Nekromanti Stormakter år 2059

Tyr

Hero
Joined
14 Oct 2000
Messages
1,647
Location
Karlskrona
Jag läste igenom det magra kapitlet om världen 2059 i Neotech 2, och det känns som att detta lämnade mig med fler frågor än svar. Så det vore schysst om någon kunde svara på nedanstående frågor:

Ekonomiska stormakter
Vilka länder är det som sitter inne med kapitalet och därmed har störst inflytande på världsmarknaden?

Kulturella stormakter
Vilka länder är det sätter trenderna för hur man ska se ut och vilken musik man ska lyssna på?

Militära stormakter
Har det dykt upp några nya militära stormakter efter USA:s fall?

Vetenskapliga stormakter
Vilka länder är pionjärerna inom teknologi och vetenskap?
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Eftersom Europieska federationen är (delvis) svaret på samtliga av frågorna så borde du nåog köpa denna modul om du vill veta mer.
 

Ezzy

Warrior
Joined
14 Jun 2000
Messages
213
Location
----
svaret på alla frågor är nästan europa... :C) nåja dom ligger iaf längst fram på alla områden. madagaskar är väll något sånär starka militäriskt... schweis(ARGH!) är starka ekonomiskt... USA har förlorat stora delar av sin makt jämför med ryssland i dagsläget ungefär... militärt är europa starkast... japan ligger ganska långt fram teknologiskt och även ganska stark militär... även alla andra tigerländer har ganska stark ekonomi... kina har väll ganska stark militär... kulturella stormakter... det finns nog inte så många förutom europa(berlin för musik och paris för mode). men tänk på att företagen har tagit över mycket av alla dessa saker från länderna Ultech tex är överdjävliga på teknologi... de flesta stora megaföretag har ju militär makt(Optotech(ett optik företag) har sin egen atom bestyckade ubåt :C)) det är nog det jag kommer på... alla andra länder är så försvagade av megaföretagen... dom två största undantagen är japan och europa, europa eftersom dom har någonsånär kontroll på sinna företag och japan för att japan är ett enda stor företag...
 

Tyr

Hero
Joined
14 Oct 2000
Messages
1,647
Location
Karlskrona
Tack ska du ha Conger! Det var just den form av information jag var ute efter. Och om det är någon som har något att tillägga, tveka inte att skriva.

Tack även till DAKRilla för tipset.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Ingen liten fråga det här...

Ekonomiska stormakter

Europa sitter med kapitalet, helt klart. Japan är dock mer kapitaltätt, så att säga, men Europa är större och har större spridning. Delar av USA har sett en mindre uppgång i ekonomin, medan majoritetet har sett en stagnation. Summan är ett svagare USA, men de flesta företagen har ändå en mycket stor representation i området och satsar av gammal hävd mycket på den amerikanska marknaden.

Det är de främsta stormakterna. Tigerekonomierna tävlar med varandra, men de spelar inte i den största ligan. Afrika och Mellanöstern är ekonomiskt sett helt söndertrasade, i Ryssland råder anarki och SSSR har stora budgetunderskott. Madagaskar är inte särskilt kapitalstarkt, eftersom den inhemska markanden inte går runt över huvud taget. Snarare pumpas det mest in pengar i landet, som försvinner i olika militära projekt, men även det stödet har minskat ganska dramatiskt.

Indien bör också nämnas som en mycket stor ekonomi, om inte annat, större än Kinas förmodligen.

Kulturella stormakter
Återigen Europa. Alla nya, dyra trender kommer från Europa och praktiskt taget all medelklass i världen tar stor inspiration från Europa, men även Japan har ett finger med i spelet. USA har tagit över rollen som förmedlade av subkulturer snarare än masskulturer, och USA är en stor "exportör" av dessa subkulturer.

Militära stormakter
Faktum är att USA:s fall inte har sänkt USA:s militära styrka, snarare ökat den. Däremot har intresset för omvärlden nästan försvunnit helt, vilket gör att det är Europa som är världspolisen. Dess politiska system förhindrar dock ofta landet från att agera effektivt, och det är inte sällan som insatserna kommer för sent eller inte alls. Ett exempel på det är Disanganis krig mot de olika afrikanska staterna. Eftersom Europa inte är lika expansivt som USA är i dagens läge så är den internationella militära scenen mycket splittrad. Det finns mycket gott om länder med kraftfulla armér och stora försvarsbudgetar. Bland annat Japan, Kina, Indien, Madagaskar, Sydafrika, Brasilien, SFS med flera.

Vetenskapliga stormakter
Denna scenen är om någon verkligt kontrollerad av megaföretagen. Statlig forskning utgör förmodligen bara promillen av den totala forskningen. Alltså är de länder med starkast ekonomier även starkast vetenskapligt sett, men det är företagen som kontrollerar resurserna. Japan har dock en särskild plats som världens intellekt, främst tack vare sina traditioner och arbetsmoral.

Megaföretagen är huvud taget starka konkurrenter till statsbildningarna, men de hör ju fortfarande till geografiska områden. Ekonomierna kontrolleras i verkligheten helt av stora keiretsus, vilket är sammanslutningar av megaföretag och deras olika dotter- och holdingbolag, samt annat, som är sammankopplade med ett komplicerat nätverk av korsvist ägande. Dessa giganternas giganter kontrollerar ekonomierna och serverar praktiskt taget världens regeringar med passande budgetförslag. Megaföretagen har bland de högsta BNP-värdena i hela världen, störe änn många länders (en situation som råder redan idag, faktiskt).

Företagen är även starka militärt sett, men de har ännu långt kvar till de traditionella staterna. När megaföretagen har tagit över allt fler av staternas verksamheter, ex. sjukvård, infrastruktur och dylikt så har staterna svarat med att lägga allt mer pengar på militär och polis. De flesta megaföretag håller sig med egna militära styrkor och polisorganisationer, men de traditionella staterna har mycket större manskap, förankring hos folken och ofta även resurser (även om företagen har möjlighet att bräcka detta förstås). Den militära situationen mellan företag bygger främst på snabba och välriktade insatser av specialstyrkor, som megaföretagen har många av, men det finns inga möjligheter eller behov av traditionella försvars- och invasionsstyrkor. Det finns dock undantag (ex. ChemCorp).

Allt detta är förstås en fri tolkning. Kom gärna med synpunkter :)

/RipperDoc
 

swazze

Swordsman
Joined
20 Mar 2002
Messages
537
Location
Lund
Det låter rimligt att fd USA inte är helt bortblåst. De har ju fortfarande en stor befolkning med pengar som kan påverka. Det står ju på många ställen att företag har en stor marknad i fd USA och då måste det ju förståss finnas folk som köper av dem osso(låter ju lite orimligt att BMW skulle ha sin största markand i Senegal eller nått i den stilen).
Sen finns det ju stater som helt är under isen (typ Utah, Arizona) men jag tänker på fd USA i stort
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Sen finns det ju stater som helt är under isen (typ Utah, Arizona) men jag tänker på fd USA i stort

Arizona har förvisso stora problem på alla sätt, men Utah är en välkontrollerad liten stat. De olika religiösa bestämmelserna gör väl dock att det bara är vissa marknader som går bra i Utah, som bibelbranschen och vapenbranschen ;-)

/RD
 

Tyr

Hero
Joined
14 Oct 2000
Messages
1,647
Location
Karlskrona
Allt detta är förstås en fri tolkning. Kom gärna med synpunkter :)
Det låter mycket troligt, tack så mycket för dina kommentarer.
 

Emil

Hero
Joined
20 May 2000
Messages
1,321
Location
Malmö, Sweden
Litet tillägg: G11 (världens elva främsta industriländer) är 2059:

Europeiska federationen, Japan, Kina, New America, New England, Ryssland, São Paulo, Skandinaviens förenta stater, Storbritannien, The Federation och West America.

Ryssland och Storbritannien har väl på sistone blivit mer tveksamma, men i övrigt så...

Det var väl egentligen bara São Paulo som du inte nämnde... :)

/Emil
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Det var väl egentligen bara São Paulo som du inte nämnde... :gremsmile:

Kanske inte så konstigt, landet omnämns knappast i några andra texter. Det verkare snarare ha problem, i och med bråken mellan Brasilien och Argentina. Jag skulle säga att Sao Paulo är en stor industrination tack vare mängder och åter mängder av underbetalda gästarbetare, och att det inte råder någon dramatisk välfärd i landet. Detta gäller ju iofs fler länder inom G11.

/RD
 
Top