Det där med att socker orsakar karies i högre utsträckning än annan mat är en myt enligt samtliga tandhygienister jag haft (och det är ett gäng). Det som spelar roll för karies är genetiska faktorer (salivens sammansättning) samt antal syreangrepp per dag. Ett nytt syreangrepp startar vid varje påbörjad måltid och slutar 30 minuter efter avslutade måltid. Så småäta, oavsett vad, är det som skapar karies. Tandsten är en helt annan sak, men även det genetiskt betingat så in åt h*****e. Jag vet att olika folkgrupper har haft tandvård, men vid svårt kariesansatt tand var det nog dra ut som gällde. Jag hade nog haft sådär hälften av mina tänder kvar, men de flesta av mina vänner hade haft samtliga kvar - ni vet de där som inte gått till tandläkaren på tio år och ändå har perfekta tänder.
Att godis orsakar karies är nog en sammanblandning av orsak-verkansamband med korrelation. Småätande orsakar karies och mycket småätande består av godis. Ergo felslutet godis orsakar karies.