Re: Klimatologi och vapenfetischism
Asharina halvön har två feodalssamhällen, ett jarladöme och så västmark som är något löst sammanhållet rike. Det för ens tankar till Europa.
Det här förstår jag inte. Feodalsamhällen såväl som löst sammanhållna riken har historiskt funnits över hela den eurasiatiska landmassan - och bortom den. 'Jarl' är en specifikt germansk/skandinavisk titel. Vad är det som är så europeiskt?
Nu till min fråga: Är vattnet glasklart runtom asharina? Så som i medelhavet?
Det tror jag inte. Jag vet inte varför Medelhavet är glasklart - kan det måhända bero på förgiftning i modern tid, eller helt sonika på att det är ett innanhav? Ingetdera är hursomhelst situationen för haven runt Asharina.
Borde man placera Asharina i någon sorts medelhavsmiljö, eller är det ett nordeuropa med apor och öknar, eller rena Afrika?
Det korrekta svaret är att Asharina är helt cepe. Modulerna säger emot varandra, och stipulerar direkt bisarra geografiska/klimatologiska förhållanden. Tittar vi på klimatkartan i Atlasboxen har merparten av Asharina 'Cm', det vill säga 'Varmtempererat klimat med torrperiod'. Detta klimat är varmt året om, men regn faller endast under vissa perioder, vanligen under sommaren. Vintern är normalt torr. Lägsta temperatur under året är över 0C. Vegetationen består av gräs, buskar och lövträd'.
Denna fakta, såsom det mesta som klimatkartan anger, emotsägs av snart sagt alla moduler. Norra Asharinas medeltemperatur i Januari är -5C enligt 'Asharien och Soldarn', medan den alltså enligt Atlasboxen är över 0C. Soldarns medeltemperatur vid samma tid är +2C, mig veterligen alldeles för kallt för att vara Medelhavsklimat. (Rätta mig om jag har fel). Intrycket jag får av brödtexten i både A&S och Geografica Mundana är att Soldarn har ett sydfranskt klimat, medan Ashariens är mer nord- och centraleuropeiskt. Norra Sunari är barrskog enligt 'Alver'. När jag spelleder kör jag på intrycket modulerna gett mig; som understöds av temperaturtabellen i A&S. Västmarks djungler är därmed helt bisarra, och modulerna ger ingen tillfredställande förklaring till dem. De är snarare lummig, vildvuxen lövurskog i mitt Mundana.
Öknen i Asharien är det däremot inget märkligt med, utöver att den ligger på fel sida av kontinenten. (Nästan alla kustöknar i vår egen värld ligger på kontinenternas västsidor. Det har något med havsströmmar och jordens rotation att göra). Öknar i tempererade områden är förvisso ovanliga, men de finns i vår värld vid polerna (köldöknar) och i ett utbrett område längst centralasien. Stora delar av Tarkas och Mûhad i Mundana ligger längre norrut än Ashaslätten - Alkharzan ligger på samma breddgrader som Colonan, som har tämligen snöiga vintrar om man ska gå efter vad som skrivs i 'Consaber'. Mot bakgrund av det gjorde jag större delen av Mûhad tempererat i Västlandenmodulen - inga palmer, med andra ord. Men det hör väl egentligen inte till saken.
Hursomhaver, Mundanas klimatologiska förhållanden har en hel del konstigheter - Melorion är knappast tropiskt det heller i mitt Mundana. Mot bakgrund av att vändkretsen går genom Ressiöknen blir detta en smula märkligt - Momolan och Eumo är tämligen tropiska och mycket varma områden, men det går inte alls ihop med hur Soldarn beskrivits i modulerna. Mäter man enbart efter breddgrad borde Soldarn vara åtminstone subtropiskt, men jag antar att det borde finnas en del sätt att bortförklara det på, om bara inte Takalorr låg så nära. (Å andra sidan, mäter man enbart efter breddgrad skulle Mûhad kunna vara varmt som Spanien eller kallt som Vladivostok - det är många fler faktorer som påverkar klimatet, trots allt. Därav fick jag göra många avvägningar i arbetet med Västlandens geografikapitel). Den viktigaste faktorn är att Mundana är en mycket mindre värld än jorden, varvid det inte blir helt orimligt om klimatet mellan södra och norra Asharina skiljer sig dramatiskt åt - de södra delarna är på samma breddgrader som Marocko, medan de norra hamnar nånstans på 45:e breddgraden om jag minns mina Västlanden-uträkningar rätt. Det är i nivå med norra Frankrike och Hokkaido.
Nog babblat om klimatet. Det är knäppt, men jag har gjort mitt bästa för att reda ut det någotsånär åtminstone i mitt ansvarsområde - Västlanden.
Är alla vapenmästare knutna till sin egen kultur, eller existerar det en sorts generell vapenmästarroll i Mundana?
Hmm, vad menar du? I en värld som Mundana borde väl i princip alla ha starka band till sin egen kultur?
Vart kan man hitta närmaste liknelser till asiatiska krigare i Mundana? Typ samurajer eller kinesiska kung fu mästare? (ok, Sung munkar, nåt mer?)
Västlandens krigare är inspirerade av araber, turkfolk, mongoler och kineser. Särskilt i Mûhad finns en del krigarmystik, pseudoninjor (nåja) och spektakulära stridskonster. Shaolin-tendenserna hos Sungmunkarna har jag försökt tona ned något, de var så löjliga. Rena rippoffs på kineser och japaner finns dock inte i Mundana, så samurajer, ninjor, wushu-nissar och sådant lyser med sin frånvaro. Alverna, särskilt léaram, har en del östasiatiska drag i sin krigarkultur, förstås. De har tex en meditativ stridskultur, stor vördnad för sina vapen, och saker som ishanin som för tankarna till naginata.
Mundana är ingen kopia av Europa, men har givetvis tagit mycket inspiration från vår värld. Västlanden är lika mycket Afrika, Kina och Centralasien som Mellanöstern.
Hur står det till med vapenkulturen när det gäller böjda klingor?
Böjda klingor förekommer lite här och var, men är ovanliga hos det vanariska folket. Tirakerna, zhanerna och raunlänningarna använder dem mycket flitigt, och också mer eller mindre obskyra folkslag som adasier, darkener, kamorfer och annat verkar föredra sablar och liknande. Bland vanarer och cirefalier används sablar mest av lätt kavalleri - tex hos cirefalierna, jargierna i Lopnor och de illtariska nomaderna i Drunok.
Vapenmästare hos cirefalierna och vanarerna föredrar dock, så som jag tänkt mig det, nästan alltid raka klingor. Det anses av någon anledning finast i deras kulturer.
- Ymir, hoppas han var till hjälp