urmakare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,683
Location
Nirvana
Vad är era råd för att skriva mer och bättre?
Mer och bättre? Mitt råd, förutom det jag skrev i ett inlägg tidigare i den här tråden, blir att ställa frågor till sig själv. Utgå ifrån välbekanta frågeord som var, när, hur, vem och varför. Med denna enkla metod går det att generera mängder av idéer. Var och när skedde mordet? Vem blev mördad och av vem eller vilka? Hur gick mordet till? Varför blev han eller hon mördad?

Naturligtvis måste det inte handla om ett mord. Det kan lika gärna handla om ett krig i Midgård eller om en konspiration i Mutant. Svaren på frågorna kan utgöra grunden för en hel berättelse eller en tidslinje. Börjar man dessutom använda sig av en viss genre, så får man förmodligen också en viss typ av frågor och svar. Naturligtvis behöver man inte följa genrens mönster. Men att att bryta mot ett genrebundet mönster är också ett sätt använda det.

En del av frågeorden - exempelvis var, när och vem - leder till ganska deskriptiva och förmodligen kortfattade svar. De är en bra grund. Svaret eller svaren på frågan varför blir förmodligen mer resonerande och förklarande. Att utgå ifrån olika frågor och knyta an till eller bryta mot genrekonventioner tror jag blir, för att nu återknyta till trådens startinlägg, ett sätt skriva både mer och bättre. Leker man med frågor kan man också snabbt pröva om en liten idésmula kan vara värd att utveckla till något större.

Ett sätt att gå vidare från de första, kanske enkla, svaren är att försöka göra dem till rubriker i en tänkt struktur. Och då har man gått från frågelek och anteckningar till något som kan bli en längre och förhoppningsvis färdig text.
 
Last edited:

Sömniga Isaac

Rollspelsinkvisitor
Joined
9 Feb 2008
Messages
2,400
Location
Örebro
Det här kommer förmodligen vara ett väldigt grundläggande råd och ett tråkigt då det är rådet jag ger till elever när jag undervisar dem (notera jag är inte svensklärare även om jag arbetat som svensklärare).

1. Fundera på varför du skriver din text! Vad är syftet med texten? Vad vill texten med läsaren när den är klar?
2. Fundera på mottagaren av texten! Vem skriver du texten till?
3. Skapa struktur till texten med hjälp av svaret på frågorna ovan!
4. Skriv med svaret på ovanstående frågor som ledstjärna i ditt skrivande!
5. Gå igenom din text själv eller tillsammans med någon annan för att studera textens struktur, format och språkligastil. Håller den vid genomläsning? Förmodligen inte, för en text behöver i regel skrivas om ett antal gånger innan den blir hållbar.

Red: Ändrade i listan, la till steg 3.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,659
Struktur först, sedan innehåll, sedan högläsa texten. När man högläser märker man om det blir styltigt eller saknar rytm. Justera, repetera.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,527
Location
Göteborg
Det var ett tag sedan jag läste den, men jag minns att jag gillade Stephen Pinkers "A Sense of Style" väldigt mycket.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
18,083
Location
Ereb Altor
Ok, nu kommer ett otippat tips!

Träna!

Forskning visar att kreativitet gynnas av fysisk aktivitet. Gå en promenad, skriv, ut på löprunda, skriv, ett styrkepass, skriv.

Håll på så i några månader. Obs, kan såklart vara klurigt att få ihop tidsmässigt men man ska inte underskatta motion.

Ps. Det är lite lustigt att folk som generellt gillar fakta och kunskap avskyr fysiska aktiviteter när det är bevisat det hjälper mot det mesta och förbättrar välmående, kreativitet, koncentrationsförmåga, etc.
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,949
Location
Uppsala
Ps. Det är lite lustigt att folk som generellt gillar fakta och kunskap avskyr fysiska aktiviteter när det är bevisat det hjälper mot det mesta och förbättrar välmående, kreativitet, koncentrationsförmåga, etc.
Oavsett hur mycket en gillar fakta så går det alltid att motivera undantag. Rationalisering av icke-rationella saker är nog den färdighet alla har 100% i. :D
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
18,322
Location
Helsingborg
Det går inte (för mig) att gå in och hårdköra i ett par dagar och sedan få fram en text.
Vilket för mig in på nästa punkt: att ta bort saker som kopplar från hjärnan. Du vill att hjärnan ska vara uttråkad så att den blir påhittig igen. Har du ingen lust/inspiration att skriva är det för att du har antagligen underhållit hjärnan med att skrolla i sociala medier, att kolla på tvserier, spela datorspel, lägga patiens, lösa korsord, läsa nyheter eller vad man nu kan hitta på för att döda vardagstristessen.

Sedan är det väl också en rätt uppenbar grej när det kommer till skriva mera. Om det inte finns någon inspiration så är det på grund av för dåligt förarbete. Gör mer efterforskning. När du läser kommer du komma på fler saker.
 
Last edited:

Oscar Silferstjerna

Doktor Snuggles urmakare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,683
Location
Nirvana
Vilket för mig in på nästa punkt: att ta bort saker kopplar från hjärnan. Du vill att hjärnan ska vara uttråkad så att den blir påhittig igen. Har du ingen lust/inspiration att skriva är det för att du har antagligen underhållit hjärnan med att skrolla i sociala medier, att kolla på tvserier, spela datorspel, lägga patiens, lösa korsord, läsa nyheter eller vad man nu kan hitta på för att döda vardagstristessen.

Sedan är det väl också en rätt uppenbar grej när det kommer till skriva mera. Om det inte finns någon inspiration så är det på grund av för dåligt förarbete. Gör mer efterforskning. När du läser kommer du komma på fler saker.
Ja. I mina ögon finns det ett uppenbart samband mellan att göra grundlig research och att skriva mer och bättre. Den som tar reda på saker har mer att berätta och fler redskap i verktygslådan. Det tror jag gäller även fantastik, som kan tyckas (?) var rena påhitt.
 
Last edited:
Top