Marstrands fästning eller som den igentligen heter carlstens fästning
På Carlstens fästning på ön Marstrand i Bohuslän satt Metta Focks fängslad i början 1800-talet. Hon satt där på "bekännelse" beskylld för att ha giftmördat hela sin familj.
"Bekännelse" innebar att hon ensam fick sitta i en fängelsehåla, svältande och fullständigt avskuren från omvärlden-tills hon bekände.
Efter fyra år erkände hon allt och lite till. 1810 halshöggs hon, troligen helt oskyldigt dömd. Det sägs att både hon och bödeln vandrar omkring på ön utan att få lugn i sina gravar. Man kan även sent på nätterna höra Metta Focks bli ropad på,troligtvis av bödeln.
Blomshols herrgård
En ryttare på en brun häst dyker upp ljudlöst kring herrgården. Han är klädd i trekantig hatt med plymer, peruk och generalsgaloner från 1700-talet. Ryttaren kommer ofta för att varna människor för förestående olyckor, som man bara kan undkomma genom att följa hans råd.
Ryttaren är den tyska generallöjtnantenConrad von Ranck som bodde på herrgården på 1700-talet. Han såg sin egen son Claus drunkna i en strömvivel när de seglade i skärgården utanför Strömsatd. Conrad kastade sig i vattnet för att rädda honom men båda försvann i djupet. Därför vill Conrad von Ranck i stället rädda andra människor från ond bråd död
Fjällbacka hamn och korsön
Vid fjällbackafjorden och trakterna kring Korsön kan man få se dödseglaren, eller Sotens flygande holländare, som spökskeppet också kallas.
Det är en fullriggare som med fyllda segel styr rakt mot kusten. Vid relingen syns små svartmustiga män med röda halsdukar. Just som skeppet ska ramma klipporna försvinner det plötsligt med ett hånskratt. Finns det en svartklädd kvinna ombord betyder det otur för de mötande båtarna. En vitklädd kvinna varslar om död.
Ålleberg
Inuti berget finns enligt sägen tolv ryttare från slaget vid Ålleberg 1389. I sina gyllne rustningar sitter de på hästarna beredda att störta fram och försvara Sverige när kriget kommer, då ska de kämpa till sista blodsdroppen.
Torpa stenhus
Här ska Gustav Vasa ha friat till Katarina Stenbock, som blev hans tredje hustru. På gården utspelades en hemsk händelse för länge sen. En riddare bodde här med sina två döttrar. Den äldsta hade varit på besök i Danmark där pesten grasserade. Hennes far, som var en hård och grym man, misstänkte dottern för att vara smittad. För att inte pesten skulle sprida sig i huset tvingade han in flickan i ett rum och murade in henne levande. Nu går hon igen som slottspöket "grå frun" på Torpa och många har sett henne irra genom salarna.
Hensbacka herrgård
Det sägs att en person har hängt sig och att barn har blivit inlåsta i garderob, vilket misstänks vara några av orsakerna till spökaktiviteterna i huset och dess intilliggande byggnader.