Enligt All Jordens Spel & Lekar (som är rätt sugig, men det finns en fin afrikansk Chad-flicka med schyssta rattar på en sida) så finns det följande gamla tärningsspel: (Inget verkar särskilt gammalt om du frågar mig, men enklare (eller mer onödigt komplicerade) versioner kan ha funnits tidigare, precis såsom dagens Craps är sprunget från franskans Hasard)
Buck Dice
Först avgör man vem som ska börja. Denna slår en tärning. Resultatet blir "poängsiffran" i spelet. Sedan kör man i tur och ordning enligt följande:
Man kastar tre tärningar. Man får en poäng för varje "poängsiffra" man får, och man fortsätter kasta tills man slår ett slag utan någon poängsiffra. Spelare som får 15 poäng drar sig ur spelet. Den som till sist är kvar har förlorat (och får betala notan, eftersom det vanligtvis är om det man spelar)
Om man kastat ett tretal som inte är poängsiffran så har man slagit en "liten bock", värd 5 poäng. Kastar man ett tretal i poängsiffran så är det en "stor bock" och man har dragit sig ur spelet med en gång.
Spelare på 13-14 poäng måste få poängsiffran exakt för att dra sig ur. Får man för många poäng så räknas inte kastet.
Chicago (Yeah, sköna medeltidsvibbar kring det här spelet)
Man slår två tärningar i tur och ordning.
I första rundan försöker alla spelare få summan 2, som är värd 2 poäng.
I nästa runda försöker alla få 3, som är värd 3 poäng, osv, upp till 11 (varför inte 12? jaja) och efter det så vinner den som har fått mest poäng.
Trettiosex
Det är som Tjugoett fast med tärning. Man gör först sina insatser, och avgör sedan via tärningskast vem som skall börja. Denna slår en tärning om och om igen och adderar summan av alla tärningsslag tills han antingen fått 36 eller är nöjd. När alla gjort detta så delas potten på den/de spelare som slagit högst. Får man mer än 36 så har man automatiskt förlorat.
---
Om du går med på spel som inte bara använder tärningar så är det Lyckohuset (=ett ganska enkelt hasardspel med en numrerad plan man lägger marker på) som gäller. Det är typ det enda jag hittar från medeltiden som inte bara är en subbig föregångare till lika subbiga snakes and ladders.
Face it; tärningar på medeltiden måste ha varit som dagens Yu-Gi-Oh-kort. Alla riktiga gamers spelade Kvarn eller tidiga Schackvarianter.