"1. Är kapten en högre grad än korpral?
2. Borde korpralerna i mitt fall ha eget ansvar över en viss del av staden?
3. I mitt fall befinner vi oss i en huvudstad (Tyros, Felicien, Ereb Altor... som jag inte kan nåt om och därför hittar på allt själv) med kung och allt. Vem lyder vaktkaptenen under? Bör kungen ha en personlig vakt vars befäl även kan leda stadsvakten vid behov? Om RP:na vill gnälla på vaktkaptenen, vart ska de gå då?"
Det beror helt på vad du frågar om. Frågar du om historiska stadsvakter så kan de ha en kapten (motsvarande), under vilket man har en kasse vakter. Dessas jobb är att samla in skatt vid porten, öppna och stänga stadens portar, samt vandra runt på natten och spana efter eldar. Brottsutredning och brottsprevention är inte deras grej - det faller under fogden, länsherren eller den som brottet begås mot.
I fjantasy så är det en helt annan sak. Där brukar "stadsvakt" vara en omskrivning av "ordnings- och kriminalpolis", och de gör ungefär samma sak, fast i skitigare kläder och med sämre utrustning. Normalt sett brukar de rusa in på värdshuset ungefär vid kapitel 3 och anfalla rollpersonerna, för att därpå bli slaktade.
Nå, nu till dina frågor.
1: I en modern militär organisation så är korpral en underofficer som är snäppet över menig. En kapten är en officersgrad. Så ja, kapten är högre än korpral. Skalan ser ungefär ut så här:
Generalsgrader:
General/amiral
Generallöjtnant/viceamiral
Generalmajor/konteramiral
Brigadgeneral/Kommendör av första graden
Officersgrader:
Överste/Kommendör
Överstelöjtnant/Kommendörkapten
Major/Örlogskapten
Kapten
Löjtnant
Fänrik
Underbefäl och meniga:
Furir
Sergeant
Korpral
Menig
De flesta av dessa grader finns över huvud taget i ett medeltida samhälle och innan de stora folkhärarna. Beroende på när man tittar så finns faktiskt bara generaler, kaptener, löjtnanter och sergeanter. Resten är senare uppfinningar för att få ordning på en stor och omfattande krigsorganisation.
2: Förmodligen inte. En korpral har förmodligen ansvar för ett lag istället. Laget kan sedan ha en viss uppgift, till exempel patrullera en bit av staden eller samla in skatt.
3: Vaktkaptenen lyder i allmänhet under stadens herre (borgarråd, markis, motsv), eller under länets herre (baron, greve, hertig etc). Kungen har i allmänhet en egen livvakt som inte har något som helst inflytande över vaktkaptenens arbete (eller vice versa). Ska man gnälla på vaktkaptenen så ska man gå till dennes chef om det är vanligt gnäll (se ovan vem det kan vara) eller till fogden om det är brottsligt gnäll.