En hel del grejer man kan använda sig av på ett eller annat sätt i det här SR avsnittet:
Syndiga, snygga och snuskigt goda – därför går körsbär aldrig ur modet 19 april 2024 - Stil | Sveriges Radio
"De har beskrivits som både oskuldsfulla och sexiga och syndiga – och de är sedan länge överallt förekommande inom mode, måleri, mat och musik. Vi talar förstås om körsbär.
Vi ska bege oss in i en värld av rosa blommor och röda bär (eller stenfrukter, om man ska vara petig) för vi ska titta lite närmare på vårt vurmande för körsbär, och dess blommor.
Nästa vecka (den 28 april) firas till exempel ”Körsbärsblommans dag” i Kungsträdgården i Stockholm då parkens körsbärsträd (förhoppningsvis) står i full blom.
Men mest firar man förstås i Japan där körsbärsblomman har blivit synonym med japansk kultur. Och själva körsbärsblomningen – sakura – får inte bara japaner att gå man ur huset för att fira med picknicks under de blommande träden, det lockar även miljontals turister till Japan för att njuta av den skira, men kortvariga, skönheten. En skönhet som symboliserat flera saker under historien.
Körsbär är också en sorts perenn inom mode, där både formen och färgen på frukten är återkommande favoriter. Under hösten 2023 sipprade till exempel nyansen ”cherry red” in i massor av modemärkens kollektioner. Och inom makeup blev ”Cherry Girl” populärt, en stil som beskrivits som ”en balans mellan oskuld och förförelse”.
Det skulle faktiskt kunna vara en, ganska så på pricken, beskrivning av hur själva körsbäret i sig har tolkats genom tiderna, och fortfarande gör för den delen.
I veckans program tittar vi närmare på körsbärets symbolik inom konsten tillsammans med konstvetaren
Veronica Hejdelind. Vi träffar också formgivaren och illustratören
Lotta Kühlhorn. Ett återkommande motiv i hennes design är frukt, bär och grönsaker. Körsbär är hennes stora favorit. Och så pratar vi med sommelièren och smakexperten
Mischa Billing om körsbärets dekadenta smak.
Veckans gäst är
Petra Holmberg, Japan-intendent på Världskulturmuseerna."
https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/srse/9291780.mp3